ΤΟΠΙΚΑ

Σφοδρές αντιδράσεις για τις κάμερες στο Δημαρχείο Βόλου από ΔΑΣ ΟΤΑ και ΛΑΣ

σφοδρές-αντιδράσεις-για-τις-κάμερες-σ-749153

Σφοδρές αντιδράσεις εργαζομένων στον Δήμο Βόλου έχει προκαλέσει η τοποθέτηση από τη δημοτική αρχή καμερών στο Δημαρχείο της πόλης. Οι κάμερες είχαν τοποθετηθεί στους διαδρόμους και έξω από το Δημαρχείο ενόψει της συνεδρίασης στην οποία θα συζητούνταν η πρόταση της δημοτικής αρχής για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ και έκτοτε παρέμειναν.

Η ύπαρξη καμερών προκάλεσε την αντίδραση της ΔΑΣ ΟΤΑ Εργαζομένων που ζητά να πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνεδρίαση και γενική συνέλευση του Συλλόγου στο Δημαρχείο Βόλου, αντί της γενικής συνέλευσης που συγκαλεί για σήμερα στον Αλμυρό η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα το θέμα των καμερών στην ημερήσια διάταξης της συζήτησης.

Για το θέμα παρέμβαση με ερώτηση προς το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου Βόλου κάνει και η δημοτική παράταξη της ΛΑΣ.

Συνέλευση εργαζομένων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, σήμερα, Πέμπτη, στις 10:30 το πρωί, πρόκειται να πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση στον Αλμυρό.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούν στη συλλογική σύμβαση ΙΔΑΧ, στις κάμερες στον Δήμο Βόλου, στο πρόγραμμα επισκέψεων του συλλόγου σε όλους τους δήμους, αλλά και στην παράδοση των πρακτικών και του βιβλίου εισερχομένων- εξερχομένων από την προηγούμενη γραμματέα Εύη Καρυδάκη.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των εργαζομένων του δήμου Αλμυρού στο Πολιτιστικό Κέντρο της περιοχής.

«Περιορισμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων»

Με αφορμή τις κάμερες στον δήμο Βόλου από τη ΔΑΣ ΟΤΑ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Στο φυτώριο της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπου χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα και οι νέες τεχνικές για την πλήρη ανάπτυξη μέτρων φοροληστείας, τσεκουρώματος των συντάξεων, συρρίκνωσης του απεργιακού δικαιώματος, αρπαγής της λαϊκής περιουσίας, ων ουκ έστιν αριθμός, ευδοκιμούν και οι κάμερες της Δημοτικής Αρχής Μπέου στους εργασιακούς χώρους του Δήμου Βόλου, με τα γνωστά αναμασώμενα, θολά και έωλα επιχειρήματα περί ασφάλειας κλπ. Πρόκειται για σαφή προσπάθεια αστυνόμευσης και καταστρατήγηση-περιορισμό ουσιαστικά των δικαιωμάτων εργαζομένων και συναλλασσομένων δημοτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της ιδιωτικότητάς τους. Στο στόχαστρο επίσης μπαίνουν και τα μέλη φορέων, σωματείων και συλλογικοτήτων που θα επιχειρούν κάθε φορά να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής».

Βολές κατά του προεδρείου του Συλλόγου

Στην ίδια ανακοίνωση και με αφορμή την «μετακόμιση» της συνεδρίασης του Συλλόγου Εργαζομένων στον Αλμυρό, η ΔΑΣ ΟΤΑ κάνει λόγο για «τακτικές πολιτικαντισμού από το αυτοαναγορευθέν προεδρείο»:

«Και ω! Του θαύματος! Μετά από απουσία δυόμιση μηνών του προεδρείου, με κλειστά τηλέφωνα λόγω θερινής ραστώνης, ήρθε και η πρόσκληση συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, όπου ορίζει τόπο συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου τον Αλμυρό με πρώτο θέμα τη Συλλογική Σύμβαση ΙΔΑΧ γνωρίζοντας ότι πρόκειται για τη Συλλογική Σύμβαση ΙΔΑΧ –ΙΔΟΧ,αφήνοντας απέξω από την κουβέντα, όπως και από τον Σύλλογο μας χρόνια τώρα, εκατοντάδες συμβασιούχους-εργαζόμενους στους Δήμους της Μαγνησίας και δεύτερο θέμα τις κάμερες.

Το αυτοαναγορευθέν προεδρείο του Συλλόγου μας, πετάει την μπάλα στην εξέδρα, χρησιμοποιώντας τον Σύλλογο, κατ΄ εξακολούθηση, ως προεκλογικό παραμάγαζο.

Ο ψευτοσυνδικαλισμός, ο τακτικισμός στο μεγαλείο του! (Αλήθεια, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ και γεν. γραμματέας του Συλλόγου Γ. Μαγιάκος συμφωνεί με τις διαδικασίες ή έχει επιλέξει τη σκιά της Προέδρου;). Νομίζοντας προφανώς ότι θα αιφνιδιάσει τη Δ.Α.Σ. θα μας δυσκολέψει βάζοντας εμπόδια, όπως η πρόσβαση του εκλεγμένου μας από τα νησιά, η αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας για όσους έχουν απογευματινές βάρδιες, όπως στα ΚΕΠ, μαζί με το γεγονός ότι θα απουσιάζει ο εκλεγμένος μας από τον Αλμυρό για να παντρευτεί (ευχόμαστε στον Νίκο Τζαφλέρη βίον αγωνιστικόν και παραγωγικόν από όλες τις πλευρές).

Η Δ.Α.Σ ΟΤΑ Μαγνησίας καλεί σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας στο Δημαρχείο του Βόλου με πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων για να σπάσει το καθεστώς φόβου της Δημοτικής Αρχής Μπέου».

Η ΛΑΣ

Ερώτηση με αίτημα να ξηλωθούν οι κάμερες από το δημαρχείο, κατέθεσαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΣ, Απ. Νάνος και Θεόδ. Τσαλούχας.

«Στο Δημαρχείο Βόλου δεν προκύπτει κάποια άμεση αναγκαιότητα για την τοποθέτηση καμερών.

Αντίθετα, η λειτουργία τέτοιων συστημάτων σε χώρους εργασίας και η λήψη δεδομένων εικόνας των εργαζομένων, συνιστά περιορισμό του ατομικού δικαιώματος προστασίας των προσωπικών δεδομένων και αποτελεί παράνομη διαδικασία. Επίσης δεν μπορεί να επιτηρεί τον σκληρό πυρήνα του δικαιώματος στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και ειδικότερα δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση να λαμβάνει εικόνα από χώρους στους οποίους τα υποκείμενα των δεδομένων έχουν αυξημένες προσδοκίες για την ιδιωτικότητά τους. Τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να νοηθούν η χρήση τουαλέτας και οι χώροι προσωρινής ξεκούρασης των εργαζομένων.

Ακόμη, στο Δημαρχείο Βόλου προσέρχονται δημότες για την τακτοποίηση ατομικών υποθέσεων τους, όπως η ρύθμιση χρεών ή άλλων υποθέσεων τους και είναι παραβίαση των ατομικών τους δικαιωμάτων η εικονική καταγραφή τους

Επίσης εντάσσεται στα γενικότερα μέτρα καταστολής και τρομοκρατίας απέναντι σε μέλη φορέων και σωματείων που εκφράζουν αντίθετες απόψεις με τις θέσεις της δημοτικής αρχής για μια σειρά αποφάσεις με την παρουσία τους στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Το σύστημα παρακολούθησης των χώρων του Δημαρχείου Βόλου σε συνδυασμό με τη βιομηχανία μηνύσεων που έχει δρομολογήσει η δημοτική αρχή κατά εκπροσώπων φορέων επιχειρεί να «βάλει στο γύψο» το δικαίωμα της διαμαρτυρίας και της συλλογικής αγωνιστικής διεκδίκησης υπό την απειλή των διώξεων με αξιοποίηση «κατά το δοκούν» των εικόνων βιντεοπαρατήρησης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου