ΤΟΠΙΚΑ

Αντώνης Λιάκος: «Η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη»

αντώνης-λιάκος-η-δημοκρατία-δεν-είνα-732587

Συγκινητική εκδήλωση παρουσία της συντρόφου του υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τίμησε χθες τον ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνη Λιάκο. Ο κ. Λιάκος αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος του οποίου ο ίδιος υπήρξε στυλοβάτης σε μία συγκινητική τελετή που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο «Δ. Σαράτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο. Η κ. Ζορμπά έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση για την επιτιμοποίηση του συντρόφου της Αντώνη Λιάκου, δεν δέχθηκε όμως να προχωρήσει σε δηλώσεις.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με αφορμή τον εορτασμό των 20χρονων του τμήματος ΙΑΚΑ. Ο κ. Λιάκος συνέβαλε τα μέγιστα στην συγκρότηση του Τμήματος ΙΑΚΑ, στην αποσαφήνιση της φυσιογνωμίας του, στον καθορισμό των κατευθύνσεών του, στην οργάνωση της δομής του προγράμματός σπουδών, στην επεξεργασία του κανονισμού λειτουργίας του και στο οργανόγραμμα, στον εμπλουτισμό του προγράμματος σπουδών με νέα γνωστικά αντικείμενα και στην διαδικασία εκλογής των πρώτων διδασκόντων.

Η επιτιμοποίηση έγινε παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, συντρόφου του κ. Λιάκου, κ. Μυρσίνης Ζορμπά

Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Λιάκος δήλωσε υπερήφανος για την πορεία που διαγράφει το τμήμα – «παιδί» του. «Η πορεία του τμήματος φαίνεται από την παραγωγή των ανθρώπων του», είπε δείχνοντας προς την μεγάλη έκθεση βιβλίων που έγραψαν καθηγητές του τμήματος ή βιβλίων που φιλοξενούν τα πρακτικά συνεδρίων που διοργάνωσε το ΙΑΚΑ. «Πρόκειται για εξαιρετικούς επιστήμονες, με διεθνή εμβέλεια και με έργο που έχει αναφορά στην κοινωνία. Χαίρομαι για την πορεία του τμήματος, αλλά και να συναντώ αποφοίτους σε διάφορά μέρη στην Ελλάδα, να βλέπω την επίδραση των σπουδών και τους ίδιους να μιλούν με αγάπη για το τμήμα τους», πρόσθεσε ο κ. Λιάκος.

Ο ίδιος εστίασε στον πρωτοποριακό χαρακτήρα του που ήρθε να «παντρέψει» την Ιστορία με την Αρχαιολογία και την κοινωνική ανθρωπολογία αλλά και στη δυνατότητα που έδινε στους φοιτητές να επιλέξουν οι ίδιοι το πρόγραμμα των σπουδών τους.

Ο κ. Λιάκος μάλιστα έκανε ξεχωριστή αναφορά στον πρώην πρύτανη Παντελή Λαζαρίδη που έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση, τονίζοντας ότι συνέβαλε στη δημιουργία του τμήματος καθώς ήταν ένας πρύτανης με όραμα για το Πανεπιστήμιο και την πόλη.

Αναφερόμενος στη συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας υποστήριξε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γίνεται ένα μεγάλο ίδρυμα που αγκαλιάζει όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του θεσσαλικού χώρου. Σας λέω από την πείρα μου ως προέδρου του διαλόγου για την παιδεία ότι η Θεσσαλία έχει πολύ καλά εκπαιδευτικά στάνταρ από το Δημοτικό έως το Πανεπιστήμιο και ομοιογένεια σε όλους τους νομούς», είπε.

Στην εκδήλωση τον τιμώμενο προσφώνησε ο πρύτανης του Π.Θ., Ζήσης Μαμούρης, ενώ τον έπαινο προς τον κ. Λιάκο απηύθυνε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΙΑΚΑ, Ι. Βόγλης και ο πρόεδρος του τμήματος Δημήτρης Παλαιοθόδωρος ανάγνωσε το ψήφισμα της αναγόρευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Παλαιοθόδωρο ο κ. Λιάκος ήταν από τους πρωτεργάτες του τμήματος, ένας ιστορικός που έφερε αέρα αλλαγής στην μελέτη της Ιστορίας και ένα αγαπητό πρόσωπο στη Θεσσαλία.

Με την ολοκλήρωση της αναγόρευσης, ο κ. Λιάκος μίλησε με θέμα «Ιστορία και Δημοκρατία» σημειώνοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου