ΤΟΠΙΚΑ

Γραμμικό πάρκο ο Αναυρος

γραμμικό-πάρκο-ο-αναυρος-743353

Θα συνδέει τον χείμαρρο με τον λόφο της Γορίτσας, την παραλία του Βόλου και τη Ρήγα Φεραίου – Διαμόρφωση με βάση τον βιοκλιματικό σχεδιασμό

Τη βάση για τη δημιουργία ενός γραμμικού πάρκου μπορεί να αποτελέσει ο χείμαρρος του Αναύρου για τον Βόλο. Δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρομήσεις, ποδηλατόδρομοι, νέες πεζογέφυρες αλλά και χώροι περιπάτου και ανάπαυσης στους αναβαθμούς του χειμάρρου, παράλληλα με τη δημιουργία υποδομών που θα αποτελούν πόλο έλξης για όλες τις ηλικιακές ομάδες περιλαμβάνει η ενδιαφέρουσα πρόταση που μελέτησε και παρουσίασε η μηχανικός χωροταξίας Θεοδώρα Παγκαρλιώτα, στο πλαίσιο του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης που ολοκληρώνεται σήμερα στον Βόλο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα 51χιλιόμετρα του χειμάρρου Αναύρου μπορούν να αποτελέσουν σύμφωνα με την κ. Παγκαρλιώτα τη βάση τη δημιουργία ενός γραμμικού πάρκου στην πόλη που θα συνδέει μεταξύ τους πολλά σημεία που αποτελούν πόλους έλξης.

Όπως επισημαίνει ο χείμαρρος γειτνιάζει με το Στάδιο που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, τον λόφο της Γορίτσας που είναι ένας πνεύμονας πρασίνου για την πόλη όπου επιπλέον εντοπίζονται αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία και άρα παρουσιάζει και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Επιπλέον καταλήγει στην παραλία του Αναύρου, δημιουργώντας ένα φυσικό δίκτυο τόσο με το πάρκο του Αναύρου όσο και με το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου και κατ’ επέκταση με την παραλία της πόλης. Στη διαδρομή, υπάρχουν κτίρια με υψηλή επισκεψιμότητα: Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο. Τη διαδρομή συμπληρώνουν σχολεία, εκκλησίες, ενώ ένα κομμάτι με μεγάλο ενδιαφέρον είναι η σύνδεση με την οδό
Ρήγα Φεραίου που είναι ήπιας κυκλοφορίας και μέσω της οποίας μπορεί να δημιουργηθεί δίκτυο προς την άλλη πλευρά της πόλης.

«Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου διαδρομών πρασίνου βάσει των αρχών του αειφορικού σχεδιασμού που θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και οργάνωση της περιοχής», υπογραμμίζει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η κ. Παγκαρλιώτα.

«Πράσινες» παρεμβάσεις Για να δημιουργηθεί το γραμμικό πάρκο η μηχανικός χωροταξίας Θεοδώρα Παγκαρλιώτα προτείνει μια σειρά παρεμβάσεων. Δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας που μάλιστα θα έχουν οφιοειδή μορφή για να μην αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες. Το πλάτος των οδών θα διαμορφωθεί στα 3,25 μ. και θα γίνουν διαπλατύνσεις πεζοδρομίων. Επίσης θα γίνουν πεζοδρομήσεις, ενώ προβλέπονται ποδηλατόδρομοι, παρόδιοι χώροι στάθμευσης και κατασκευή νέων πεζογεφυρών. «Ειδικά στο βόρειο τμήμα χρειάζονται νέες πεζογέφυρες γιατί δεν υπάρχει καλή σύνδεση», αναφέρει.

Παρεμβάσεις προτείνονται και στην κοίτη του χειμάρρου. «Στους αναβαθμούς μπορούν να δημιουργηθούν χώροι περιπάτου και ανάπαυσης για να μπορεί ο κόσμος να κάνει τη βόλτα του και να ξεκουράζεται», πρότεινε.

Το σκεπτικό είναι να δημιουργηθεί με κεντρικό άξονα τον χείμαρρο Αναύρου μία διαδρομή που θα ενώνει την περιοχή τόσο με τον λόφο της Γορίτσας, με τον περιφερειακό, με τη Ρήγα Φεραίου προς Ν. Ιωνία, αλλά και με την παραλία του Βόλου.

«Πράσινα» υλικά

Για τις παρεμβάσεις προτείνεται η τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και υποδομών με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Νέες φυτεύσεις, κυβόλιθοι, ξύλινα παγκάκια και ξύλινα κιόσκια περιλαμβάνονται στον αστικό εξοπλισμό. Επίσης προτείνεται τοποθέτηση φωτοβολταϊκών φωτιστικών, κάδοι κομποστοποίησης και ανακύκλωσης, βρύσες με πόσιμο νερό. Προτείνεται ακόμη δημιουργία ενός συστήματος συλλογής ομβρίων υδάτων, μέσα από το οποίο θα μπορεί να αρδεύεται το πράσινο. Η «πράσινη διαδρομή» θα εμπλουτίζεται από κάδους κομποστοποίησης και ανακύκλωσης.

Λαχανόκηπος και πάρκο Μυθολογίας

Στην περιοχή η κ. Παγκαρλιώτα χωροθετηθεί επιπλέον έναν λαχανόκηπο ο οποίος θα χρησιμεύσει για την περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών και τα λαχανικά θα μπορούν να διανέμονται σε άπορους δημότες. Χρήσιμος θα είναι επίσης ένας υπαίθριος πολιτιστικός χώρος για συναυλίες και παραστάσεις ενώ στις υπάρχουσες υποδομές στο πάρκο του Αναύρου είναι δυνατή η χωροθέτηση ενός πάρκου Μυθολογίας. «Χρόνια ακούμε για το πάρκο των Αργοναυτών. Αυτό μπορεί πολύ εύκολα να χωροθετηθεί στο πάρκο του Αναύρου, όπου μπορεί να τοποθετηθεί μία μικρογραφία της Αργούς, να υπάρχουν διαδραστικά παιχνίδια μέσω των οποίων τα παιδιά θα μαθαίνουν για τη μυθολογία», σημείωσε η κ. Παγκαρλιώτα. «Για να είναι βιώσιμο το σύνολο του γραμμικού πάρκου, προτείνω τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης από τον Δήμο Βόλου και πολίτες, που θα φροντίζουν για τη διοργάνωση εκδηλώσεων τα έσοδα των οποίων θα πηγαίνουν στον κουμπαρά του φορέα για να γίνονται οι απαραίτητες συντηρήσεις», καταλήγει η ίδια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου