ΤΟΠΙΚΑ

Πράσινες λωρίδες στον Βόλο

πράσινες-λωρίδες-στον-βόλο-743972

Στον Βόλο υπάρχουν πάρκα και πλούσιο περιαστικό πράσινο στο Λόφο της Γορίτσας και στο Πήλιο που όμως είναι διασκορπισμένα και ασύνδετα μεταξύ τους. Η σύνδεσή τους μέσω πράσινων «λωρίδων» μέσα στην πόλη, μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της βιωσιμότητας και της αειφορίας, τόνισε στο πλαίσιο του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, η αρχιτέκτονας μηχανικός Τατιάνα Καϊσίδου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας για το μεταπτυχιακό της στην αστική ανάπλαση και ανάπτυξη, η κ. Καϊσίδου μελέτησε τον Βόλο ως μία ιδανική περίπτωση πόλης που θα μπορούσε να αναπτύξει «πράσινες» και «μπλε» υποδομές. Όπως τόνισε, τέτοιες υποδομές που έχουν να σχέση με το αστικό πράσινο και το υγρό στοιχείο μπορούν να αυξήσουν την βιωσιμότητα και την αειφορία στην πόλη.

Σύμφωνα με την κ. Καϊσίδου, ο πεζόδρομος της Ερμού αποτελεί μία πρόταση για τη δημιουργία «πράσινης λωρίδας» μέσα στην πόλη, προκειμένου να ενώσει διαφορετικά πάρκα μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα η Πλατεία Ρήγα Φεραίου και η Πλατεία Πανεπιστημίου. Στην Ερμού μπορεί να εμπλουτιστεί το πράσινο με περισσότερες φυτεύσεις δέντρων και ανανέωση των ήδη υπαρχόντων.

Επίσης, «πράσινη λωρίδα» θα μπορούσε να δημιουργηθεί και για τη σύνδεση της πόλης με το περιαστικό πράσινο στο Λόφο της Γορίτσας και στους πρόποδες του Πηλίου. Η ίδια έθεσε ως παράδειγμα την περίπτωση του περιφερειακού δρόμου, κατά μήκος του οποίου υπάρχουν πολλές κενές εκτάσεις στις οποίες μπορούν να γίνουν φυτεύσεις, τονώνοντας τις πράσινες υποδομές μέσα στην πόλη.

Σύμφωνα με την κ. Καϊσίδου, στον Βόλο έχουν επιχειρηθεί αναπλάσεις τα τελευταία χρόνια: «Το πράσινο στους κυκλικούς κόμβους μπορεί να αποτελέσει μέρος του δικτύου μιας πράσινης διαδρομής μέσα στην πόλη, που όμως θα πρέπει να γίνει πιο μελετημένα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις μπλε υποδομές, εκτός από την παραλία της πόλης, θα μπορούσαν όπως τόνισε να αξιοποιηθούν και οι χείμαρροι του πολεοδομικού συγκροτήματος με τη δημιουργία υποδομών που θα είναι φιλικές προς τον περιπατητή αλλά και για δραστηριότητες κοντά στη φύση.

Ατμόσφαιρα, βιώσιμη κινητικότητα,

ανεργία: Η «αχίλλειος πτέρνα» του Βόλου

Ατμόσφαιρα, βιώσιμη κινητικότητα αλλά και ανεργία, συνθέτουν την «αχίλλειο πτέρνα» του Βόλου, σε επίπεδο βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη διπλωματική της αποφοίτου του τμήματος μηχανικών χωροταξίας και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαρίας- Λυδίας Μητρίτσα, ο Δήμος Βόλου είναι μία πόλη με καλή ποιότητα ζωής, που όμως θα πρέπει να επενδύσει στην επίλυση τριών σημαντικών προβλημάτων, για να αυξήσει τους δείκτες βιωσιμότητάς του.

Η κ. Μητρίτσα, στο πλαίσιο της διπλωματικής αναζήτησε στοιχεία από τον Δήμο και την περιφέρεια για την ποιοτική αξιολόγηση του Βόλου σε τρεις βασικούς τομείς: κοινωνία, οικονομία, περιβάλλον. Επίσης, έκανε έρευνα με την μορφή ερωτηματολογίων τα οποία κλήθηκαν να συμπληρώσουν καθηγητές, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών.

«Τα αποτελέσματα για τον Βόλο είναι ενθαρρυντικά. Ο Βόλος διαθέτει καλή ποιότητα ζωής με περιθώρια βελτίωσης», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η βιώσιμη ανάπτυξη είναι επίκαιρο κομμάτι της καθημερινότητας και θα πρέπει να ενσωματώνεται στις πόλεις που ζούμε».

Σύμφωνα με την κ. Μητρίτσα, ο Δήμος Βόλου θα πρέπει να δώσει έμφαση σε τρεις σημαντικούς τομείς της καθημερινότητας. Ο ένας αφορά στην ατμόσφαιρα, που ιδίως τους χειμερινούς μήνες είναι επιβαρυμένη και εξαιτίας των υλικών που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των νοικοκυριών.

Ο άλλος, είναι η βιώσιμη κινητικότητα, με την ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων που θα δίνουν χώρο κίνησης σε ποδηλάτες και πεζούς αλλά και με την παράλληλη ενθάρρυνση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Τέλος, προτείνεται η χρήση των νέων τεχνολογιών, της δια βίου μάθησης και του επαγγελματικού προσανατολισμού ως «αντίδοτο» για την ανεργία που όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, αυξήθηκε στην περίοδο της κρίσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου