ΤΟΠΙΚΑ

Τα φάρμακα ευρείας χρήσης που είναι σε έλλειψη

τα-φάρμακα-ευρείας-χρήσης-που-είναι-σε-733553

Λίστα με φάρμακα ευρείας χρήσης που είναι σε έλλειψη παρουσιάζει σήμερα σε σημερινό ρεπορτάζ η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Σε έλλειψη 100 περίπου φάρμακα ευρείας χρήσης. Αφορούν σε περίπου 100 φαρμακευτικά σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης για μυοσκελετικές παθήσεις, αντιβιοτικά, εμβόλια, υπολιπιδαιμικά, για παθήσεις του πεπτικού συστήματος, αντιφλεγμονώδη, αντινεοπλασματικά, οφθαλμολογικά.

Σε αδιέξοδο ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Αναγκάζονται να ζητήσουν από τους γιατρούς να τροποποιήσουν τις συνταγές και να συνταγογραφήσουν παρόμοια φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία, προκειμένου να μη διακόψουν τις θεραπείες τους.

Κραυγή αγωνίας από τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας. Με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, οι πρόεδροι των δύο υγειονομικών συλλόγων εκφράζουν την ανησυχία τους και ζητούν αναληφθούν πρωτοβουλίες, «διότι πλέον έχει καταστεί επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών η δραματική έλλειψη βασικών φαρμάκων από τα φαρμακεία», όπως τονίζουν.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα, σύμφωνα με τους Ευθ. Τσάμη και Κων. Ματσιόλη που υπογράφουν την κοινή επιστολή προς τον κ. Ξανθό, κάνουν μεγάλα διαστήματα για να εμφανιστούν στην αγορά, με ό,τι αρνητική συνέπεια έχει αυτό για την υγεία των ασθενών.

Το πρόβλημα, όπως εκτιμούν οι δύο πρόεδροι, έχει τις ρίζες του στις συνεχείς μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, «οι οποίες «ευνοούν» τις παράλληλες εξαγωγές σε άλλες χώρες, αλλά και στη μείωση των ποσοτήτων που διαθέτουν στην ελληνική αγορά οι φαρμακευτικές εταιρείες, λόγω αυτών των μειωμένων τιμών.

«Άραγε για πόσο ακόμη χρονικό διάστημα ένα αγαθό όπως το φάρμακο θα αποτελεί μέρος των κανόνων της αγοράς, δηλαδή της προσφοράς και της ζήτησης, όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση», το ερώτημα που απευθύνουν οι κ.κ. Τσάμης και Ματσιόλης μέσω της επιστολής τους, μεταφέροντας εμμέσως πλην σαφώς τη δυσφορία που εκφράζουν οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι ταλαιπωρούνται σχεδόν κάθε μήνα, όταν προκειμένου να λάβουν όλα τα φάρμακά τους αναγκάζονται είτε να επισκεφθούν αρκετές φορές το φαρμακείο είτε να ζητήσουν από τον ιατρό τους να τους τροποποιήσει την αγωγή με βάση τα φάρμακα που είναι σε επάρκεια.

«Θα πρέπει επιτέλους αυτό το μείζον πρόβλημα να εκλείψει, διότι πλέον έχει καταστεί επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών η δραματική έλλειψη βασικών φαρμάκων από τα φαρμακεία», επισημαίνουν οι δύο εκπρόσωποι του υγειονομικού κλάδου, εκφράζοντας την αγωνία τους για τις επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο.

Καταλήγοντας δε, ζητούν από το υπουργείο να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, «προκειμένου η χώρα μας να μην είναι μία τριτοκοσμική χώρα, με καταστάσεις στον χώρο του φαρμάκου παρελθόντων δεκαετιών, όταν αναζητούσαν οι ασθενείς φάρμακα από χώρες του εξωτερικού προκειμένου να καλύψουν τις ζωτικές ανάγκες τους», όπως σημειώνουν οι κ.κ. Τσάμης και Ματσιόλης.

Ποια σκευάσματα είναι σε έλλειψη

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, οι κυριότερες ελλείψεις αφορούν στα παρακάτω φαρμακευτικά σκευάσματα:

Zyloric tabs (για την ουρική αρθρίτιδα), Ursofalk tabs και sup. (για παθήσεις χολής), Singulair (βρογχοδιασταλτικό), Incruse (για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), Xanax 0,5mg και 1mg (ηρεμιστικό), Anafranil 10 (αντικαταθλιπτικό), Voltaren tabs, amp και sup (αντιφλεγμονώδες), Ηumalog 200 (ινσουλίνη), Lantus x 3 (ινσουλίνη), Januvia, Janumet, Galvus, Glucobay 50mg (για σακχαρώδη διαβήτη), Tetagam (ορός αντιτετανικός), Exforge tabs, Vasexten 10, Atacand tabs, Zanidip10 και 20 (αντιυπερτασικό), Εzetrol (αντιλιπιδαιμικό), Adalat caps, Vastarel (αντιστηθαγχικό), Xarelto, (πρόληψη φλεβικών θρομβοεμβολικών επεισοδίων), Eliquis 2,5, Clexane (αντιθρομβωτικό), Inegy 10/20 (αντιλιπιδαιμικό), Canesten vag. tabs (αντιμυκητιασικό), Flagyl caps και sirop (για λοιμώξεις), Bactropan nasal pom.(αντιμικροβιακό), Ciproxin, Avelox (αντιβιοτικό), Duodart, Xatral 5 tabs (υπερτροφία προστάτη), Vimpat (αντιεπιληπτικό), Ionil shampoo (αντιψωριασικό), Αzarga col., Azopt col. Betoptic, Duotrav col, Ganfort col., Monoprost (αντιγλαυκωματικό κολλύριο), Tobrex, Tobradex col και pom (κολύριο), Fucithalmic, Dexamytrex col. και pom. (για οφθαλμικές λοιμώξεις), FML col (αντιφλεγμονώδες κολλύριο), Εxelon tts (για τη νόσο Αλτζχάιμερ), T3 25mg (θυρεοειδική ορμόνη), Llvial (για την εμμηνόπαυση), Prolia inj (οστεοπόρωση), Ponstan (παυσίπονο), Lyrica (για το νευροπαθητικό πόνο).

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου