ΤΟΠΙΚΑ

Λαμπρά τα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Μουσείου στη Μακρινίτσα

λαμπρά-τα-εγκαίνια-του-εκκλησιαστικο-747434

Συγκινητικές στιγμές έζησε χθες η ιστορική κοινότητα της Μακρινίτσας Πηλίου, καθώς, με λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Εκθετηρίου Εκκλησιαστικών Κειμηλίων «Μήτηρ Θεού, η Οξεία Επίσκεψις».

Πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο εκθεσιακό χώρο στην πλατεία του χωριού, στον οποίο εκτίθενται εκατοντάδες εκκλησιαστικά κειμήλια του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρινίτσης, καθώς και των λοιπών Ιερών Ναών και παρεκκλησίων της ενορίας, ένας μεγάλος θησαυρός της εκκλησιαστικής παραδόσεως του τόπου μας, που μιλά εύγλωττα για την μεγάλη του ιστορία, ο οποίος πλέον θα είναι διαθέσιμος για επίσκεψη και μελέτη από κάθε ενδιαφερόμενο. Τα ιερά κειμήλια συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν στο αρχαίο κάλλος, από ειδικούς επιστήμονες και τεχνίτες, με μέριμνα του προϊσταμένου της ενορίας και Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία των Υφυπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών Κατερίνας Παπανάτσιου και Μαρίνας Χρυσοβελώνη, του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη και των Βουλευτών Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου και Παναγιώτη Ηλιόπουλου.

Ακόμη, στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας Υποστράτηγος Ιωάννης Τόλιας, ο Ταξίαρχος Ευάγγελος Παπαδόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας Βασίλης Μαρκογιαννάκης, ο Λιμενάρχης Βόλου Μανώλης Κανάλης και πλήθος εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.

Ακολούθησε ομιλία του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, με θέμα «Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το πραγματοποιήσεις». Ο π. Δαμασκηνός μίλησε για «το όνειρο, που μετουσιώθηκε σε σκέψη, κι εξελίχθηκε, στη συνέχεια, σταδιακά, σε έργο και δημιουργία».

Ακολούθησε ο απολογισμός υλοποίησης του έργου από τον κ. Ιωάννη Ανδραβιδιώτη, Ξυλογλύπτη – Μελετητή.

Στο 2ο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα από το Μουσικό Σχήμα «Νότιο Τόξο».

Το πρόγραμμα των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με την καταληκτήρια ομιλία του Σεβασμιώτατου κ. κ. Ιγνατίου, ο οποίος εξέφρασε την χαρά και τον ενθουσιασμό του για το σπουδαίο αυτό έργο, «που είναι έργο, κόπου και θυσίας του Πρωτοσυγκέλλου μας… Είναι η αρχή και όχι το τέλος τα εγκαίνια. Ο τόπος αυτός, πλέον, αποκτά παιδαγωγικό χαρακτήρα, θα φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις, θα είναι μια νέα πνοή στην Μακρινίτσα. Ο τόπος μας είναι άγιος και ευλογημένος και πρέπει να τον κρατήσουμε έτσι». Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι το έργο αυτό ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στα χρόνια της κρίσης: «Όμως, η συνεργασία και η συμβολή όλων οδήγησε σ’ αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα». Ο κ. Ιγνάτιος έκλεισε τον λόγο του συγχαίροντας πατρικώς τον π. Δαμασκηνό και ευχήθηκε το έργο αυτό να γίνει αφορμή για παρόμοιες δράσεις στον τόπο μας και γιατί όχι και σε άλλα μέρη της Ελλάδος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου