ΤΟΠΙΚΑ

42χρονος Βολιώτης προτίμησε να πάει φυλακή

42χρονος-βολιώτης-προτίμησε-να-πάει-φυλ-732617

Δεν είχε χρήματα για να πληρώσει τη χρηματική ποινή και προτίμησε να πάει φυλακή. Στις δικαστικές φυλακές Λάρισας οδηγήθηκε χθες ένας 42χρονος ημεδαπός φυγόποινος.

Ο 42χρονος συνελήφθη προχθές από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως που του είχε επιβάλει το Τριμελές Εφετείο Λάρισας για υπόθεση ναρκωτικών.

Ο φυγόποινος δεν είχε καταβάλει τις προβλεπόμενες δόσεις και χθες οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Βόλου. Εναντίον του εκδόθηκε απόφαση φυλάκισης καθώς ο 42χρονος δεν είχε την οικονομική δυνατότητα για να ρυθμίσει τη χρηματική ποινή που αντιστοιχούσε σε καταβολή ποσού περίπου 1.600 ευρώ και προτίμησε να εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Κάνοντας χρήση του Νόμου Παρασκευόπουλου ο φυγόποινος θα εκτελέσει το ένα δέκατο της μετατρεπόμενης ποινής. Με έκτιση δεκαπέντε ημερών φυλάκισης ο κρατούμενος θα αποφυλακιστεί και η εναντίον του χρηματική ποινή θα σβηστεί και δεν θα βεβαιωθεί στην Εφορία.

Εξάλλου, λόγω της οικονομικής αδυναμίας όλο και περισσότεροι φυγόποινοι επιλέγουν να εκτίσουν ποινές φυλάκισης, παρά να ρυθμίσουν τις μετατρεπόμενες ποινές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη φυλακή οδηγούνται φυγόποινοι ακόμη και με ποινές φυλάκισης δέκα ημερών, λόγω ακριβώς της οικονομικής αδυναμίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Νόμου 4322/2015, γνωστού ως Νόμου Παρασκευόπουλου, κρατούμενοι που εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής εάν η ποινή τους έχει διαρκέσει μέχρι τρία έτη εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα δέκατο αυτής.

Αντίστοιχα, εάν η ποινή τους είναι μεγαλύτερη των τριών ετών και έχει διάρκεια μέχρι τα πέντε έτη καθώς και εάν η διάρκειά της είναι μεγαλύτερη των πέντε ετών, οι κρατούμενοι απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, εφόσον έχουν εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο το ένα πέμπτο αυτής.

Η μετατρεπόμενη ποινή

Σύμφωνα με το άρθρο 82 του Ποινικού Κώδικα, η περιοριστική της ελευθερίας ποινή που δεν υπερβαίνει το ένα έτος μετατρέπεται σε χρηματική ποινή ή πρόστιμο. Η περιοριστική της ελευθερίας, ποινή που είναι μεγαλύτερη από ένα έτος και δεν υπερβαίνει τα δύο, μετατρέπεται σε χρηματική ποινή, εκτός αν ο δράστης είναι υπότροπος και το δικαστήριο με απόφασή του ειδικά αιτιολογημένη κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων. Η περιοριστική της ελευθερίας ποινή που είναι μεγαλύτερη από δύο έτη και δεν υπερβαίνει τα πέντε μετατρέπεται σε χρηματική ποινή, εκτός αν το δικαστήριο με απόφασή του ειδικά αιτιολογημένη κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.

Το ποσό της μετατροπής καθορίζεται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση, αφού ληφθεί υπόψη η προσωπική και οικονομική κατάσταση του δράστη, για τον προσδιορισμό της οποίας λαμβάνονται υπόψη τα καθαρά έσοδα που έχει από την εργασία του κατά μέσο όρο κάθε ημέρα, άλλα εισοδήματα και η περιουσία του, καθώς και οι οικογενειακές του υποχρεώσεις. Άλλες υποχρεώσεις του μπορούν επίσης να συνυπολογισθούν από το δικαστήριο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου