ΤΟΠΙΚΑ

Ενωση Διαιτολόγων -Διατροφολόγων: Η μηδενική πείνα μπορεί να αλλάξει το κόσμο

ενωση-διαιτολόγων-διατροφολόγων-η-μη-733677

Σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας, αναφέρει:

“Ο FAO (Food And Agriculture Organization) γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου που έχει ως σκοπό να τιμήσει την ίδρυση του Οργανισμού το 1945. Την ημέρα αυτήν πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε παραπάνω από 150 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο προάγεται η παγκόσμια συνειδητοποίηση και δράση για όλους έκεινους τους ανθρώπους που υποφέρουν από την πείνα και την ανάγκη για την διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της θρεπτικής διατροφής για όλους. Η θρέψη αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, γι αυτό επιβάλλεται η επένδυση σε βιώσιμα συστήματα διατροφής και αγροτικής ανάπτυξης με σκόπο την αντιμετώπιση, της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού, την προστασία του παγκόσμιου κλίματος και την εξάλειψη του μεταναστευτικού κινήματος.

Όλοι οι φορείς μάχονται με σκοπό να επιτευχθεί το #Zero hunger και από ότι φαίνεται σιγά σιγά πραγματοποιείται. Σύμφωνα με στοιχεία από τις 129 χώρες που παρακολουθεί ο FAO, 72 έχουν ήδη επιτύχει το στόχο να μειώσουν κατά το ήμισυ το ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα μέχρι το 2015. Επιπροσθέτως τα τελευταία 20 χρόνια, το ποσοστό να πεθάνει ένα παιδί πριν από τα 5 έτη έχει σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ, ενώ περίπου 17.000 παιδιά σώζονται καθημερινά. Βέβαια χρειάζονται ακόμα πολλές προσπάθειες με σκοπό να εξαλειφθεί το φαινόμενο του υποσιτισμού. Όπως προκύπτει από έρευνες, σε έναν κόσμο όπου παράγουμε αρκετό φαγητό για να σιτιστούν όλοι, 821 εκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή 1 στους 9 εξακολουθούν να κοιμούνται νηστικοί κάθε βράδυ. Επίσης, 1 στους 3 υποφέρει από κάποια μορφή υποσιτισμού.

Ας δούμε τώρα τους λόγους για τους οποίους η μηδενική πείνα μπορεί να αλλάξει το κόσμο:

  • ·θα μπορούσε να σώσει τη ζωή 3,1 εκατομμυρίων παιδιών το χρόνο
  • ·Οι σωστά σιτισμένες μητέρες έχουν πιο υγιή μωρά.
  • ·Η εξάλειψη της ανεπάρκειας σιδήρου σε έναν πληθυσμό θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας κατά 20%
  • ·Ο τερματισμός της παιδικής θνησιμότητας που συνδέεται με τη διατροφή θα μπορούσε να αυξήσει το εργατικό δυναμικό κατά 9,4%.

Εν κατακλείδι, ο κόσμος έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο στην εξάλειψη της πείνας. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 216 εκατομμύρια λιγότεροι πεινασμένοι από ότι το 1990-92, παρά την ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 1,9 δισεκατομμύρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι απαραίτητο να καταβληθούν πολλές προσπάθειες ώστε να επιτύχει η μηδενική πείνα. Εάν θέλουμε να δούμε έναν κόσμο διαφορετικό και απαλλαγμένο από στερήσεις, τότε όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργαστούν για να επενδύσουν, να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν βιώσιμες λύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου