ΤΟΠΙΚΑ

Στον εφιάλτη του αλκοόλ οικογένειες στη Μαγνησία

στον-εφιάλτη-του-αλκοόλ-οικογένειες-σ-747430

Αποκοιμούνται στα παγκάκια με ένα μπουκάλι κρασί. Λιποθυμούν στον δρόμο. Προκαλούν προβλήματα στην οικογένεια. Κοινωνικό φαινόμενο, που προσλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, είναι ο αλκοολισμός στον Βόλο και τη Μαγνησία σε μέρες κρίσης, όμως δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εξειδικευμένη δομή για να το αντιμετωπίσει.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Στη Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου που υλοποιείται πρόγραμμα απεξάρτησης, φτάνουν κατά κύριο λόγο τα ακραία περιστατικά είτε ακουσίως μετά από εισαγγελική παραγγελία είτε εκουσίως σε πιο μικρότερο βαθμό. Όμως, δεν υπάρχει ειλικρινής συνεργασία.

Εξάλλου, τα ίδια τα πληρώματα του ΕΚΑΒ αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη δυσκολία όταν καλούνται να επέμβουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χρήστες αρνούνται να τους ακολουθήσουν στο Νοσοκομείο.

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συγγενικό περιβάλλον ολόκληρα χωριά μπορεί να βιώνουν τον εφιάλτη της εξάρτησης από το αλκοόλ, ανθρώπων που είναι εντελώς περιθωριοποιημένοι και μοναχικοί.

Στη Μαγνησία πρόγραμμα απεξάρτησης από το αλκοόλ υλοποιεί μόνο η Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείο Βόλου. Δεν υπάρχει κάποια άλλη εξειδικευμένη δομή στο Νομό ενώ η λειτουργία μίας τέτοιας δομής κρίνεται αναγκαία.

Από κει και πέρα πρόγραμμα απεξάρτησης από το αλκοόλ υλοποιεί η μονάδα του ΚΕΘΕΑ στη Λάρισα. Χρειάζεται όμως να υπάρχει η θέληση του ιδίου του χρήστη προκειμένου να ενταχθεί σε αυτό, ενώ η συναίνεση δεν εξασφαλίζεται εύκολα και όταν συμβαίνει να υπάρχει, συνήθως αφορά σε άτομα που δεν έχουν ακόμη περιθωριοποιηθεί κοινωνικά και επαγγελματικά.

Εντούτοις, το αλκοόλ λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Μπορεί να αφορά και σε νέους ηλικίας μόλις 20 ετών. Επιστήμονες που γνωρίζουν για τα προγράμματα απεξάρτησης μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και επισημαίνουν ότι δυστυχώς οι κίνδυνοι από τη χρήση αλκοόλ δεν είναι ευρέως γνωστοί αν και αυτοί μπορεί να αφορούν και σε μία μόνο υπερβολική κατανάλωση.

Συστάσεις από την Αστυνομία

Σε συστάσεις προχωρούν οι αστυνομικοί των κατά τόπους Αστυνομικών Τμημάτων της Μαγνησίας όταν καλούνται να επέμβουν για περιστατικά που αφορούν σε αλκοολικούς. Οι αστυνομικοί στέκονται δίπλα στις οικογένειες και τις κατευθύνουν είτε στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου είτε στην Εισαγγελία Βόλου. Οι ίδιοι δεν μπορούν να επέμβουν, αν ο χρήστης δεν έχουν παρουσιάσει παραβατική συμπεριφορά.

Υπάρχουν όμως και περιστατικά με ακραίες συμπεριφορές ορισμένες φορές και από αλκοολικούς που μπορεί να αντιμετωπίζουν παράλληλα και ψυχικά προβλήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν δηλαδή υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του αλκοολικού ή για το περιβάλλον του, οι αστυνομικοί επεμβαίνουν και επιβάλλουν το νόμο και την τάξη. Μάλιστα, κάποιες φορές το πράττουν αυτό και επανειλημμένως.

Πενήντα κάθε χρόνο τα περιστατικά στην Ψυχιατρική Κλινική

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Κωνσταντίνο Ασπραδάκη, τα περιστατικά αλκοολισμού στη Μαγνησία είναι δεκάδες.

«Υπάρχει επιπολασμός αλκοόλ κατά κύριο λόγο στις Β. Σποράδες και το Ανατολικό Πήλιο. Σε πιο μεγάλο βαθμό όμως στις Β. Σποράδες», επισημαίνει ο ίδιος.

Τα περιστατικά φτάνουν στην Ψυχιατρική Κλινική είτε με παρέμβαση της οικογένειας είτε μετά από εισαγγελική παραγγελία.

Η Ψυχιατρική Κλινική παρέχει θεραπεία. Ο κ. Ασπραδάκης λέει ότι αυτή διαρκεί είκοσι μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων ο ασθενής δεν έχει ούτε επισκεπτήριο ούτε έξοδο.

Η Ψυχιατρική Κλινική διαχειρίζεται τα στερητικά σύνδρομα ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υποστηρίζει τους ασθενείς και με αγωγές κατά του άγχους και της κατάθλιψης καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ο αλκοολισμός συνυπάρχει με μία νοσηρότητα.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν φάρμακα που κόβουν το αλκοόλ σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου κυκλοφορούν εδώ και 25 χρόνια. Ο κ. Ασπραδάκης λέει ότι αυτά τα φάρμακα ο ΕΟΦ δεν τα έχει εγκρίνει καθώς προκαλούν σημαντικές παρενέργειες.

Ο κ. Ασπραδάκης τονίζει ότι στη Μαγνησία είναι ανάγκη να λειτουργήσει μία εξειδικευμένη δομή που να ασχολείται εξ ολοκλήρου με την απεξάρτηση από το αλκοόλ.

Σε άλλες πόλεις τονίζει ότι υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα απεξάρτησης, σε αντίθεση με την περιφέρεια. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπάρχουν και κρατικές δομές του ευρύτερου δημοσίου τομέα και ιδιωτικές δομές.

Η επιτυχία της αγωγής στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου εκ των πραγμάτων είναι περιορισμένη στο βαθμό επιτυχίας. «Πρέπει να υπάρχει θέληση και συνεργασία από το χρήστη. Σε διαφορετική περίπτωση σε βάθος χρόνου γίνεται εκ νέου χρήση αλκοόλ», εξηγεί ο ίδιος.

Πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα

Ο υπεύθυνος της μονάδας του ΚΕΘΕΑ Έξοδος στη Λάρισα που υλοποιεί πρόγραμμα απεξάρτησης από το αλκοόλ Σωτήρης Μπουντής λέει ότι το πρόβλημα με την εξάρτηση από το αλκοόλ είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αντιλαμβανόμαστε.

Η μονάδα για το αλκοόλ που λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ δέχεται κάθε χρόνο πανθεσσαλικά ογδόντα καινούργια περιστατικά ενώ σε μηναία βάση υποστηρίζει περίπου 30.

Εντούτοις, οι οικογένειες που απευθύνονται για βοήθεια εκεί είναι πολύ περισσότερες και συνήθως είναι απογοητευμένες ότι δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημά τους.

Το προσωπικό που υποστηρίζει το πρόγραμμα βλέπει ότι υπάρχει αύξηση στην προσέλευση των ενδιαφερομένων στα τρία χρόνια που λειτουργεί η μονάδα.

«Η δράση αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή, ενώ δεν περιμέναμε να υπάρχει τέτοια ανταπόκριση», αναφέρει ο ίδιος.

Στη μονάδα απευθύνονται αλκοολικοί με δική τους πρωτοβουλία ή με την υποστήριξη των συγγενών τους και η πορεία υλοποίησης του προγράμματος έχει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Γίνονται ομάδες εργασίας είτε ατομικές είτε ομαδικές, ενώ υπάρχει ομάδα και για τους συγγενείς. Η δομή έχει ανοικτή λειτουργία.

Μιλώντας από την εμπειρία του ο κ. Μπουντής λέει ότι οι περισσότεροι εξαρτημένοι από το αλκοόλ που απευθύνονται στη μονάδα διατηρούν ακόμη μία λειτουργικότητα στη ζωή τους. Συνήθως είναι ηλικίας 30 ετών και άνω άνδρες και γυναίκες καθώς ο εθισμός στο αλκοόλ προϋποθέτει χρόνια χρήση. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις ατόμων που είναι ηλικίας πολύς νεότερης, ακόμη και 20 ετών.

«Το πρόβλημα με την εξάρτηση από το αλκοόλ είναι ότι η χρήση του είναι αποδεκτή κοινωνικά. Με την έννοια αυτή το πρόβλημα του αλκοολισμού είναι αρκετά μεγάλο στην Ελλάδα, αλλά δεν το έχουμε αντιληφθεί. Υπάρχει μία αυξανόμενη χρήση, η οποία συνδέεται και με την οικονομική κρίση», τονίζει ο ίδιος και προσθέτει ότι: «Δυστυχώς ο κίνδυνος από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι γνωστός ιδιαίτερα στους νέους. Μία και μόνο υπερβολική κατανάλωση, όπως εξηγεί, μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία, δηλητηρίαση, να επιβραδύνει το ρυθμό της καρδιάς, να κόψει την ανάσα, να «πνίξει».

Να επισημανθεί ότι η μονάδα για την απεξάρτηση αλκοόλ στη Λάρισα λειτουργεί στην Κύπρου 103.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου