ΤΟΠΙΚΑ

Διεθνές ενδιαφέρον για την Ελληνική Ιστορία

διεθνές-ενδιαφέρον-για-την-ελληνική-ι-732207

Η σημασία της Ελληνικής Ιστορίας που μετρά 4.000 χρόνια ζωής υπογραμμίστηκε στη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Βολιώτισσας πανεπιστημιακού Νικολέττας Γιαντσή «Ο φτωχός ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πόλη».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον χώρο της κεντρικής βιβλιοθήκης του Δήμου Βόλου στο κτίριο Σπίρερ, με διοργανωτές την Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στη χθεσινή εκδήλωση, που ανέδειξε ενδιαφέρουσες πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας. Η κ. Γιαντσή, επίκουρη καθηγήτρια της Ευρωπαϊκής Μεσαιωνικής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «σήμερα χαρακτηρίζουμε ως Μεσαίωνα ό,τι θεωρούμε σκοτεινό, αναχρονιστικό, παλιό. Η Ιστορία δεν δέχεται τα πισωγυρίσματα. Δέχεται την πρόοδο. Θεωρεί όμως, ότι υπάρχουν στοιχεία τα οποία αναγνωρίζει από το παρελθόν. Επειδή όμως οι συνθήκες δεν είναι ποτέ οι ίδιες, πάντοτε ο ιστορικός καλείται να δώσει τις πληροφορίες του παρελθόντος και να δημιουργήσει συνθήκες, ώστε να βρεθούν λύσεις για την καινούργια εμφάνιση ενός φαινομένου».

Για το βιβλίο μίλησαν η Μαρία Ευθυμίου ιστορικός, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία είναι πολύ γνωστή στο ευρύ κοινό από τα δωρεάν σε χιλιάδες ακροατές εσπερινά και διαδικτυακά μαθήματα Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας και η Βίκυ Μαντζώρου πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας.

Η κ. Ευθυμίου επισήμανε από την πλευρά της ότι «είμαστε ένας προνομιούχος λαός από πλευράς Ιστορίας. Ελάχιστοι λαοί στον κόσμο έχουν το βάθος της Ιστορίας που έχουμε ως λαός και μάλιστα μπορούμε να την παρακολουθήσουμε επί 4.000 χρόνια. Αυτό είναι σπανιότατο στην Παγκόσμια Ιστορία».

Την παρουσίαση και τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα. Την εκδήλωση υποστήριξαν ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Γυμνασίου Θηλέων Βόλου, ο Σύλλογος Αποφοίτων Ελληνογαλλικού Σχολείου «Αγιος Ιωσήφ» και ο Σοροπτιμιστικός Ομιλος Βόλου «Θέτις».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου