ΤΟΠΙΚΑ

Σε κλίμα ιστορικής μνήμης η εκδήλωση στο Καζανάκι

σε-κλίμα-ιστορικής-μνήμης-η-εκδήλωση-σ-734281

Από το ΚΚΕ και την Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης -Ανακοινώθηκε η ανακατασκευή του μνημείου

Μέσα σε κλίμα ιστορικής και αγωνιστικής μνήμης, με τη συμμετοχή αρκετών συγγενών εκτελεσμένων, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Καζανάκι όπου από τον Δεκέμβριο του 1947 μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου του 1949 ήταν χώρος εκτέλεσης μελών του ΚΚΕ και μαχητών του ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε η ανακατασκευή του μνημείου για τις ανάγκες του οποίου θα δοθεί μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί με την οικονομική εξόρμηση Νοέμβρη – Δεκέμβρη του ΚΚΕ.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο καλλιτέχνης κ. Κώστας Κομνηνός που έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια του νέου μνημείου, τόνισε ότι θα αποτελείται από επτά φιγούρες ανδρών και γυναικών σε φυσικό μέγεθος. «Τα σχέδια που εκτίθενται είναι από μολύβι που θα μετουσιωθούν σε έργα από μέταλλο. Στο έργο δεν θα υπάρχει επιφάνεια κάτω από αυτές, για να έχουμε ένα ίχνος από αυτές τις μορφές που εκτελούνται, ενώ με τον φωτισμό θα δίνεται η αίσθηση του πλήθους» είπε.

Στον χαιρετισμό του ο Θανάσης Βογιατζής, αντιπρόεδρος του παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ Βόλου, μεταξύ άλλων μιλώντας για τον τόπο μαρτυρίου στο Καζανάκι και εξιστορώντας τόνισε: «Όταν οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας έβλεπαν κάποιο σούρουπο να διασχίζει το κέντρο του συνοικισμού στρατιωτικό αυτοκίνητο και αυτό είχε κατεύθυνση διά της οδού Μαιάνδρου, την οδό Καζανάκι, έλεγαν «αύριο το πρωί, θα έχουμε εκτελέσεις…». Όλο το βράδυ οι στρατιώτες έμεναν στον χώρο εκείνο που τα ξημερώματα θα έφερναν τους άνδρες, τις γυναίκες, τους νέους, τις νέες για εκτέλεση. Νωρίς τα ξημερώματα, τους έφερναν από τις φυλακές της Αλεξάνδρας και από το «Νεκροθάλαμο» ή από την φυλακή της πλατείας Ρήγα Φεραίου, όπου τους είχαν βάλει μετά την απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Βόλου, περιμένοντας μέχρι την οριστική υπογραφή της απόφασης και της απόρριψης «της αίτησης χάριτος» που μπορεί να είχε καταθέσει ο καταδικασθείς ή η καταδικασθείσα. Το πρωί που έβγαιναν οι λίγοι κάτοικοι της περιοχής και έπαιρναν την οδό Καζανάκι για να πάνε στις δουλειές τους, οι μικροί μαθητές να πάνε στο σχολείο τους, έβλεπαν σταλαμίδες αίμα, πάνω στο χώμα του δρόμου. Πήγαιναν λίγο πιο πέρα για να μην πατήσουν το ζεστό αίμα των συμπολιτών τους, των αγωνιστών και αγωνιστριών…», πρόσθεσε ο κ. Βογιατζής σε φορτισμένο κλίμα.

Στην ομιλία του ο Βασίλης Μεταξάς, γραμματέας της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ με τη σειρά του υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «εδώ στο Καζανάκι, καταρρίπτεται το θολό πέπλο που τυλίγει το αστικό κράτος, οι ψεύτικες διακηρύξεις για δημοκρατία και ελευθερία που δήθεν μπορεί να υπάρχει σε μια ταξική κοινωνία, σε μια κοινωνία που κουμάντο κάνει μια χούφτα παράσιτα, βιομήχανοι, εφοπλιστές, επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι ελέγχουν την οικονομία και οι οποίοι ζουν από τα βάσανα, τον ιδρώτα και το αίμα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων στην πόλη, των βιοπαλαιστών αγροτών».

Επιτέθηκε τέλος με σφοδρότητα στην Κυβέρνηση λέγοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη «μία βρόμικη επίθεση που ξεκινά και κατευθύνεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους μηχανισμούς που στηρίζουν και προσπαθούν να περάσουν ότι το ΚΚΕ είναι ίδιο δήθεν με τα άλλα αστικά κόμματα τα οποία είναι βουτηγμένα στη διαφθορά και τις υπόγειες συναλλαγές» και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει κανένα στοιχείο των μελών και φίλων, των απλών εργαζόμενων και των ενισχυτών του ΚΚΕ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου