ΤΟΠΙΚΑ

Εύσημα στην οικογένεια του 60χρονου Βολιώτη για τη δωρεά οργάνων

εύσημα-στην-οικογένεια-του-60χρονου-βολ-741767

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε χθες η γέφυρα ζωής που στήθηκε μεταξύ του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και των Νοσοκομείων Ιπποκράτειου και Παπαγεωργίου.

Η δωρεά οργάνων υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων πραγματοποιήθηκε ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί και ο 60χρονος Βολιώτης Απόστολος Παπακωνσταντίνου που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και ήταν κλινικά νεκρός χάρισε με τον θάνατό του ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας «Οι Άγιοι Ανάργυροι» Βασίλης Γιαννάκος έδωσε τα συγχαρητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος που έλαβε τη γενναία απόφαση για να δώσουν τα δώρα Θεού και συγκεκριμένα τους νεφρούς, το ήπαρ και τους κερατοειδείς.

«Είναι η πρώτη δωρεά οργάνων που γίνεται το 2018. Πέρυσι είχαμε επίσης μία. Όμως, η λίστα αναμονής με τους λήπτες της Μαγνησίας μετρά 220 νεφροπαθείς, ενώ οι μεταμοσχευμένοι είναι μόλις 40», επισήμανε ο ίδιος.

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός δωρεάς οργάνων εν αντιθέσει με άλλα κράτη της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και στη Μαγνησία όπου σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΜΕΘ του Αχιλλοπούλειο οι μεταμοσχεύσεις είναι κατά μέσο όρο κάθε χρόνο δύο.

«Σήμερα ένας νεφροπαθής που κάνει αιμοκάθαρση μπορεί να χρειαστεί να περιμένει ακόμη και δέκα χρόνια για μεταμόσχευση νεφρού και τότε όμως, ο οργανισμός του θα πρέπει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και παρά τις χρόνιες αιμοκαθάρσεις να είναι δυνατός ώστε να είναι συμβατός λήπτης και να μπορεί να ανταποκριθεί», επισήμανε ο ίδιος.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας επαναλαμβάνει την έκκλησή του. «Την ύστατη ώρα όλοι μπορούν να παίρνουν τη γενναία απόφαση. Όταν διαπιστωθεί ο εγκεφαλικός θάνατος, οι συγγενείς χρειάζεται να συναινούν. Με τη δωρεά οργάνων δίνουν πραγματικά ζωή στους συνανθρώπους τους», επισήμανε ο ίδιος.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Στη χώρα το 2017 ο αριθμός των δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού ήταν 6,1 και οι μεταμοσχεύσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν 212, ενώ στην Ε.Ε., ο μέσος όρος είναι περίπου 18 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Διαχρονικά η χώρα μας δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει τον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Είναι ενδεικτικό ότι η πιο καλή «επίδοση» στον τομέα αυτό καταγράφηκε το 2008, οπότε πραγματοποιήθηκαν 318 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων και καταγράφηκαν 8,9 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου