ΤΟΠΙΚΑ

Μπλόκο στη συνταγογράφηση καθημερινών σκευασμάτων

μπλόκο-στη-συνταγογράφηση-καθημεριν-732200

Ενδεικτικός ο τιμοκατάλογος της Μαγνησίας που αποκαλύπτει σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Στα «κάγκελα» οι γιατροί για το «κούρεμα» που επιβλήθηκε εδώ και έναν μήνα στη συνταγογράφηση, εντελώς αιφνιδιαστικά από τον ΕΟΠΥΥ. Ο μέσος όρος της τιμής των φαρμάκων που πλέον έχουν δικαίωμα να συνταγογραφούν παθολόγοι, γενικοί γιατροί, μικροβιολόγοι και άλλες νευραλγικές ειδικότητες περιορίσθηκε κατά πολλά ευρώ, φέρνοντας σε δεινή θέση γιατρούς και ασθενείς.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ο τιμοκατάλογος που παρουσιάζει σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και αφορά στο «πλαφόν» της φαρμακευτικής δαπάνης στη Μαγνησία για τη συνταγογράφηση των πιο διαδεδομένων φαρμάκων είναι αποκαλυπτικός. Οι μεν γιατροί αν θελήσουν να εξυπηρετήσουν ασθενείς τους οποίους «κουράρουν» χρόνια έρχονται αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα. Οι δε ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν έναν «Γολγοθά», αφού είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν και δεύτερη ειδικότητα γιατρού, εάν θέλουν να λάβουν συμπληρωματική θεραπεία.

Η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης με την οποία ορίζεται μείωση κατά μέσο όρο 25% των ορίων συνταγογράφησης, σημαίνει στην πράξη πως για παράδειγμα όλοι οι γενικοί ιατροί και οι παθολόγοι δεν μπορούν πλέον να συνταγογραφούν καθημερινά σκευάσματα, όπως ινσουλίνες, αντιαιμοπεταλιακά, αντικαταθλιπτικά και άλλες κατηγορίες φαρμάκων, όπως εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ευθύμης Τσάμης.

Ένα ακόμη παράδοξο είναι ότι σε κάθε περιοχή το χρηματικό όριο για κάθε γιατρό, ακόμη και αν είναι της ίδιας ειδικότητας, είναι διαφορετικό. Έτσι η δαπάνη αλλάζει ανάλογα με τον μήνα και την περιοχή, ασχέτως εάν οι χρονίως πάσχοντες είναι συνήθως οι ίδιοι σε έναν νομό. Για παράδειγμα άλλα όρια έχει ένας παθολόγος στη Μαγνησία τον μήνα που διανύουμε και διαφορετικά έχει ένας παθολόγος στη Λάρισα για το ίδιο χρονικό διάστημα!

Την ίδια στιγμή, οι ασθενείς πρέπει να προγραμματίσουν επίσκεψη και σε δεύτερη ειδικότητα γιατρού εάν θέλουν να λάβουν συμπληρωματική θεραπεία. Έτσι ενώ μέχρι σήμερα ένας παθολόγος μπορούσε να συνταγογραφήσει και φάρμακα για την καρδιά εάν ο ασθενής διέθετε τη γνωμάτευση, πλέον δεν μπορεί να το πράττει, καθώς θα ξεφεύγει από τα οικονομικά όρια που του έχουν τεθεί. Συνεπώς ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να καταβάλει και δεύτερη ιατρική επίσκεψη για να πάρει τα φάρμακα που χρειάζεται, ενώ παράλληλα οι ασθενείς ενδεχομένως να χρειασθεί ακόμη και να αλλάξουν τη θεραπεία που λαμβάνουν εάν αυτή ξεπερνά τα χρηματικά όρια που έχουν τεθεί στον γιατρό τους.

«Ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται στον ΕΟΠΥΥ πραγματικά μας ξεπερνά», σημείωσε σχετικά ο κ. Τσάμης, προσθέτοντας πως η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα επιφέρει επίσης οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία των ασθενών.

Σημειώνεται πως οι γιατροί που ξεπερνούν τα μηνιαία όρια συνταγογράφησης μετά από τρεις φορές απειλούνται με απολογία στον ΕΟΠΥΥ και συνεπώς και με πρόστιμα.

Ο τιμοκατάλογος της Μαγνησίας για τη συνταγογράφηση

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, το κόστος της συνταγογράφησης ανά νομό διαφέρει. Έτσι για τη Μαγνησία ανά ειδικότητα ισχύουν τα εξής: Οι παθολόγοι μπορούν να συνταγογραφούν ανά ασθενή φάρμακα μέχρι ύψους 36,41 ευρώ τον Οκτώβριο, 39,14 ευρώ τον Νοέμβριο και 36,65 ευρώ τον Δεκέμβριο, οι καρδιολόγοι υποχρεώνονται να συνταγογραφούν φάρμακα που δεν θα ξεπερνούν για τον μήνα Οκτώβριο το ποσό των 27,89 ευρώ ανά συνταγή, τον Νοέμβριο για το ποσό των 27,69 ευρώ και για τον Δεκέμβριο για το ποσό των 27,91 ευρώ.

Επίσης, στην ειδικότητα ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας το αντίστοιχο ποσό ανά συνταγή ασθενή κυμαίνεται για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 13,87 ευρώ, οι αγγειοχειρουργοί για τον μήνα Οκτώβριο έχουν δικαίωμα να συνταγογραφούν μέχρι το ποσό των 52,51 ευρώ, τον Νοέμβριο για το ποσό των 55,17 ευρώ και για τον Δεκέμβριο για το ποσό των 52,51 ευρώ, ενώ οι ενδοκρινολόγοι τον μήνα Οκτώβριο δεν πρέπει να ξεπεράσουν το ποσό των 52,80 ευρώ, τον Νοέμβριο το ποσό των 46,75 ευρώ και τον Δεκέμβριο το ποσό των 46,23 ευρώ.

Ακόμη, οι γενικοί ιατροί, που έχουν ασθενείς από όλο το φάσμα των παθήσεων και καρκινοπαθείς, σύμφωνα με τη νέα απόφαση όσον αφορά στη Μαγνησία είναι αναγκασμένοι να συνταγογραφήσουν για το ποσό μέχρι τα 35,80 ευρώ τον Οκτώβριο, το ποσό των 36,36 ευρώ τον Νοέμβριο και το ποσό των 35,82 ευρώ τον Δεκέμβριο, οι γυναικολόγοι μαιευτήρες επίσης για συνταγογράφηση το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης τον Οκτώβριο δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 31,04 ευρώ, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντίστοιχα το ποσό των 35,24 ευρώ.

Τέλος, οι γαστρεντερολόγοι της Μαγνησίας, που είναι ενταγμένοι στον ΕΟΠΥΥ, για το ίδιο διάστημα με τι συνταγές που υπογράφουν δεν θα πρέπει να ξεπερνούν για τον Οκτώβριο το ποσό των 56,10 ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη, για τον Νοέμβριο το ποσό αυτό καθορίζεται στα 63,41 ευρώ και για τον Δεκέμβριο αντίστοιχα μειώνεται στα 51,88 ευρώ, για τους δερματολόγους – αφροδισιολόγους και τους τρεις μήνες η δαπάνη δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 69,99 ευρώ, ενώ για τους μικροβιολόγους το ποσό καθορίζεται στα 25,99 ευρώ για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου