ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχητικά στοιχεία για αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης

ανησυχητικά-στοιχεία-για-αύξηση-των-π-736960

Δράση ευαισθητοποίησης διοργάνωσε χθες στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου Βόλου η «Δίοδος»

Αυξητική τάση καταγράφεται στα περιστατικά κατάθλιψης, με τη συνδρομή των ειδικών να κρίνεται αναγκαία για την αντιμετώπιση κάθε ψυχικής νόσου. Πρόκειται για το κεντρικό μήνυμα των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήθηκαν χθες, στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, με τη συμμετοχή του προσωπικού, αλλά και ωφελούμενων από το πρόγραμμα που υλοποιεί ο φορέας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «Δίοδος».

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 10 χρόνων λειτουργίας του συγκεκριμένου προγράμματος στον Βόλο.

Με δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η ψυχολόγος – επιστημονικά υπεύθυνη της «Διόδου» Σοφία Βέργου υπογράμμισε ότι προσφέρονται δωρεάν υπηρεσίες σε σοβαρές ψυχικές νόσους, σε ανθρώπους που διαβιούν στην κοινότητα. «Μπορούμε να εξυπηρετούμε καθημερινά 15 άτομα, αλλά εγγεγραμμένα είναι 50 περίπου άτομα», ανέφερε.

Σύμφωνα με την ίδια, η αύξηση των ψυχικών διαταραχών αποδίδεται στις στρεσογόνες συνθήκες, το άγχος, την αγωνία που βιώνει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, επιβαρύνοντας την ψυχική διάθεση.

Υπογράμμισε ότι πρέπει να ζητείται άμεσα η συνδρομή των ειδικών, για κάθε ψυχολογικό πρόβλημα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Δίοδος» εκπονεί προγράμματα αποασυλοποίησης και επανένταξης ατόμων με χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας και δραστηριοποιείται στον Βόλο από τον Αύγουστο του 2006 στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς». Ξεκίνησε με τη λειτουργία του οικοτροφείου «Μαζί», στην οδό Κ. Καρτάλη 227, όπου διαμένουν 15 άτομα με νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές, στα οποία παρέχεται φροντίδα επί 24ωρης βάσης.

Στον ίδιο άξονα λειτουργεί, από τον Ιανουάριο του 2008, στην οδό Μεταμορφώσεως 23α, το Κέντρο Ημέρας Πρόληψης και Ολιστικής Στήριξης (Κ.Η.Π.Ο.Σ.), όπου παρέχονται υπηρεσίες, από εξειδικευμένο προσωπικό σε ενήλικες με ψυχικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα ψυχοθεραπευτική υποστήριξη, ομάδες δημιουργικής απασχόλησης και θεραπευτικές ομάδες.

ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ: Εφηβοι εκδηλώνουν το 50% των ψυχικών διαταραχών

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας σε ανακοίνωση της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ επισημαίνεται ότι το 50% των ψυχικών διαταραχών ξεκινούν από την ηλικία των 14 ετών, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν μη ανιχνευμένες και ανεπεξέργαστες.

Οσον αφορά στους έφηβους, η κατάθλιψη είναι η τρίτη κύρια ψυχική νόσος και η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ 15-29 ετών. Η επιβλαβής χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών στους έφηβους αποτελεί μείζον ζήτημα σε πολλές χώρες και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως μη-ασφαλές σεξ ή επικίνδυνη οδήγηση.

Από τον Δήμο Βόλου, με επίκεντρο την ψυχική υγεία, και την στήριξη όσων αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, αναπτύσσονται πολλαπλές δράσεις.

Με τη στήριξη της προέδρου της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Σοφίας Χάλαρη, του Δ.Σ., αλλά και το αμέριστο ενδιαφέρον του προσωπικού και των στελεχών, λειτουργούν στο πλαίσιο των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της ΚΕΚΠΑ –ΔΙΕΚ πολλαπλά προγράμματα τα οποία συνδράμουν προς τον ανωτέρω στόχο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου