ΤΟΠΙΚΑ

Αλλαγή διατροφής των Βολιωτών λόγω κρίσης

αλλαγή-διατροφής-των-βολιωτών-λόγω-κρ-732883

Εχουν αλλάξει δραματικά οι διατροφικές συνήθειες των Βολιωτών στα χρόνια της κρίσης, με τα όσπρια, το ρύζι και τα ζυμαρικά να κατέχουν σημαντική θέση στο καθημερινό τραπέζι, σημειώνοντας αύξηση 10% την τελευταία οκταετία. Η προχθεσινή, παγκόσμια μέρα διατροφής αποτέλεσε την αφορμή για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στην τοπική αγορά, με φόντο τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης κρέατος, που αγγίζει το 25% σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες στα χρόνια της κρίσης αποτυπώνεται ανάγλυφα στις μαρτυρίες τεσσάρων επαγγελματιών, οι οποίοι καταγράφουν στον καθημερινό τους τζίρο τη μείωση που σημειώνεται στη λίστα με τα ψώνια της ημέρας, που προορίζονται για το οικογενειακό τραπέζι.

Η αύξηση στην κατανάλωση οσπρίων και ζυμαρικών στο καθημερινό τραπέζι είναι άμεσα συνδεδεμένη με την περιορισμένη οικονομική δυνατότητα μισθωτών και χαμηλοσυνταξιούχων, που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. «Αναμφίβολα έχει αυξηθεί η κίνηση στην προμήθεια οσπρίων και ζυμαρικών στα χρόνια της κρίσης, ενώ έχει μειωθεί, αντίστοιχα, η κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Πρόδρομος Χριστοφορίδης, ιδιοκτήτης κεντρικού μάρκετ. Ο ίδιος επαγγελματίας υπογράμμισε ότι «η κατανάλωση έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος ψωνίζει με το σταγονόμετρο, επιλέγοντας πιο φθηνά προϊόντα, αλλά δεν γνωρίζω αν ευθύνεται μόνο η κρίση».

Για σημαντική μείωση στην κατανάλωση κρέατος, της τάξης του 50%, κάνει λόγο ο Περικλής Βογιατζής, εργαζόμενος σε κρεοπωλείο, ενώ υπογραμμίζει ότι οι ποσότητες που προμηθεύονται οι Βολιώτες είναι περιορισμένες. Ο ίδιος διατηρούσε κρεοπωλείο επί σειρά ετών στον Βόλο και ως εκ τούτου έχει σφαιρική εικόνα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των Βολιωτών στα χρόνια της κρίσης. «Υπάρχουν οικογένειες που αγοράζουν κρέας δύο φορές την εβδομάδα, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών αγοράζει κρέας μια φορά την εβδομάδα, σε μικρές ποσότητες», επισημαίνει ο κ. Βογιατζής. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο μέσος όρος των χρημάτων που διαθέτει μια τετραμελής οικογένεια για την αγορά κρέατος είναι 10 ευρώ περίπου για ένα γεύμα, σε αντίθεση με τις παλιότερες εποχές της υπερκατανάλωσης.

Αισθητά περιορισμένη είναι, ταυτόχρονα, η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, όπως αναφέρει ο Λευτέρης Ξηρακιάς ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου, ο οποίος τονίζει ότι οι καταναλωτές προτιμούν κυρίως τα φθηνά ψάρια, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα. Κατά μέσο όρο οι Βολιώτες αγοράζουν ψάρια μια φορά την εβδομάδα και τα ποσά που δαπανούν κυμαίνονται από 5 μέχρι 20 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Ο ίδιος επαγγελματίας επισημαίνει ότι στην περίοδο πριν από την κρίση οι καταναλωτές προμηθεύονταν ψάρια δύο φορές την εβδομάδα, και δαπανούσαν περισσότερα χρήματα για την αγορά έξτρα θαλασσινών, για το οικογενειακό τραπέζι.

Αλλαγές έχουν σημειωθεί, ωστόσο, και στην κατανάλωση λαχανικών που προορίζονται για το καθημερινό τραπέζι, σύμφωνα με τα δεδομένα που παραθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Απόστολος Τσακανίκας, πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών Μαγνησίας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «δεν έχουν μειωθεί τα φρούτα και τα σαλατικά, αλλά τα λαχανικά που προορίζονται για μαγείρεμα, όπως μελιτζάνες, κολοκύθια, μαρούλια για φρικασέ», ενώ σημείωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει η κατανάλωση που υπήρχε κάποτε. Η νεολαία δεν μαγειρεύει όπως μαγείρευε, προτιμά το έτοιμο ή το γρήγορο φαγητό». Η εικόνα στην κατανάλωση των λαχανικών έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία, με τον κ. Τσακανίκα να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής».

Τι δείχνει πανελλαδική έρευνα

Την τελευταία οκταετία, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι Ελληνες τρώνε κατά 10% περισσότερα όσπρια για πρόσληψη πρωτεϊνών, ενώ μείωσαν το μοσχάρι κατά 24% και το αρνί-κατσίκι κατά 25%. Παρατηρείται, επίσης, αύξηση κατανάλωσης σε ζυμαρικά και ρύζι κατά 14% και 8% αντίστοιχα για πρόσληψη υδατανθράκων και μείωση σε φρούτα και λαχανικά κατά 23% και 20%, αντίστοιχα.

Σημαντικές αλλαγές στη διατροφή των Ελλήνων καταναλωτών καταγράφονται την τελευταία οκταετία λόγω οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας διατροφής της 16ης Οκτωβρίου το ΙΕΛΚΑ.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η διατροφή των ελληνικών νοικοκυριών έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, καθώς το μείγμα αγορών σε σχέση με τα είδη διατροφής έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, συνολικά καταγράφεται μία μείωση στην αξία των αγορών κατά 21%, ενώ η εκτίμηση για τη μείωση του όγκου-ποσότητας των αγορών είναι της τάξης του 15%. Αυτό αντικατοπτρίζεται από το γεγονός ότι 19 από τις 26 κατηγορίες τροφίμων που εξετάζει στην έρευνά το ΙΕΛΚΑ, παρουσιάζουν μείωση στην ποσότητα που αγοράστηκε το 2017 σε σχέση με το 2010, ενώ 20 από τις 26 κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση στην αξία που αγοράστηκε το 2017 σε σχέση με το 2010.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου