ΤΟΠΙΚΑ

Δράσεις στα σχολεία για να διατηρηθεί η Μνήμη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων

δράσεις-στα-σχολεία-για-να-διατηρηθεί-734335

Σε κλίμα αγαστής συνεργασίας και αλληλοεκτίμησης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτη Σαβελίδη με τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018, στα γραφεία της ΔΔΕ Μαγνησίας, με θέματα που αφορούν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Προϊσταμένη εκπαιδευτικών Θεμάτων Ρηγώ Φασουράκη και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Σοφία Κανταράκη.

Ο κ. Σολομών πρότεινε στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας την ιδέα για προκήρυξη μαθητικού διαγωνισμού, κατόπιν εγκρίσεως του Υπουργείου Παιδείας, που θα αφορά στο Ολοκαύτωμα.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σολομών “Το Ολοκαύτωμα αποτελεί την πιο σκοτεινή σελίδα του 20ου αιώνα, μια σελίδα στην οποία όποτε γυρνάμε, μόνο ντροπή και φρίκη νιώθουμε. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι και το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δίνει ιδιαίτερη σημασία στην διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Επίσης, θεωρεί σημαντικό οι μαθητές να επισκεφτούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης στο πλαίσιο του «March of the Living -Πορεία των Ζωντανών». Πρόκειται για μια διαδρομή τριών χιλιομέτρων από το στρατόπεδο Μπίρκεναου στο στρατόπεδο Άουσβιτς, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Μάιο με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων από διαφορετικές χώρες και θρησκείες, που τιμούν τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος . Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου θα αναζητήσει χορηγό, ώστε οι βραβευθέντες μαθητές να συμμετέχουν στην «Πορεία των Ζωντανών», να γνωρίσουν τα στρατόπεδα της φρίκης και να επισκεφτούν το Μουσείο του Άουσβιτς”.

Ο κ. Σαβελίδης πρότεινε τη διοργάνωση, μέσω του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, σεμιναρίου προς τους εκπαιδευτικούς της Μαγνησίας, σχετικού με το Ολοκαύτωμα και τη σημασία του στη σημερινή εποχή, καθώς υπάρχει αυξημένη υποχρέωση να κρατηθεί ζωντανή η ιστορική Μνήμη.

Οι συγκεκριμένοι καθηγητές, σύμφωνα τον κ. Σαβελίδη και την κ. Κανταράκη, θα μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στα σχολεία τους, ενημερώνοντας άμεσα τη σχολική τους κοινότητα, με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα, πάνω σε δύσκολες πλευρές της ιστορίας – τον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου