ΤΟΠΙΚΑ

Kινητοποιήσεις με μπλοκάρισμα έργων ετοιμάζουν οι μηχανικοί

kινητοποιήσεις-με-μπλοκάρισμα-έργων-ε-747112

Σε κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι διπλωματούχοι ανώτατων σχολών.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών Μαγνησίας Γιάννης Αναστασίου υπέβαλε πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας για δυναμικές κινητοποιήσεις με μπλοκάρισμα των δημοσίων έργων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία αναμένεται να συνεδριάσει στις 12 Οκτωβρίου για να συζητήσει το αίτημα.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Αναστασίου είπε ότι ο κλάδος των μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων έχει ισοπεδωθεί και εξαθλιωθεί πλήρως από τα μνημόνια. Ο πρώτος μισθός σήμερα των μηχανικών με τίτλους σπουδών ανώτατων σχολών στο δημόσιο εξήγησε, είναι μόλις 650 ευρώ παρά τις ποινικές και αστικές ευθύνες που επωμίζονται από την Πολιτεία.

Οι μηχανικοί διεκδικούν θέσπιση ειδικού μισθολογίου λαμβάνοντας υπόψη ότι αναγνωρίζονται οι ποινικές και αστικές ευθύνες από τους μηχανικούς, εφαρμογή της νομοθεσίας και των αποφάσεων του ΣτΕ για τους οργανισμούς των Υπηρεσιών και ασφαλής και επαρκής μετακίνηση των μηχανικών στα εργοτάξια για επιβλέψεις.

Ακόμη, οι μηχανικοί ζητούν αναγνώριση της αποκλειστικής χρήσης της άδειας άσκησης επαγγέλματος από το δημόσιο και στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών που έχουν έλλειψη προσωπικού.

«Είναι σαφές ότι με ένα εξαθλιωμένο μηχανικό δεν μπορεί κανείς να μιλάει για ανάπτυξη και για παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών δημοσίων έργων», λέει ο κ. Αναστασίου.

Ειδικά για την υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών ο ίδιος αναφέρεται στο παράδειγμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τονίζοντας ότι η Τεχνική του Υπηρεσία οδεύει προς διάλυση. «Τα δύο σημαντικά τμήματά της, το Τμήμα Μελετών και Κατασκευών λειτουργούν χωρίς προϊστάμενο επί πέντε έτη με σοβαρές συνέπειες στην εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση των έργων», αναφέρει ο ίδιος.

Επιπλέον, στην Τεχνική Υπηρεσία εργάζονται πέντε μηχανικοί ενώ προ κρίσης εργάζονταν είκοσι.

Επισημαίνεται ότι οι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι διπλωματούχοι είχαν προειδοποιήσει με κινητοποιήσεις από τον περασμένο Μάιο οπότε είχαν πραγματοποιήσει τη γενική τους συνέλευση.

Το συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου για να αποφασίσει για τις κινητοποιήσεις θα γίνει με τη συμμετοχή όλων των Ενώσεων των μηχανικών.

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί της Μαγνησίας έχουν καταφέρει ήδη δύο πολύ σημαντικές επιτυχίες στον αγώνα τους. Μετά από τη γενική τους συνέλευση πέτυχαν την αλλαγή του Οργανισμού του Πανεπιστημίου και την παροχή εγκρίσεων για τις εντολές μετακίνησης των μηχανικών στα κατά τόπους εργοτάξια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου