ΤΟΠΙΚΑ

Με Υπουργική Απόφαση αποδυναμώνεται ο ΕΦΚΑ

με-υπουργική-απόφαση-αποδυναμώνεται-733452

Την υποστέλεχωση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ευνοεί πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, όπως τονίζει σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας αναφέρονται τα εξής: “«Με Υπουργική Απόφαση ανοίγει πλέον η «κερκόπορτα» των μετατάξεων για υπαλλήλους του ΕΦΚΑ προς άλλες δημόσιες υπηρεσίες, αποδυναμώνοντας τον ήδη υποστελεχωμένο οργανισμό.

Τη στιγμή μάλιστα που όλες οι μετατάξεις έχουν παγώσει, καθώς εκκρεμεί η έκδοση του νέου οργανισμού του φορέα και η κατάρτιση του ψηφιακού οργανογράμματος, το Υπουργείο Εργασίας προωθεί την κινητικότητα κάποιων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ προς άλλες δημόσιες υπηρεσίες με το τρικ της Υπουργικής Απόφασης, όπως ορίζεται με το άρθρο 50 του Ν.4569/2018 (ΦΕΚ A179 – 11.10.2018). Με άλλα λόγια, όποιος διαθέτει το κατάλληλο υπουργικό μέσο θα μπορεί να μετακινείται στην υπηρεσία που θέλει, όταν την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα υπολειτουργούν λόγω συσσώρευσης αρμοδιοτήτων και έλλειψης προσωπικού.

Από την ενοποίηση των ταμείων και τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), την 1η Ιανουαρίου του 2017, μέχρι και σήμερα τα λειτουργικά προβλήματα του οργανισμού είναι τόσο σοβαρά, που εξαντλούν την υπομονή των ασφαλισμένων, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων. Υποστελέχωση, προβλήματα καθαριότητας, έλλειψη αναλωσίμων υλικών, αδυναμία συντονισμού των πληροφοριακών συστημάτων, η οποία αφορά στο μητρώο ασφαλισμένου και στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, είναι μερικά από τα προβλήματα που συνθέτουν την εικόνα του ΕΦΚΑ.

Η μετακίνηση υπαλλήλων δια της πλαγίας οδού σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά τον ήδη βεβαρυμένο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης. Ας μην ξεχνούμε ότι πρόκειται για ένα φορέα που από τη δημιουργία του με την ενοποίηση των ταμείων μέχρι και σήμερα, ακόμη ψάχνει να βρει το βηματισμό του.

Κατόπιν τούτων, Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Πώς θα εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, όταν η υπηρεσία αποδυναμώνεται από το απαραίτητο προσωπικό;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου