ΤΟΠΙΚΑ

Σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες του Πηλίου προκάλεσε «ο Ξενοφώντας»

σοβαρές-ζημιές-στις-καλλιέργειες-του-743788

Σημαντικά προβλήματα προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή του Πηλίου, που μεταφράζεται σε πτώση ελαιοκάρπου σε μεγάλη έκταση, αλλά μήλων στην περιοχή των Μηλεών. Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν και χθες, σάρωσαν τα πάντα, προκαλώντας ζημιές στην παραγωγή του Πηλίου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σε απόγνωση βρίσκονται, δεκάδες ελαιοκαλλιεργητές του Πηλίου λόγω του φαινομένου της πτώσης καρπού, που ξεπερνάει το 50%, και αποδίδεται εν μέρει στους δυνατούς ανέμους, που έδωσαν την «χαριστική βολή» σε μια αγροτική περίοδο που χαρακτηρίζεται «προβληματική».

Οι ελιές, σε μεγάλο ποσοστό, έχουν δημιουργήσει «στρώμα» γύρω από τα δέντρα, με τους παραγωγούς να εκφράζουν την αγωνία και τον προβληματισμό τους για την απώλεια της παραγωγής.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου, Γιάννης Διανελλάκης, ανέφερε ότι «υπήρχαν πολλά προβλήματα φέτος στην παραγωγή της ελιάς, όπως δακοπροσβολή και μυκητοπροσβολή στον ελαιόκαρπο και τώρα ήρθε και η ανεμοθύελλα, που αποτέλειωσε το κακό στο πρόβλημα της ελιάς».

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, το αίτιο της πτώσης «δεν είναι μόνο η ανεμοθύελλα, πιθανό να είναι και η δακοπροσβολή, αλλά και ο μύκητας που έχει καταστρέψει τον καρπό εδώ και καιρό και είχε αρχίσει μια σταδιακή πτώση».

Αιτήματα για αποζημιώσεις θα διατυπωθούν τόσο προς τον ΕΛΓΑ, όσον αφορά την ανεμοθύελλα «που είναι αποζημιώσιμο αίτιο και θα πρέπει να έρθουν να εκτιμήσουν σε τι βαθμό υπάρχει πτώση από την ανεμοθύελλα» είπε ο κ. Διανελλάκης. Συγχρόνως, όμως, «θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και το άλλο πρόβλημα, διότι φέτος υπήρξε μεγάλη δακοπροσβολή και μύκητας, ο οποίος καταστρέφει τον καρπό, που ήταν ούτως ή άλλως προβληματικός. Απλά ήρθε η ανεμοθύελλα να δημιουργήσει ακόμη πιο μεγάλη καταστροφή» προσέθεσε.

Προβλήματα στο νότιο Πήλιο

Σειρά προβλημάτων, προκάλεσε, εξάλλου, και στην αγροτική παραγωγή του νοτίου Πηλίου η ανεμοθύελλα που έπληξε την περιοχή. Οπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Νασιόπουλος, σημαντικά προβλήματα παρατηρούνται στις ελιές και τα μήλα. Συγκεκριμένα, σημαντική πτώση καρπού παρατηρείται στις μηλοκαλλιέργειες που εκτείνονται από τον Αη Γιώργη μέχρι το Νεοχώρι και στις ελιές, αντίστοιχα, σε όλο το δήμο.

Ο ίδιος ανέφερε, παράλληλα, ότι οι απώλειες είχαν ήδη ξεκινήσει λόγω της προσβολής δάκου και πυρηνοτρίπη στον καρπό της ελιάς, ενώ τόνισε ότι έχει υποστεί μεγάλες ζημιές η αγροτική οικονομία. Στο μεταξύ ο δήμος Νοτίου Πηλίου έχει απευθύνει πρόσκληση στους πληγέντες για δηλώσεις ζημιών στον ΕΛΓΑ, σε διάστημα δέκα ημερών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου