ΤΟΠΙΚΑ

263 μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου στα χνάρια του Ερατοσθένη

263-μαθητές-του-9ου-γυμνασίου-βόλου-στα-χν-747146

Σε μια ανακαλυπτική δραστηριότητα ηλικίας τουλάχιστον 2.250 ετών συμμετέχουν και φέτος οι μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου, που θα αναλάβουν να εκτελέσουν σήμερα το «Πείραμα του Ερατοσθένη», μετρώντας την περιφέρεια της Γης με απλά μέσα από την αυλή του σχολείου τους.

Στο πείραμα αυτό συμμετέχουν κάθε χρόνο σχολεία από όλο τον κόσμο που βρίσκονται στον ίδιο γεωγραφικό μεσημβρινό δεν έχουν δηλαδή διαφορά ώρας και διεξάγεται ταυτόχρονα σε πόλεις εντός ή εκτός Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουν είναι η γωνιακή απόσταση μεταξύ των δυο πόλεων καθώς και η μεταξύ τους χιλιομετρική απόστασή του που εντοπίζεται από το Googe Earth.

Ο Ερατοσθένης μέτρησε την περίμετρο της Γης με απλά μέσα χωρίς να έχει υπολογιστή. Οι μαθητές για να μετρήσουν την ακτίνα της Γης θα χρησιμοποιήσουν μία ράβδο του ενός μέτρου στερεωμένη κάθετα σε μία βάση, μια μετροταινία, ένα χάρακα και ένα μοιρογνωμόνιο. Η διαδικασία είναι η εξής: Τοποθετούν την ράβδο στο κέντρο της αυλής και 10 λεπτά πριν το ζενίθ του Ήλιου στην πόλη και 10 λεπτά μετά, κάνουνε μετρήσεις της σκιάς της ράβδου ανά πεντάλεπτο. Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες με φύλλα εργασίας και παίρνουν από 4 μετρήσεις η κάθε ομάδα. Την ώρα που ο Ηλιος είναι στο ζενίθ η σκιά της ράβδου είναι η μικρότερη, πριν και μετά είναι μεγαλύτερη. Υπολογίζουνε την οξεία γωνία του ορθογωνίου τριγώνου που σχηματίζεται από την ράβδο και την σκιά της. Ανταλλάσσουνε τα δεδομένα με το σχολείο που θα συνεργαστούν και χρησιμοποιώντας την απλή μέθοδο των τριών, μετρούν την περίμετρο της Γης με αρκετά μεγάλη ασφάλεια.

Στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου η πραγματοποίηση του πειράματος τείνει να γίνει θεσμός σύμφωνα με τη διευθύντρια Νίκη Χατζηκυριάκου.

Φέτος το ξεχωριστό είναι ότι δεν θα συμμετέχει ένα τμήμα ή μία τάξη, αλλά ολόκληρο το σχολείο και το σύνολο των εκπαιδευτικών προκειμένου το πείραμα να προσεγγιστεί διαθεματικά. Συνολικά στο προαύλιο, στη μία σήμερα το μεσημέρι πρόκειται να βγουν 263 μαθητές από τα 12 τμήματα του σχολείου, οι οποίοι με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, θα χρησιμοποιήσουν βασικές γνώσεις από το πεδίο των μαθηματικών, της φυσικής, της αστρονομίας και της γεωγραφίας και με την βοήθεια απλών μέσων, όπως μία μεζούρα, για να μετρήσουν την περίμετρο της Γης.

«Είναι από τα ομορφότερα και πιο απλά πειράματα στα οποία μπορούν να συμμετέχουν μαθητές με μεγάλη επιτυχία», σχολιάζει η κ. Χατζηκυριάκου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου