ΤΟΠΙΚΑ

«Η συνένωση του Π.Θ. και των ΤΕΙ δεν είναι ούτε κατάρα, ούτε ευλογία»

η-συνένωση-του-π-θ-και-των-τει-δεν-είνα-739934

Τόνισε ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και οργανωτικός γραμματέας της πρώτης διοικούσας επιτροπής του Π.Θ. Διονύσης Κλάδης

«Η συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ δεν είναι ούτε κατάρα, ούτε ευλογία εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν δύο μοντέλα ανώτατης εκπαίδευσης, εκείνο στο οποίο υπάρχουν ξεχωριστά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και εκείνο όπου η ανώτατη εκπαίδευση είναι ενιαία. Δεν υπάρχει λογική απολυτότητας», σχολίασε ο οργανωτικός γραμματέας της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εν έτει 1988, πρώην γενικός γραμματέας και πρώην ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Διονύσης Κλάδης με αφορμή το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται σήμερα το ίδρυμα που μόλις προ ημερών παρέλαβε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τη συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Κλάδη «αυτό που συμβαίνει σήμερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης στη χώρα δεν συνιστά ούτε κατάρα ούτε υποβάθμιση των Πανεπιστημίων. Στην Ευρώπη υπάρχουν και τα δύο μοντέλα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», ανέφερε στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με αποφοίτους του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών λειτουργίας τόσο του ιδρύματος όσο και του ίδιου του τμήματος.

Ο κ. Κλάδης που συμμετείχε εκ των έσω στα πρώτα βήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ασχολήθηκε με τους φοιτητές και τα προγράμματα των παιδαγωγικών τμημάτων σημείωσε ότι το ίδρυμα ξεκίνησε με ορμή στα πρώτα του χρόνια και συνεχίζει με δυναμική την πορεία του.

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε μια δυναμική και από τη θέση του στο κέντρο της Ελλάδας αλλά και επειδή είχε φροντίσει να έχει σωστή βάση. Ηδη από τα πρώτα χρόνια προσπάθησε να είναι εξωστρεφές και με ευκολία να δέχεται καινούρια πράγματα. Μέσα στα Παιδαγωγικά εκείνα τα χρόνια που ακόμη δεν είχαν ολοκληρώσει έναν κύκλο σπουδών έγιναν τρία συνέδρια, ένα εκ των οποίων μουσειολογίας. Και ανοίξαμε πόρτα στη μουσειολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Δημιουργήθηκε σωστή τάση προς το Πανεπιστήμιο, τράβηξε καλούς καθηγητές και με αυτή τη δυναμική νομίζω ότι προχωρά πολύ καλά. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται σε καλή τροχιά και μπορεί να εξελιχθεί. Η Θεσσαλία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα campus ολόκληρη και να ενώσει όλες τις πόλεις», τόνισε εξάλλου η τέως διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Π.Θ. από το 1990 έως το 1993, κ. Αικατερίνη Καμηλάκη. Η ίδια ωστόσο συνέστησε προσοχή για την ενσωμάτωση των ΤΕΙ εστιάζοντας στο ζήτημα της ποιότητας.

«Οι σπουδές δεν αναβαθμίζονται κάνοντας τα ΤΕΙ, Πανεπιστήμια. Υπάρχει μια διαδικασία. Χρειάζονται καθηγητές με προσόντα και επιφάνεια στο χώρο της έρευνας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου, Πασχάλης Δήμου, πρώτος πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης από το 1988 έως το 1992. «Αισθάνομαι χαρμολύπη. Χαρά για τα 30 χρόνια που πέρασαν και έχουμε ένα ολοκληρωμένο επίπεδο σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και λύπη γιατί μεγαλώνουμε», ανέφερε.

Το «παρών» έδωσε μεταξύ άλλων και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου