ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις για τα προσφυγόπουλα στο Γυμνάσιο Ιωλκού

αντιδράσεις-για-τα-προσφυγόπουλα-στο-740571

Ανησυχίες γονέων και ακραίες απόψεις επιχείρησε να διασκεδάσει ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

Ανησυχίες, αλλά και ακραίες απόψεις απέναντι στους πρόσφυγες μαθητές που από Δευτέρα ετοιμάζονται να πάνε πρώτη μέρα για τη φετινή χρονιά στο σχολείο, εκφράστηκαν από μερίδα γονέων στην προχθεσινή ευρεία σύσκεψη που συγκλήθηκε στο Γυμνάσιο Ιωλκού.

Το Γυμνάσιο Ιωλκού αποτελεί ένα από τα σχολεία που από την ερχόμενη εβδομάδα κι εφόσον επιλυθεί το θέμα των μαθητικών μεταφορών θα υποδεχθεί πρόσφυγες μαθητές.

Συνολικά στο νομό φιλοξενούνται σε δομές 80 πρόσφυγες ηλικίας Γυμνασίου και Λυκείου που θα κατανεμηθούν σε σχολικές μονάδες με βάση της χωροταξική κατανομή όπως αποφάσισε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

Οι πρόσφυγες του Μόζα θα παρακολουθούν μαθήματα στη δομή υποστήριξης εκπαίδευσης προσφύγων στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου και στο 1ο ΕΠΑΛ, οι πρόσφυγες της Μακρινίτσας στο Γυμνάσιο Ιωλκού και στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και οι πρόσφυγες της Παιδόπολης Αγριάς κατανέμονται στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου και στο 1ο ΕΠΑΛ Βόλου.

Με εξαίρεση το 10ο Γυμνάσιο όπου οι πρόσφυγες θα ενταχθούν σε ΔΥΕΠ, στα υπόλοιπα σχολεία τα προσφυγόπουλα θα κάθονται στα θρανία στις ίδιες αίθουσες διδασκαλίας με τους υπόλοιπους μαθητές κι απλώς 15 από τις 32 ώρες κάθε εβδομάδα θα παρακολουθούν εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας.

Η συνύπαρξη προσφύγων και των άλλων μαθητών στις ίδιες αίθουσες έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε γονείς. Εξέφρασαν φόβους για θέματα υγείας και υγιεινής αλλά και για το ηλιακό ζήτημα καθώς αρκετοί πρόσφυγες που δεν φέρουν μαζί τους ταξιδιωτικά έγγραφα θεωρείται ότι είναι μεγαλύτεροι από την ηλικία που δηλώνουν. Ακραίες θέσεις διατυπώθηκαν και για συμπεριφορές.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαβελίδης επιχείρησε να καθησυχάσει τους γονείς. Για το μεν ζήτημα υγείας και υγιεινής υπογράμμισε ότι οι πρόσφυγες έχουν πλήρη ιατρικό φάκελο και έχουν κάνει το σύνολο των εμβολίων ενώ υποστήριξε ότι την ασφάλεια των μαθητών τόσο εντός αιθουσών όσο και στο σχολικό προαύλιο μπορούν να εγγυηθούν οι καθηγητές. «Το σχολείο είναι το πιο προστατευμένο περιβάλλον μετά την οικογένεια», υπογράμμισε ο κ. Σαβελίδης.

Από Δευτέρα, οπότε και οι πρόσφυγες θα πάνε πρώτη ημέρα στο σχολείο, στα Γυμνάσια και στα Λύκεια θα γίνουν γιορτές για την επίσημη υποδοχή τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου