ΤΟΠΙΚΑ

«Κολλά» ο θόλος στο Παπαστράτου

κολλά-ο-θόλος-στο-παπαστράτου-738452

Τα πρώτα προβλήματα από την 48ωρη απεργία στην οποία κατήλθαν από χθες οι καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας άρχισαν να φαίνονται ήδη από την πρώτη ημέρα της κινητοποίησης. Ο θόλος στο κτίριο Παπαστράτου, όπου το Σάββατο το βράδυ φιλοξενήθηκε φοιτητικό πάρτι, είναι ακαθάριστος και «κολλά» από τα αναψυκτικά και ποτά που έχουν χυθεί, σύμφωνα με την εκπρόσωπο των καθαριστριών, Μαρία Γκριτζάνη.

Η απεργία θα συνεχιστεί και σήμερα με τις καθαρίστριες να αντιδρούν στην απόλυσή τους και στην ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο με στόχο τη συμπίεση του κόστους. Οι συμβάσεις των καθαριστριών λήγουν στα τέλη Δεκεμβρίου και την Πρωτοχρονιά 29 άτομα θα είναι άνεργα.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, οι καθαρίστριες δίνουν νέο ραντεβού στον θόλο για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Τον αγώνα των καθαριστριών στηρίζει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας»: «Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου υλοποιώντας αποφάσεις και αντιδραστικές κατευθύνσεις κυβέρνησης – Υπουργείου Παιδείας – ΕΕ προχωρούν στην παράδοση της καθαριότητας του Ιδρύματος σε ιδιώτη εργολάβο προχωρώντας σε απολύσεις των σχεδόν 30 εργαζομένων καθαριστριών-ών στα κτίρια του Βόλου και της Λάρισας.

Το να μπει εργολάβος στην καθαριότητα του ιδρύματος θα έχει τραγικές συνέπειες τόσο για τις ίδιες καθαρίστριες, τα δικαιώματά τους και την ίδια τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών τους, όσο και για την ίδια την υγιεινή του Πανεπιστημίου και την υγεία φοιτητών και εργαζομένων σε αυτό. Και μιλάμε για ένα ίδρυμα – μόνο στον Βόλο – με χώρους εκατοντάδων στρεμμάτων που χρειάζονται καθημερινή καθαριότητα και από τους οποίους περνούν καθημερινά χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι, για τους οποίους υπάρχουν όλες και όλες 30 καθαρίστριες.

Παράλληλα καταγγέλλουμε τις πρυτανικές αρχές για τον απαράδεκτο όρο που αναφέρεται ρητά στην προκήρυξη που δημοσιεύτηκε καλώντας υποψήφιους εργολάβους να αναλάβουν την καθαριότητα του Ιδρύματος, όπου απαιτούν οι εργαζόμενες που θα προσλάβουν να είναι κάτω των 25 ετών και άγαμες. Στην κυριολεξία το ίδιο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο λειτουργεί ως ο χειρότερος εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα, που ψάχνει εργαζόμενους νέους, χωρίς αγωνιστική πείρα, χωρίς δικαιώματα, με μισθό των 400 ευρώ και μάλιστα άγαμες».

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου