ΤΟΠΙΚΑ

Ομιλία του Λέανδρου Ρακιντζή στο Πορφυρογένειο Αγριάς

ομιλία-του-λέανδρου-ρακιντζή-στο-πορφ-733888

To Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη Αγριάς και το Γενικό Λύκειο Αγριάς, στο πλαίσιο του «Κύκλου Εκδηλώσεων Λόγου», έχουν προσκαλέσει την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19:30, στο Αμφιθέατρο του Πορφυρογενείου Ιδρύματος τον διαπρεπή νομικό και οικονομολόγο, ανώτατο κρατικό λειτουργό κ. Λέανδρο-Σωκράτη Ρακιντζή.

Ο συγκεκριμένος επιστήμονας υπηρέτησε κατά σειρά ως Πάρεδρος, Πρωτοδίκης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Εφέτης και Πρόεδρος Εφετών, σε διάφορα δικαστήρια της χώρας. Το 1998 προήχθη σε Αρεοπαγίτη. Διετέλεσε πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, του Δ.Σ. του Εφετείου Αθηνών, ενώ θήτευσε σαν πρόεδρος σε Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια διαφόρων άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου. Χρημάτισε επίσης γενικός γραμματέας του συνδέσµου ανώτερων και ανώτατων δικαστικών λειτουργών. Από το 2004 έως το 2016 κατείχε τη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Για τους διοργανωτές, αλλά και για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η έλευση ενός τόσο σπουδαίου επιστήμονα, Στην ομιλία του ο κ.Λ.Ρακιντζής θα αναπτύξει το θέμα των παθογενειών του Δημοσίου Τομέα, δηλαδή τα αίτια της νοσηρότητας του Δημοσίου Τομέα, που τον εμποδίζει να λειτουργήσει ικανοποιητικά, και των κακώς κειμένων.

Με τη σύμπραξη όλων, στη συζήτηση που θα επακολουθήσει, θα γίνει μια καταγραφή των παθογενειών και των προτεινομένων μέτρων για τη θεραπεία τους.

Τα προς εξέταση θέματα αναφέρονται σ’ όλους τους τομείς, όπως της διοίκησης με τη γραφειοκρατία, την αναποτελεσματικότητα και τη βραδύτητα ανταποκρίσεως στην εξυπηρέτηση των πολιτών, την έλλειψη δημοσίας ασφάλειας με τα διάφορα άβατα και την αδυναμία της αστυνομίας να τα ελέγξει, τις δημόσιες δαπάνες και τον έλεγχό τους, το φοροεισπρακτικό σύστημα, τις συμβάσεις για τα δημόσια έργα και την εκτέλεσή τους, το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, τις συντάξεις και τις προοπτικές τους, τις ανεξάρτητες αρχές, τους ΟΤΑ, την κακοδιοίκηση και τη διαφθορά, πως διαπιστώνονται και πως καταπολεμούνται, τη δικαιοσύνη και τις ιδιαιτερότητές της, το σύστημα υγείας και τα προβλήματά του, το περιβάλλον, την παιδεία και άλλα μικρότερα ζητήματα, που η λύση τους θα μας έκανε τη ζωή πιο εύκολη, και ό,τι άλλο παράγει διαφθορά.

Οι συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων για τα θέματα αυτά βοηθούν στη συναγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και προτάσεων για την επίλυσή τους, και κυρίως συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα ενεργών πολιτών, που ενδιαφέρονται για τα κοινά, έχουν επαρκή γνώση, πειστικά επιχειρήματα και είναι σε θέση να επιδρούν αποτελεσματικά στη συζήτηση περί των δημοσίων πραγμάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου