ΤΟΠΙΚΑ

«Δυο φορές ελεύθερος ο Βόλος» μέσα από δράσεις των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας

δυο-φορές-ελεύθερος-ο-βόλος-μέσα-από-735059

Σειρά δράσεων και σπάνιο αρχειακό υλικό συνθέτουν τις δράσεις που εντάσσονται στην θεματική ενότητα «Ο Βόλος δύο φορές ελεύθερος», που αναφέρεται στην απελευθέρωση του Βόλου, στις 19 Οκτωβρίου 1944 από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής και στις 2 Νοεμβρίου 1881 από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Tα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας θα γιορτάσουν με διάφορες δράσεις τα δύο σημαντικά ιστορικά γεγονότα, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους αντίστοιχους υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων.

Στην σημερινή συνέντευξη Τύπου, παραβρέθηκαν οι υπεύθυνοι των δράσεων, που συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά, με επίκεντρο την τοπική ιστορία και αποδέκτες τους μαθητές της Στ τάξης δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

H προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά ανέφερε ότι «οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες μας» και προσέθεσε ότι 40 σχολεία έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον για να επισκεφθούν την έκθεση και 10 ακόμη βρίσκονται ήδη σε λίστα αναμονής.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γιώργος Πολύζος ανέφερε πως οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές αγκάλιασαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βιωματική προσέγγιση της ιστορίας είναι πολύ σημαντική.

Η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Σοφία Κανταράκη αναφέρθηκε στην σημασία της προσέγγισης της τοπικής ιστορίας που δημιουργεί ανθρώπους με κριτική σκέψη, ενώ σημείωσε ότι σημαντικές πληροφορίες για την νεώτερη ιστορία δεν περιλαμβάνονται στο σχολικό εγχειρίδιο.

Ο υπεύθυνος του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Αντώνης Αντωνίου, είπε μεταξύ άλλων ότι «δίνουμε ένα ουσιαστικό μάθημα στην ενδυνάμωση της τοπικής ιστορίας που συμβάλει στην ενδυνάμωση της ταυτότητας του πολίτη».

Οι δράσεις

Σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσεων στις 19 Οκτωβρίου τα Γ.Α.Κ. (Μαγνήτων 141) θα δεχθούν το κοινό από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ (Open Day) με ξεναγήσεις σε έκθεση αρχειακού υλικού.

Από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι τις 2 Νοεμβρίου θα υλοποιηθεί ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και της ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού.

Στην έκθεση αρχειακού υλικού αξιοποιείται το πλούσιο αρχειακό υλικό των Γ.Α.Κ. και αναδεικνύεται το ιστορικό πλαίσιο των δύο εποχών συνδέοντάς το με τη συλλογική και ατομική μνήμη της πόλης σήμερα (οδόσημα, προφορικές μαρτυρίες κ.λπ.). Χωρίζεται σε δύο θεματικές ενότητες: ίδρυση Βόλου και ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος (μέσα-τέλη 19ου αιώνα) και δεκαετία 1940. Δύο περίοδοι που δεν αναδεικνύονται ιδιαίτερα από τη Σχολική Ιστορία. Ιδιαίτερα για τη δεκαετία του ’40 η ιστορική έρευνα έχει εμβαθύνει εστιάζοντας σε νέες θεματικές, αξιοποιώντας τον πλούτο των πληροφοριών που προσφέρουν τα αρχεία και η προφορική ιστορία.

Οι επισκέπτες θα δουν, μεταξύ άλλων, μοναδικά έγγραφα του Ελληνικού Υποπροξενείου στο Βόλο, τις πρώτες συμβολαιογραφικές πράξεις, δικαστικές αποφάσεις και εταιρείες μετά το 1881. Για τη δεκαετία του ’40 σημαντική θέση έχει η αναγνώριση της δράσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, τα πρακτικά και οι αποφάσεις από τις δίκες των δωσίλογων, οι καταθέσεις μαρτύρων και το πόρισμα από τη δικογραφία για τη γνωστή εκτέλεση των γυναικών Τοπάλη και της Καλαβρού στα Λεχώνια.

Οι δράσεις αυτές συνδέονται με άλλες δύο. Μεθαύριο Τετάρτη 17 Οκτωβρίου (ώρα 6:00 μ.μ.) η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου (ΟΠΙΒΟ) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Δεκαετία του 1940. Χώροι εγκλεισμού στη Μαγνησία. Προφορικές μαρτυρίες» στο Αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στις 20 Οκτωβρίου και ώρα 8:00 μ.μ. ομάδα καλλιτεχνών μελών της ΟΠΙΒΟ οργανώνει δρώμενο μπροστά στην Κίτρινη Αποθήκη.

Το αφιέρωμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους επιμελούνται οι Αγγελική Νικολάου, Αννίτα Πρασσά και Αλκηστις Σανιδά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου