ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιχτό χριστουγεννιάτικο εργαστήρι στη Νέα Ιωνία

ανοιχτό-χριστουγεννιάτικο-εργαστήρι-735064

Σε ένα ανοιχτό χριστουγεννιάτικο εργαστήριο έχει μετατραπεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τμήμα του ισογείου του κτιρίου του Μεταξουργείου. Το εργαστήριο αυτό είναι διαφορετικό από τα άλλα. Δεν υπάρχουν ξωτικά που ετοιμάζουν παιχνίδια για να μοιράσει ο Αη – Βασίλης την Πρωτοχρονιά στα παιδιά. Εκεί βρίσκεται ο γνωστός Βολιώτης κεραμίστας και δεξιοτέχνης του χαρτοπολτού Βαγγέλης Πατσέας, ο οποίος κατασκευάζει τα δικά του «δώρα» που προορίζονται για την ίδια την πόλη. Δημιουργεί τρίμετρες χριστουγεννιάτικες φιγούρες που θα τοποθετηθούν στον πεζόδρομο της Ερμού και θα ενισχύσουν τον γιορτινό διάκοσμο του Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ενας Αη – Βασίλης που έχει ήδη αρχίσει να παίρνει μορφή, ένας τάρανδος με τον Αη – Βασίλη, ένας χιονάνθρωπος και ένας κλοσάρ (πλανόδιος μουσικός) είναι οι τέσσερις χριστουγεννιάτικες φιγούρες πάνω στις οποίες δουλεύει ο Βολιώτης καλλιτέχνης έχοντας στο πλευρό του δύο συνεργάτες του, τη Μαριάννα Καραδέμητρου- Σκρίμπα και τον Κωνσταντίνο Χρυσικό.

Εργάζονται από το πρωί έως το βράδυ, «πλάθοντας» τις φιγούρες τους. Υλικά τους το χαρτί, ο χαρτοπολτός και πολύ… ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (παλιά φύλλα της εφημερίδας) για να πάρουν μορφή οι φιγούρες. Πολύτιμα συστατικά η έμπνευση, το μεράκι και η αγάπη για όσα δημιουργούν για να δώσουν τη δική τους νότα στον γιορτινό Βόλο, βάζοντας μία διαφορετική σφραγίδα στον εορταστικό διάκοσμο στην «καρδιά» της αγοράς, στον πεζόδρομο της Ερμού.

Οπως εξηγεί ο κ. Σκρίμπας «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε φιγούρες που καλύπτουν όλα τα γούστα και τις ηλικίες και είναι συνδεδεμένες με τα Χριστούγεννα. Ο χιονάνθρωπος απευθύνεται περισσότερο σε παιδιά, ενώ ο πλανόδιος βιολιστής που δίνει ένα τόνο… μελαγχολίας έχει επίσης «δεθεί» με τις ημέρες των γιορτών».

Πάνω απ’ όλα όμως οι φιγούρες κατασκευάζονται με γνώμονα την πλαστικότητα, την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια. «Οι φιγούρες θα μείνουν. Με μια καλή συντήρηση μπορούν να αντέξουν έως και πέντε χρόνια», σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ, Γιώργος Βλιώρας. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε φιγούρες που θα είναι ανθεκτικές και να μην περιέχουν μέρη από τα οποία μπορεί να τραυματιστεί κανείς», εξηγεί ο κ. Πατσέας.

Ο καλλιτέχνης Βαγγέλης Πατσέας – ο Βολιώτης που κατασκευάζει τα άρματα για το καρναβάλι του Ρεθύμνου - «δουλεύει» τις γιορτινές φιγούρες που θα στολίσουν τον Βόλο για τα Χριστούγεννα

Από το καρναβάλι του Ρεθύμνου, στον χριστουγεννιάτικο Βόλο

Ο Βαγγέλης Πατσέας ήταν σπουδαστής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Δήμου Βόλου στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με διευθύντρια την Χρύσα Δραντάκη. Τότε γλυπτική δίδασκε ο Νικολάι Στόιτσεφ και ο Αναστάσης Κρατίδης. Πήρε το «βάπτισμα» στην τέχνη. «Εγώ είμαι κεραμίστας. Η μεγάλη αγάπη μου όμως είναι η γλυπτική», εξομολογείται ο ίδιος.

Ο Βολιώτης καλλιτέχνης μάλιστα συμμετείχε ως μαθητής τότε στην προσπάθεια που είχε κάνει ο δήμος Βόλου επί δημαρχίας Πιτσιώρη για την αναβίωση του καρναβαλιού στην πόλη. «Από εκεί πήρα το ερέθισμα», αναφέρει.

Πήγε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο της δουλειάς του. Ως κεραμίστας είχε πληροφορηθεί για τα παραδοσιακά χωριά που ασχολούνται με την κεραμική και αποφάσισε να στρέψει εκεί το ενδιαφέρον του, αλλά τον κέρδισε και πάλι η γλυπτική… με χαρτοπολτό για την κατασκευή των αρμάτων του Καρναβαλιού του Ρεθύμνου. Εκτοτε εργάζεται για το καρναβάλι του Ρεθύμνου. Σχεδόν επί 20 χρόνια. «Το καρναβάλι του Ρεθύμνου είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα γύρω από το οποίο συσπειρώνεται 6.000 και πλέον κόσμος. Δεν το βλέπουν ως μία εκδήλωση, αλλά ως ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός και δίνουν μεγάλο βάρος στην οργάνωσή του που πλαισιώνεται από πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων».

Παρά την επαγγελματική του ενασχόληση στο Ρέθυμνο, παραμένει κάτοικος Βόλου. Είχε μάλιστα πρόταση από τον Δίαυλο να διδάξει σε σεμινάριο κεραμικής. Ο ίδιος αντιπρότεινε να διοργανώσει σεμινάριο κατασκευών από χαρτοπολτό. Και αυτό έγινε. Για δύο χειμερινές σεζόν έκανε τους μαθητές του «κοινωνούς» στη μαγεία της τέχνης με χαρτοπολτό.

Και ήταν ο ίδιος που πρότεινε στον ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ την κατασκευή των φιγούρων.

«Ηταν μία πρόταση που μας κατατέθηκε. Μας παρουσιάστηκαν σχέδια για εναλλακτικό στολισμό και μας άρεσε. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο τρόπο στολισμού της Ερμού για τις γιορτές. Τα σημεία θα τα επιλέξουμε σε επόμενη φάση. Το σημαντικό είναι ότι οι φιγούρες θα μείνουν στην πόλη για περίπου πέντε χρόνια με μικρή συντήρηση, ενώ εγκαινιάζουμε με τον καλλιτέχνη συνεργασία και για άλλες εκδηλώσεις και γιορτές όπως οι Απόκριες», τονίζει ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, Γιώργος Βλιώρας.

Εργαστήριο – event

Το εργαστήριο για την κατασκευή των χριστουγεννιάτικων φιγούρων έχει καταστεί… event. «Δεν θέλαμε να δουλέψουμε εν κρυπτώ και να παρουσιάσουμε απλώς τις φιγούρες. Θέλαμε να κάνουμε το εργαστήριο ένα event για την πόλη, όπου όποιος θέλει μπορεί να έρχεται και να παρακολουθεί τον τρόπο που δουλεύουμε και τα στάδια κατασκευής των φιγούρων, πώς παίρνουν μορφή. Να ζήσουν το κάθε στάδιο της κατασκευής», σημειώνει ο κ. Πατσέας.

Και όντως από την στιγμή που στήθηκε το εργαστήριο στο ισόγειο του Μεταξουργείου, καθημερινά δημότες που προσέρχονται στο κτίριο για διάφορες υποθέσεις, κοντοστέκονται και κοιτούν. Αρκετοί πλησιάζουν τον καλλιτέχνη δείχνοντας ενδιαφέρον για τον τρόπο που δουλεύει. Κάποιοι σχολιάζουν αρνητικά ότι ο Δήμος δαπανά χρήματα για τον εορταστικό διάκοσμο έναντι άλλων αναγκών πολιτών. «Εμείς ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με ειλικρίνεια. Μας αρέσει αυτό που κάνουμε και προσπαθούμε να βάλουμε μία άλλη νότα στις γιορτές. Κάνουμε τη δική μας πρόταση», σχολιάζει ο κ. Πατσέας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου