ΤΟΠΙΚΑ

55άρηδες στα απορριμματοφόρα στους Δήμους της Μαγνησίας

55άρηδες-στα-απορριμματοφόρα-στους-δήμ-730683

Σέρνουν κάδους 100 κιλών, καταπονημένοι από τα χρόνια και τις καιρικές συνθήκες – Μάχη μετ’ εμποδίων δίνουν οι Δήμοι για την καθαριότητα

Την καθημερινή μάχη της καθαριότητας, με προσωπικό που στην πλειονότητά του είναι ηλικίας άνω των 50 ετών, καλούνται να δώσουν οι Δήμοι της Μαγνησίας. Ο μέσος όρος ηλικίας του μόνιμου προσωπικού στις διευθύνσεις καθαριότητας ανεβαίνει, από τη στιγμή που δεν γίνονται νέες προσλήψεις και σε συνδυασμό με τον απαρχαιωμένο πολλές φορές εξοπλισμό και με τις ελλείψεις προσωπικού που έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των εναπομεινάντων εργαζομένων, αυξάνεται και ο κίνδυνος ατυχημάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την εβδομάδα που πέρασε μία 58χρονη εργαζόμενη γλίστρησε από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου την ώρα της αποκομιδής στην Ευξεινούπολη Αλμυρού και έπεσε στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο κίνδυνος ατυχημάτων είναι υψηλός στον τομέα της καθαριότητας των δήμων, όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις δυσκολίες του επαγγέλματος που αυξάνονται όσο τα χρόνια περνούν. Είναι εκτεθειμένοι καθημερινά στις οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Αλλωστε η αποκομιδή δεν σταματά ποτέ…

Στη Νομοθεσία δεν υπάρχει καμία ειδική πρόβλεψη για τους καταπονημένους συνοδούς απορριμμάτων. Θα δουλεύουν μέχρι τα 65 τους χρόνια κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Πάνω – κάτω στο σκαλοπάτι έως και 2.000 φορές στη βάρδια

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Βόλου, Γιώργο Πράττο, αυτή τη στιγμή η πλειονότητα του μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και κυρίως στα απορριμματοφόρα είναι ηλικίας άνω των 50 ετών. Τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. «Πώς θα μπορούσε να παρουσιάζει άλλη εικόνα; Εχουν γίνει προσλήψεις τα τελευταία χρόνια;», σχολιάζει.

Όπως εξηγεί η δουλειά δεν είναι εύκολη ιδίως όταν ο μέσος όρος ανεβαίνει. «Ανεβαίνουν και κατεβαίνουν από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου έως και 2.000 φορές στη βάρδια. Καταπονημένοι από τα χρόνια και τις καιρικές συνθήκες, βροχές, ήλιο, χιόνια, είναι στο καθήκον. Σέρνουν κάδους έως και 100 κιλά, τους τραβούν, τους βάζουν στο απορριμματοφόρο, τους επιστρέφουν στη θέση τους. Σκύβουν για να πάρουν σκουπίδια από κάτω», περιγράφει το μεροκάματο ο κ. Πράττος.

Σε δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο

Οι δυσκολίες της εργασίας στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων πολλαπλασιάζονται για τους εργαζόμενους στους Δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, όπου εκεί έχουν να αντιμετωπίσουν και το δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο.

«Τα δικά μας δρομολόγια διαφέρουν από αυτά των αστικών περιοχών. Στον Δήμο το απορριμματοφόρο μπορεί να σταματήσει στην ανηφόρα και οι εργαζόμενοι να χρειαστεί να σπρώξουν σε ανηφόρα τον γεμάτο από σκουπίδια κάδο. Δυστυχώς καλούμαστε να κάνουμε διαχείριση με ό,τι προσωπικό διαθέτουμε. Και είναι μόνο στη δική μας διακριτική ευχέρεια κι εφόσον υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό να μετακινήσουμε εργαζόμενους και τους μεγαλύτερους να τους βάλουμε σε πιο εύκολα δρομολόγια», σχολίασε ο αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Ευάγ. Νασιόπουλος.

Πολυτέλεια η αλλαγή πόστου

Το ήδη καταπονημένο και πάνω από 50 ετών προσωπικό επιβαρύνεται και από τις ελλείψεις που υπάρχουν στην υπηρεσία. «Είναι πολυτέλεια για εμάς να μπορέσουμε να ξεκουράσουμε τους εργαζόμενούς μας αλλάζοντάς τους πόστο, όταν υφίστανται ελλείψεις. Ακόμη κι ο επόπτης βάρδιας ανεβαίνει στο απορριμματοφόρο για να τους ελαφρύνει. Θα πρέπει να περιμένουμε να μας έρθει προσωπικό από τα οκτάμηνα ή άλλα προγράμματα για να μπορέσουμε να βάλουμε πιο νέους στα απορριμματοφόρα και να μεταφέρω τους μεγαλύτερους ηλικιακά εργαζόμενους στην κάλυψη των ρεπό ή στην καθαριότητα των δρόμων», εξηγεί ο κ. Πράττος.

Μεγαλώνει και δεν ανανεώνεται

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, Δημήτρη Νασίκα, το προσωπικό του Δήμου είναι ηλικίας κατά μέσο όρο 40-45 ετών.

«Το πρόβλημα είναι ότι το προσωπικό μεγαλώνει και δεν ανανεώνεται. Και οι ανάγκες αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες και ο εξοπλισμός γερνά», ανέφερε ο ίδιος.

Καμία πρόβλεψη ηλικίας στις προκηρύξεις

Όπως όμως εξηγεί ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Αλμυρού, Κων. Νικοβιώτης, η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας του μόνιμου προσωπικού δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. «Στον δήμο Αλμυρού πολλοί από τους μόνιμους είναι 50 και 55 ετών. Ούτε όμως στις προκηρύξεις για τις νέες προσλήψεις ή προσλήψεις οκταμήνων δεν υπάρχει πρόβλεψη ηλικίας. Δεν τίθεται κανένα ηλικιακό όριο. Το Κράτος μας αφήνει ξεκρέμαστους, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για τους μεγαλύτερους εργαζόμενους, να προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες 22 χωριών που αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες και όταν γίνεται κάτι τότε αρχίζει να ψάχνει τι και πως», σχολιάζει ο κ. Νικοβιώτης.

Πρόσληψη 65χρονης ως συνοδού απορριμματοφόρου!

Το ΑΣΕΠ «κοιτά» μόνο χαρτιά και μετρά… μόρια

Το γεγονός ότι ακόμη και για τις νέες προσλήψεις δεν υπάρχει κανένας ηλικιακός φραγμός, φαίνεται στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Βασίλη Ρεπανίδη προσφάτως προσλήφθηκε με σύμβαση οκτάμηνης διάρκειας μία γυναίκα ετών 65. Η ειδικότητα με την οποία προσλήφθηκε; Συνοδός απορριμματοφόρου.

«Από το ΑΣΕΠ μέσω του οποίου γίνεται η αξιολόγηση του προσωπικού, κοιτούν μόνο έγγραφα και μετρούν μόρια. Είσαι μακροχρόνια άνεργος, πολύτεκνος; Συγκεντρώνεις τα μόρια; Προσλαμβάνεσαι. Δεν κοιτούν φυσική κατάσταση, ηλικία που είναι απαιτούμενα για τα συγκεκριμένα πόστα. Εμείς όταν ζητούμε προσωπικό, καιγόμαστε, έχουμε μεγάλα προβλήματα. Και θέλουμε μάχιμο προσωπικό που να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που υπάρχουν», σημείωσε ο κ. Ρεπανίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου