ΤΟΠΙΚΑ

Στο ακροατήριο για δίκη όλο και περισσότεροι οφειλέτες του Δημοσίου

στο-ακροατήριο-για-δίκη-όλο-και-περισσ-730754

Αύξηση ύψους 35% παρουσιάζουν οι μηνύσεις των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών της Μαγνησίας σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου το πρώτο εννεάμηνο του 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μηνύσεις που κατατέθηκαν για χρέη άνω των 100.000 ευρώ και άνω των 200.000 ευρώ ανήλθαν στις 101, από 75 που ήταν στο συγκρινόμενο διάστημα πέρυσι, με όλο και περισσότερους οφειλέτες του δημοσίου να οδηγούνται στα Δικαστήρια και να παραπέμπονται στο ακροατήριο για να δικαστούν.

Η πορεία των μηνύσεων είναι ανοδική κάθε χρόνο τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο εννεάμηνο του 2016 οι μηνύσεις ήταν μόλις 30, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 ήταν 75.

Σύμφωνα με το άρθρο 25 του Νόμου 1882/90 η παραβίαση της προθεσμίας καταβολής των χρεών προς το Δημόσιο που είναι βεβαιωμένα στις αρμόδιες υπηρεσίες εφόσον αυτή αναφέρεται στη μη καταβολή τριών συνεχόμενων δράσεων ή προκειμένου για χρέη που καταβάλλονται εφάπαξ σε καθυστέρηση καταβολής πέραν των δύο μηνών, είναι ποινικό αδίκημα.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου όπου εκδικάζονται οι υποθέσεις επιβάλλει ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών.

Ενδεικτικά πρόσφατα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου επέβαλε ποινές φυλάκισης από δεκαοχτώ μήνες έως και δύο έτη για υποθέσεις μη καταβολής οφειλών στο Δημόσιο. Το Δικαστήριο καταδίκασε έναν 57χρονο ημεδαπό για οφειλή ύψους 128.000 ευρώ, έναν 64χρονο ημεδαπό για συνολική οφειλή 270.000 ευρώ και έναν 46χρονο ημεδαπό για οφειλή 100.000 ευρώ για διαφορετικές υποθέσεις που είχαν.

Δυστυχώς σε αρκετές από τις δίκες οι κατηγορούμενοι δεν είναι καν παρόντες για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και οι ποινές που επιβάλλονται είναι μετατρεπόμενες.

Κάποιοι πάντως, φρόντισαν και προχώρησαν σε ρυθμίσεις και μπόρεσαν και άλλαξαν την πορεία των υποθέσεών τους. Σε αυτούς το Δικαστήριο ενημερωνόταν με ικανοποίηση για τον διακανονισμό. Οι συζητήσεις έμπαιναν στο αρχείο.

Ομως, οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης εφόσον είχαν εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο των αναβολών. Παραδέχτηκαν διά των πληρεξουσίων τους ότι είχαν αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν.

Στις δίκες με κατηγορούμενους εκπροσώπους εταιρειών, κυρίως εκείνο που εξετάζεται είναι ποιο ήταν τελικά το πρόσωπο που είχε την ευθύνη. Χρειάζεται να τεκμηριωθεί δόλος.

Εντούτοις, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι είναι απόντες από τις δίκες. Ενημερώνονται για το αποτέλεσμα από τους συνηγόρους τους και ασκούν εφέσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου