ΤΟΠΙΚΑ

Σε απόγνωση Βολιώτης βιοτέχνης: «Μου μένει μόνο να αυτοκτονήσω…»

σε-απόγνωση-βολιώτης-βιοτέχνης-μου-μ-736304

Δεν πήρε τα μερίδιά του πίσω από Τράπεζα που απορροφήθηκε από άλλη και ζημιώθηκε και με τριπλάσιο ποσό δανεισμού

Σε απόγνωση 67χρονος Βολιώτης βιοτέχνης. Ενώ πούλησε το διαμέρισμα που είχε για να αποπληρώσει επαγγελματικό δάνειο, εντούτοις η είσπραξη του οφειλόμενου ποσού είχε φύγει από τα χέρια της Τράπεζας και η ιδιωτική εταιρεία, που το είχε αναλάβει, τον ενημέρωσε ότι η οφειλή έχει τριπλασιαστεί.

«Η επόμενή μου λύση είναι να αυτοκτονήσω», ήταν τα λόγια του βιοτέχνη στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Μαγνησίας Τρύφωνα Πλαστάρα, στον οποίο διαμαρτυρήθηκε για τους τόκους – φωτιά του δανείου του.

Το 2007 ο 67χρονος είχε λάβει ένα δάνειο ύψους μόλις 13.000 ευρώ το οποίο αξιοποίησε για την επιχείρησή του. Εντούτοις, η οικονομική κρίση που ακολούθησε τον βρήκε φορτωμένο με το δάνειο και με προβλήματα βιωσιμότητας για την επιχείρησή του, η οποία τελικά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και έκλεισε.

Όλα αυτά τα χρόνια ο βιοτέχνης είχε φροντίσει να πληρώνει κάποια ποσά, όμως δεν μπορούσε να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του. Τελικά, για να φύγει από επάνω του το βάρος πούλησε ένα ακίνητο που είχε, ένα δυάρι, όσο – όσο, σίγουρος ότι επιτέλους θα εξοφλήσει.

Απευθύνθηκε λοιπόν στην Τράπεζα για να ενημερωθεί για το συνολικό ποσό της οφειλής όμως εκεί τον ενημέρωσαν ότι θα έπρεπε να επικοινωνήσει με ιδιωτική εταιρεία στην Αθήνα, η οποία τελικά ενημέρωσε τον βιοτέχνη ότι η οφειλή του ανέρχεται σήμερα στις 33.110 ευρώ!

Ο πρώην βιοτέχνης έπεσε από τα σύννεφα και απευθύνθηκε στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Μαγνησίας για να διαμαρτυρηθεί, καθώς δεν έχει κάποια άλλη λύση.

Μάλιστα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, ενώ στην Τράπεζα από την οποία είχε λάβει το επαγγελματικό δάνειο κατείχε 120 μερίσματα. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Τράπεζα απορροφήθηκε από άλλη και ο δανειολήπτης δεν πήρε πίσω τα χρήματά του ποτέ, ενώ σήμερα είναι ζημιωμένος και με πολλές χιλιάδες ευρώ σε σχέση με το αρχικό κεφάλαιο του δανεισμού.

Οργή και αγανάκτηση στην ΟΕΒΕΜ

Εξοργισμένος ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφων Πλαστάρας είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα κυβερνητική παρέμβαση.

«Θα περίμενε κανείς τα επιτόκια χορηγήσεων προς τους επιχειρηματίες να κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα. Τουλάχιστον η οροφή θα έπρεπε να είναι το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου δανεισμού. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι η προσπάθεια των εισπρακτικών εταιρειών είναι να διαλύσουν τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους τους που εν μέσω κρίσης δυσκολεύτηκαν για να τα βγάλουν πέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.

Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει άμεσα κυβερνητική παρέμβαση. «Περιμένουμε από την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν σε αυτό το φλέγον θέμα όχι αορίστως, αλλά συγκεκριμένα. Υπάρχει μεγάλη οργή και αγανάκτηση γιατί αυτές οι πρακτικές οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις και σε αυτοκτονίες.

Τους καλούμε λοιπόν να πάρουν άμεσα την ευθύνη των πράξεών τους στα χέρια τους και να νομοθετήσουν, όπως νομοθέτησαν για την επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Να νομοθετήσουν ισόποσα, ανάλογα και αξιοκρατικά για τον βουβό θάνατο των μικρομεσαίων. Αυτός ο άνθρωπος είχε το θάρρος να διαμαρτυρηθεί. Υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι που δεν μιλούν και το κρύβουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου