ΤΟΠΙΚΑ

Νέα ευκαιρία για επανασυνδέσεις ρεύματος

νέα-ευκαιρία-για-επανασυνδέσεις-ρεύμ-748477

Πρόσθετες παρεμβάσεις για να ανάψουν και πάλι τα φώτα σε δεκάδες νοικοκυριά και στον Βόλο που ζουν επί μήνες στα σκοτάδια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω οφειλών προς τη ΔΕΗ, ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τις οικογένειες που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω αντικειμενικών οικονομικών δυσκολιών και δεν μπορούσαν να πάρουν το εφάπαξ βοήθημα για την επανασύνδεση των νοικοκυριών τους με το δίκτυο της ΔΕΗ, ήταν ότι ο χρόνος διακοπής του ρεύματος θα έπρεπε να είχε γίνει έως 30 Ιουνίου. Πλέον με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προωθείται για δημοσίευση στο ΦΕΚ το χρονικό όριο της διακοπής παρατείνεται έως 21 Σεπτεμβρίου, μπορούν δηλαδή να πάρουν το ειδικό βοήθημα και να επανασυνδεθούν με το δίκτυο της ΔΕΗ και τα νοικοκυριά στα οποία έγινε διακοπή ρεύματος το τελευταίο τρίμηνο.

Όπως είναι γνωστό, στον Βόλο τουλάχιστον 103 οικογένειες ζουν επί μήνες στα σκοτάδια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω οφειλών προς τη ΔΕΗ.

Ο αριθμός των νοικοκυριών στα οποία έχει γίνει διακοπή ρεύματος, προκύπτει μέσα από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στην ειδική τριμελή επιτροπή που συστήθηκε στον δήμο Βόλου και στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ προκειμένου να εξετάσουν τις επανασυνδέσεις ρεύματος σε καταναλωτές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις εγκρίνεται ειδικό βοήθημα το ποσό του οποίου καθορίζεται αναλόγως του ύψους της συνολικής οφειλής των καταναλωτών προς τον Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι καταναλωτές εντάσσονται σε πρόγραμμα διακανονισμού και το εναπομείναν ποσό εξοφλείται από τους ίδιους σε άτοκες μηνιαίες δόσεις. Για συνολικές οφειλές έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το σύνολο της οφειλής, για συνολικές οφειλές άνω των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ και έως εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της οφειλής, για συνολικές οφειλές άνω των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ και έως δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το πενήντα τοις εκατό (50%) της οφειλής και για συνολικές οφειλές άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το τριάντα τοις εκατό (30%) της οφειλής.

Ωστόσο, από το σύνολο των 103 αιτημάτων πολιτών, στο πρόγραμμα κατάφεραν να ενταχθούν μόλις οι μισοί, 56 άτομα.

Οι υπόλοιπες 47 αιτήσεις έχουν απορριφθεί και τα φώτα στα σπίτια δεν ανάβουν. Ενας από τους βασικούς λόγους απόρριψης των αιτήσεών τους είναι ότι η διακοπή του ρεύματος δεν έγινε μέχρι 30 Ιουνίου, που ήταν η προθεσμία αλλά ακόμη και μία ημέρα αργότερα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου