ΤΟΠΙΚΑ

Τον τσίμπησε …μύγα τον διοικητή

τον-τσίμπησε-μύγα-τον-διοικητή-747769

«Επί τρεις μήνες δεν στείλαμε ούτε ένα δείγμα», αναφέρει σε απάντηση διάψευσης, προκαλώντας ερωτήματα

Με φόντο το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Θεσσαλία (στη Λάρισα), στην παραδοχή ότι τους τρεις τελευταίους μήνες το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου δεν έχει στείλει ούτε ένα (!) δείγμα αίματος προς ανάλυση με την υποψία του ιού του Δυτικού Νείλου προχώρησε χθες ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Μ. Δραμητινός.

Της Βάσως Σαμακοβλή

Η προσπάθεια διάψευσης του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ προκάλεσε έντονο προβληματισμό για τον χειρισμό εκ μέρους της διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου ενός μείζονος για τη δημόσια υγεία ζητήματος, το οποίο σε κεντρικό επίπεδο κρατά σε αυξημένη επαγρύπνηση το υπουργείο Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις γύρω από αυτό υγειονομικές αρχές και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, προχθές από το Νοσοκομείο Βόλου έφυγαν δείγματα αίματος τριών ασθενών, οι οποίοι παρουσίασαν συμπτώματα του ιού. Τα περιστατικά κρίθηκαν «ύποπτα». Στο πλαίσιο του ίδιου ρεπορτάζ, η εφημερίδα κατέγραψε ότι άλλα τρία δείγματα παραπέμφθηκαν με το ίδιο ερώτημα σε πιστοποιημένο από το ΚΕΕΛΠΝΟ δημόσιο μικροβιολογικό εργαστήριο, με δεδομένη την εύλογη εγρήγορση των γιατρών του Αχιλλοπουλείου.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε με απόλυτη προσοχή τις εγκυρότατες πληροφορίες περί υποψίας εμφάνισης του ιού και κατά συνέπεια μιας ορθής – με βάση τις σαφείς κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας – πρακτικής, που ακολουθείται από τους δημόσιους επαγγελματίες υγείας.

Παρά ταύτα και ενώ η εφημερίδα κατέγραψε ότι οι γιατροί του Νοσοκομείου έπραξαν το καθήκον τους, η διοίκηση έσπευσε να διαψεύσει ότι εστάλησαν δείγματα προς περαιτέρω διερεύνηση.

Με διαρκή ευθιξία έναντι διασταυρωμένων πάντοτε ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, από τη χθεσινή απάντηση του διοικητή δεν απουσίασε ούτε αυτή τη φορά το …μένος που δείχνει προς την εφημερίδα. Οι λόγοι είναι δικοί του. Ούτε μας αφορούν, ούτε πολύ περισσότερο μας απασχολούν. Εκείνο, όμως, που μας αφορά είναι η απόκρυψη γεγονότων προς όφελος του γενικού συνόλου και το κυριότερο η αιτία αυτής της πρακτικής.

Ετσι, εξαιτίας του μένους του, δεν αρκέστηκε σε μια «διάψευση», αλλά η ανακοίνωσή του περιείχε τον χαρακτηρισμό της «διασποράς ανακριβών ειδήσεων». Χαρακτηρισμός που δείχνει βαθιά ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΗ συμπεριφορά και επιλογή ενεργειών αλά Σοβιετία. Αυταρχισμός, απολυτότητα και επιβολή ομερτά εκ μέρους μιας διοίκησης, που δείχνει ότι αισθάνθηκε τσίμπημα μύγας… επειδή εστάλησαν δείγματα προς εξέταση για τον ιό των κουνουπιών…

Προσπερνάμε – μόνο προς το παρόν – τον άχαρο χαρακτηρισμό του κ. διοικητή περί «διασποράς ψευδών ειδήσεων», κοκαλάκι που άρπαξαν οι «αυλικοί» του στην ενημέρωση για να κάνουν χαρές. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το απόρρητο των πηγών. Όμως, οψόμεθα.

Η απάντηση Μ. Δραμητινού

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου Ματθαίου Δραμητινού, αναφέρονταν τα εξής:

«Ύστερα από το δημοσίευμα στις 21-9-2018 της εφημερίδας «Ταχυδρόμος» με τίτλο «Έξι ύποπτα κρούσματα στο Βόλο», και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά μέσα στο δημοσίευμα «την προηγούμενη εβδομάδα εστάλησαν από το Νοσοκομείου Βόλου, τρία δείγματα αίματος ασθενών και πριν δύο μέρες εστάλησαν άλλα τρία δείγματα αίματος ασθενών για ταυτοποίηση του ιού» και επειδή θεωρούμε το δημοσίευμα διασπορά ανακριβών ειδήσεων, σας γνωστοποιούμε ότι από τα Παθολογικά Τμήματα και τη Μ.Ε.Θ. του Νοσοκομείου μας, δεν εστάλησαν το τελευταίο τρίμηνο δείγματα αίματος νοσηλευόμενων ασθενών για ταυτοποίηση του ιού του Δυτικού Νείλου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου