ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλήνιο συνέδριο για τα εκκλησιαστικά κειμήλια στον Βόλο

πανελλήνιο-συνέδριο-για-τα-εκκλησιασ-748576

Πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Εκκλησιαστικά κειμήλια, από τη λειτουργική χρήση στη μουσειακή προβολή;», διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, αύριο Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 9 το πρωί, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας (Μελισσάτικα). Την κήρυξη έναρξης του συνεδρίου θα κάνει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Συνδιοργανωτές φορείς είναι το Τμήμα Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, ο φορέας πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» και η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας.

Το επιστημονικό συνέδριο διοργανώνεται με αφορμή τα εγκαίνια και την έναρξη λειτουργίας του εκθετηρίου εκκλησιαστικών κειμηλίων «Μήτηρ Θεού η Οξεία Επίσκεψις» στη Μακρινίτσα Πηλίου (μεθαύριο Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, 17.30, Μακρινίτσα).

Στόχοι του συνεδρίου είναι η διερεύνηση των όρων ίδρυσης και του καθεστώτος λειτουργίας των εκκλησιαστικών μουσείων, καθώς και η αναζήτηση απαντήσεων με θεολογικούς όρους σε ερωτήματα που αφορούν στη μετακίνηση των ιερών κειμηλίων από τους ναούς στο χώρο του μουσείου.

Θα αναδειχθούν επίσης και άλλα ζητήματα, όπως ο μορφωτικός, εκπαιδευτικός και ποιμαντικός χαρακτήρας των εκκλησιαστικών μουσείων, η συμβολή των εκθεμάτων τους στην ανάδειξη των επιμέρους εκφάνσεων της εκκλησιαστικής τέχνης και στη διασύνδεσή της με τη ζωή της Εκκλησίας, τη λειτουργική πράξη και τον πολιτισμό, εντός του οποίου η τέχνη αυτή αναπτύχθηκε. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη σημασία του διαχρονικού αιτήματος συνεργασίας και σύμπραξης εκκλησιαστικών, αρχαιολογικών και εκπαιδευτικών φορέων στη διαφύλαξη και τη διαχείριση των εκκλησιαστικών κειμηλίων, ιδιαίτερα στην εποχή των νέων τεχνολογιών.

Επίσης, δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να αποσταλούν στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο και αποστέλλοντάς το στο [email protected].

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου