ΤΟΠΙΚΑ

Ο Καπετάνιος του «Πρωτέα» δάμασε τον «Ξενοφώντα»

ο-καπετάνιος-του-πρωτέα-δάμασε-τον-743970

Δεν πτοείται από τα κύματα, τις θύελλες, τις καταιγίδες, ο καπετάνιος του «Πρωτέα» Γιώργος Αντωνίου, που «δάμασε» τον «Ξενοφώντα», οδηγώντας το πλοίο με ασφάλεια στον προορισμό του. Ο ατρόμητος καπετάνιος δηλώνει «παντός καιρού» και βρίσκεται στο τιμόνι του πλοίου, με καλό καιρό και αντίξοες συνθήκες, έτοιμος πάντα να αντιμετωπίσει την διάθεση του καιρού, ακόμη και τα μανιασμένα κύματα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δύο και πλέον δεκαετίες, από το 1992 ταξιδεύει στη θάλασσα, δαμάζοντας τα αγριεμένα κύματα ο καπετάνιος του «Πρωτέα», Γιώργος Αντωνίου, από τη Γλώσσα, ακόμη και όταν επικρατούν αντίξοες καιρικές συνθήκες, και πολλά μποφόρ. Η ταραγμένη εικόνα του καιρού σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας που διανύουμε και οι δυνατοί άνεμοι, δεν αποτελούν εμπόδιο για τον καπετάνιο, που έχει τιμηθεί, σημειωτέον, για το έργο και την προσφορά του.

Ο κ. Αντωνίου μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την εμπειρία του στο ανοιχτό πέλαγος, με μπουνάτσες και μποφόρ, υπογραμμίζοντας ότι «ο «Πρωτέας» είναι πάντα στην γραμμή και η εμπειρία δεν αντικαθίσταται με τίποτα».

Ο ίδιος ανέφερε παράλληλα, ότι προχθές στις 8 το βράδυ, το πλοίο έλυσε τους κάβους και απέπλευσε από το λιμάνι του Βόλου με προορισμό την Γλώσσα, όπου κατέπλευσε στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα, μεταφέροντας 150 επιβάτες, 11 ΙΧ, 9 φορτηγά, 3 δίκυκλα.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες μέρες δεν είναι καθόλου εύκολες για όσους βρίσκονται στην θάλασσα, κι όπως υπογράμμισε ο έμπειρος καπετάνιος «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την φουρτουνιασμένη θάλασσα, αλλά όταν γνωρίζεις το αντικείμενο, και ξέρεις πως θα πας μέσα σε ένα λιμάνι, πως δέσεις, θα το αντιμετωπίσεις, παρότι δεν είναι εύκολο. Είναι καταστάσεις που γνωρίζεις και ζεις κάθε μέρα και μπορείς να ανταπεξέλθεις με ασφάλεια».

Απαντώντας στο ερώτημα αν βρέθηκε αντιμέτωπος με κινδύνους ή αν ένιωσε ποτέ το συναίσθημα του φόβου, επεσήμανε ότι: «Σίγουρα, κάποιες φορές βρίσκεσαι σε θέση να φοβηθείς, αλλά θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις ανάλογα με την εμπειρία που έχεις και να συνεχίσεις την πορεία μέσα στον κυκλώνα, την στιγμή που βλέπεις ότι υπάρχει ο κυκλώνας». Παράλληλα, τόνισε ότι σε σπάνιες περιπτώσεις κλήθηκε να καθησυχάσει επιβάτες που είχαν θορυβηθεί λόγω των κυμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με τον «Πρωτέα» έχουν δείξει οι επιβάτες εμπιστοσύνη».

Το έμπειρο μάτι του καπετάνιου διακρίνει τα σημάδια του καιρού, πίσω από τα σύννεφα και πέρα από τον ορίζοντα, ενώ όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, τα πληροφοριακά μέσα που υπάρχουν σήμερα και το ίντερνετ, λειτουργούν υποστηρικτικά και βοηθούν το έργο κάθε ναυτικού, την πορεία του στην θάλασσα και τα ασφαλή ταξίδια στο πέλαγος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου