ΤΟΠΙΚΑ

«Ψυχή βαθιά» για αποζημιώσεις στον Δήμο Ζαγοράς –Μουρεσίου

ψυχή-βαθιά-για-αποζημιώσεις-στον-δή-736736

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις του περασμένου Φεβρουαρίου στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

«Ψυχή βαθιά»… για τις αποζημιώσεις που περιμένουν κάτοικοι του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου που είδαν τα σπίτια τους να «σκίζονται» στα δύο, να καταρρέουν ολόκληρες αυλές μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις που έπληξαν την περιοχή τον περασμένο Φεβρουάριο. Από την περασμένη Τρίτη, στον Δήμο βρίσκεται πενταμελές κλιμάκιο του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) και προχωρά σε αυτοψίες σε ένα προς ένα τα σημεία όπου έχουν καταγραφτεί ζημιές, συντάσσοντας εκθέσεις επικινδυνότητας.

Η διαδικασία για την αποζημίωση των ιδιοκτητών όμως μόλις ξεκινά και οι ίδιοι θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή. Σύμφωνα με ενημέρωση που έκαναν στελέχη του ΙΓΜΕ προς τη δημοτική αρχή, η καταγραφή, οριοθέτηση και κατηγοριοποίηση των ζημιών δεν συνιστά και άμεσα αποζημίωση προς τους ιδιώτες.

Η… βαλίτσα μάλλον θα τραβήξει μακριά για τους πληγέντες καθώς για να λάβουν αποζημιώσεις θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τα έργα. Περιγράφοντας τα χρονοβόρα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν ο αντιδήμαρχος Απόστολος Κοντογιώργος αναφέρει: «Θα πρέπει πρώτα να γίνει μελέτη για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου στην οποία ανήκει κάθε περιοχή. Για να γίνει όμως η μελέτη θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση. Η μελέτη θα πρέπει να εφαρμοστεί και να γίνουν έργα που επίσης πρέπει να χρηματοδοτηθούν και μπορεί να κοστίσουν από 3 έως 5 εκατ. ευρώ. Δεν πρόκειται για απλά έργα. Για να πάρουν αποζημιώσεις οι ιδιώτες, θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα. Κανένα υπουργείο δεν θα χρηματοδοτήσει αποκαταστάσεις οικιών σε περιοχές που θα κριθούν για παράδειγμα κατολισθητικές».

Υπενθυμίζεται ότι σε αναμονή βρίσκονται περί τους 300 ιδιοκτήτες σπιτιών που υπέστησαν ζημιές και είχαν καταθέσει αιτήσεις στον Δήμο προκειμένου να γίνει αυτοψία στις περιουσίες τους, ενώ τέσσερις οικογένειες είναι για περίπου μισό χρόνο ξεσπιτωμένες αφού τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατάλληλα για να συνεχίσουν να κατοικούν μέσα σε αυτά. Μέσα στον περασμένο Μάρτιο, προσέρχονταν κατά δεκάδες οι ιδιοκτήτες σπιτιών στον Δήμο που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται μετά τις πλημμύρες και τις εκτεταμένες κατολισθήσεις. Τότε κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών συνοδεία δημοτικών υπαλλήλων είχε προχωρήσει σε καταγραφές ζημιών σε σπίτια, αποκαλύπτοντας μία τραγική κατάσταση. Σπίτια με ρωγμές, σχεδόν κομμένα στα δύο, σπίτια που δεν έχουν καν αυλή και η εξώπορτα βγάζει σε… γκρεμό δύο μέτρων, καθώς από τις κατολισθήσεις κατέρρευσαν πρανή, τοιχία αντιστήριξης και οι αυλές εξαφανίστηκαν.

Ιδιοκτήτες που είδαν μέσα σε λίγες ώρες να καταστρέφεται το βιος τους θα πρέπει να περιμένουν ακόμη και χρόνια για να αποζημιωθούν.

Σημειώνεται ότι ακριβής εικόνα για την κατάσταση στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση των αυτοψιών του ΙΓΜΕ σήμερα Παρασκευή.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου