ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την Απελευθέρωση του Βόλου

εκδήλωση-του-κκε-και-της-πεαεα-δσε-για-τ-734142

Εκδήλωση για την Απελευθέρωση του Βόλου διοργανώνεται από την Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ και την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Παράρτημα Βόλου για την Παρασκευή 19 Οκτώβρη, 6:30 μ.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στις φυλακές Αλεξάνδρας και στην Κίτρινη Αποθήκη, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους “στη μετατροπή της σε κέντρο επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας των εταιριών με απόφαση της κυβέρνησης, που θίγει την ιστορική μνήμη”. Το πρωί της ίδιας μέρας θα κατατεθούν στεφάνια στο μνημείο στο 6ο χιλιόμετρο Λάρισας -Βόλου από αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωση -κάλεσμα στην εκδήλωση αναφέρονται τα εξής:

“Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Οκτώβρη 1944 και ο λαός του Βόλου υποδέχτηκε τους μαχητές και τις μαχήτριες του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στην Πλατεία Ελευθερίας ως απελευθερωτές στην πόλη τους.

Η απελευθέρωση του Βόλου όπως και όλης της Ελλάδας δεν έπεσε από τον ουρανό. Από την πρώτη στιγμή της επιβολής της Τριπλής Φασιστικής Κατοχής το ΚΚΕ μπήκε μπροστά, υπήρξε ο εμπνευστής και ο αιμοδότης της Εαμικής αντίστασης. Στο κάλεσμά του «βρόντηξε ο Όλυμπος» και «άστραψε η Γκιώνα» από τον λαό με το «ντουφέκι στον ώμο». Απέναντί του ο λαός είχε μια θεωρούμενη υπερδύναμη και τους ντόπιους συνεργάτες της – τους πρόγονους των σημερινών φασιστών. Είχε την αστική τάξη της χώρας και τους μηχανισμούς της που συνέχισαν τις Μεταξικές διώξεις ενάντια στους κομμουνιστές, φορώντας πλέον τη ναζιστική μπότα. Η νίκη του λαού, απέδειξε πως με οργανωμένο λαϊκό κίνημα και με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, καμία υπερδύναμη δεν μπορεί να τον λυγίσει. Γι’ αυτό τη μέρα της Απελευθέρωσης, το τεράστιο κύρος του ΚΚΕ αντηχούσε στα συνθήματα του λαού που πανηγύριζε, στα πανό και στις κόκκινες σημαίες που κυμάτιζαν σε όλες τις εργατογειτονιές του Βόλου και της Νέας Ιωνίας.

Σήμερα 74 χρόνια μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καπηλευτεί τους αγώνες της εθνικής αντίστασης, τους αγώνες του λαού μας, για να ξεγελάσει. Για να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανονατοϊκό στρατόπεδο ώστε να διασφαλιστούν στο εξωτερικό τα συμφέροντα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, όπως ακριβώς κάνει και στο εσωτερικό με τα διαρκή αντιλαϊκά μέτρα, πριν και μετά τα μνημόνια. Η φετινή επέτειος βρίσκει το Βόλο λίγες μέρες πριν την μετεγκατάσταση Αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, με απόφαση της κυβέρνησης, καθιστώντας και την περιοχή μας «μαγνήτη» των επικίνδυνων πολεμικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ποδοπατά την ηρωική προσφορά του λαού που οδήγησε στην απελευθέρωση όταν δίπλα στις διακηρύξεις των στελεχών της που χαιρετίζουν την ημέρα αυτή, ακολουθούν δηλώσεις και κινήσεις που την καθιστούν το καλύτερο πλυντήριο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Όταν πετάνε στους Βολιώτες κατάμουτρα τα «δολάρια» που θα φέρει ο σύγχρονος «Έκτος Στόλος» στην πόλη, σύμφωνα με τις δηλώσεις Καμμένου. Οι δηλώσεις αυτές, λίγες ώρες πριν την επέτειο της Απελευθέρωσης του Βόλου και των βασάνων που επέφερε η μετέπειτα αγγλική και αμερικάνικη επέμβαση για να κυνηγηθεί η εαμική αντίσταση, αποτελούν προσβολή στη θυσία των εκατοντάδων του λαού που έπεσαν για την ελευθερία”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου