ΤΟΠΙΚΑ

Ανεστάλη η υποχρεωτική διαμεσολάβηση

ανεστάλη-η-υποχρεωτική-διαμεσολάβησ-744332

Ικανοποίηση φέρνει στο δικηγορικό κόσμο η αναστολή των διατάξεων του νόμου για την υποχρεωτική ιδιωτική διαμεσολάβηση, η οποία είχε κριθεί από τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρειου Πάγου αντισυνταγματική μετά από προσφυγή των δικηγόρων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε προχθές ότι αναστέλλει την ισχύ εφαρμογής του θεσμού ορίζοντας νέα ημερομηνία έναρξης ισχύος την 16η Σεπτεμβρίου 2019 που θα έχει ολοκληρωθεί και η διαβούλευση που θα ακολουθήσει.

Η ενέργεια της αναστολής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή απολύτως αναμενόμενη.

«Δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ ένα νομοσχέδιο που έχει χαρακτηριστεί από τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρειου Πάγου ως αντισυνταγματικό. Να προωθείται νέο νομοσχέδιο που θα επιφέρει αλλαγές στη διαμεσολάβηση έστω αυτή τη φορά με πραγματική διαβούλευση και να έχει ισχύ και εφαρμογή ο Νόμος 4512/18 (υποχρεωτικής διαμεσολάβησης) από τις 17 Οκτωβρίου. Θα ήταν τελείως αντιφατικό», επισήμανε ο ίδιος.

Ο κ. Στρατηγόπουλος εξήγησε ότι «μετά την έκδοση της γνωμοδότησης της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρειου Πάγου που έκρινε αντισυνταγματική την εισαγωγή του θεσμού της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου 4512/18, η Πολιτεία όφειλε να επανεξετάσει τη θέση της στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Οφειλε να επανεξετάσει το ζήτημα προκειμένου η διαδικασία της διαμεσολάβησης ως προστάδιο αστικών δικαστικών διαδικασιών να μην έχει τις νομικές πλημμέλειες που χαρακτήριζαν τις σχετικές διατάξεις του Νόμου 4512/18, εγείροντας σοβαρά δογματικά ζητήματα και επιφέροντας κατά ασφαλή πρόβλεψη σημαντική αύξηση του κόστους πρόσβασης στη Δικαιοσύνη κυρίως σε βάρος των πλέον αδύναμων οικονομικά διαδίκων».

Η νέα προθεσμία έναρξης ισχύος του θεσμού κρίνεται ότι θα επιτρέψει ουσιαστική διαβούλευση της Πολιτείας με τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς που καλούνται να εμπλακούν στη διαδικασία διαμεσολάβησης ως προστάδιο των δικαστικών διαδικασιών.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου διατύπωσε την προσδοκία του ότι η διαβούλευση θα άρει τις εγγενείς αδυναμίες της ανασταλείσας νομικής διάταξης, εξασφαλίζοντας πολύ καλύτερες προϋποθέσεις του συγκεκριμένου θεσμού ως εναλλακτικού τρόπου επίλυσης διαφορών.

Εξάλλου, την απόφαση για την αναστολή του θεσμού χαιρέτισε χθες και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. «Είναι ένα ζήτημα κομβικής σημασίας για τη διατήρηση της ελεύθερης και ακώλυτης πρόσβασης του πολίτη στο φυσικό του δικαστή, ζήτημα για το οποίο η Ενωση έδωσε μάχη με όλες τις δυνάμεις της από την αρχή», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Ενωση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου