ΤΟΠΙΚΑ

Αθώα αστυνομικός του Βόλου για το «πόθεν έσχες»

αθώα-αστυνομικός-του-βόλου-για-το-πόθ-749729

Παμψηφεί αθώα κρίθηκε αστυνομικός του Βόλου από το Τριμελές Εφετείο Λάρισας, όπου προσέφυγε ασκώντας έφεση κατά της ποινής που της είχε επιβάλει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες. Η ποινή – «καμπάνα» που επιβλήθηκε στην αστυνομικό και στον σύζυγό της και η οποία είχε «ταρακουνήσει» όχι μόνο συναδέλφους της αστυνομικούς που θα μπορούσαν να βρεθούν στη θέση της για ένα τυπικό λάθος, αλλά και πολλούς υπόχρεους υποβολής πόθεν έσχες, φαίνεται να εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους τους δικαστές που εξέτασαν εκ νέου την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Η έφεση της αστυνομικού εξετάστηκε χθες από το Εφετείο Λάρισας. «Εχουμε συναντήσει παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά όχι τέτοιες ποινές», φέρεται να είπε ένας από τους δικαστές της έδρας, απορώντας με την αυστηρή ποινή που επιβλήθηκε στην αστυνομικό και στον σύζυγό της, ο οποίος μολονότι είναι ελεύθερος επαγγελματίας και δεν είναι υπόχρεος υποβολής πόθεν έσχες συνυπογράφει την κοινή δήλωση.

Η περιπέτεια για την αστυνομικό ξεκίνησε το 2016. Το Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε ενδελεχή δειγματοληπτικό έλεγχο στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αστυνομικών. Στην προκειμένη περίπτωση ελέγχτηκαν οι δηλώσεις από το 2006 έως και το 2013 και βρέθηκαν ανακρίβειες στις δηλώσεις του 2011, του 2012 και του 2013.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη. Η αστυνομικός, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε κάποιες ανακρίβειες στη συμπλήρωση των δηλώσεων, όπως για τις άδειες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που είχαν υποβληθεί εκπρόθεσμα, αλλά και για τα ακριβή ποσά εισοδήματος με διαφορές της τάξης των 1.000 ευρώ.

Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί κατηγορούμενη η ίδια, αλλά και ο σύζυγός της. Αρχικώς κατηγορούνταν σε βαθμό κακουργήματος και στη συνέχεια για πλημμέλημα, καθώς η πρόοδος της έρευνας οδήγησε σε υποβάθμιση του αδικήματος.

Κάθισαν τον Νοέμβριο του 2016 στο εδώλιο του κατηγορουμένου και δικάστηκαν και η αστυνομικός, αλλά και ο άνδρας αν και ως επιχειρηματίας δεν είχε υποχρέωση να υποβάλει δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου έκρινε ότι τα λάθη στα πόθεν έσχες ήταν ουσίας κι όχι τυπικά και επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ τόσο στην αστυνομικό όσο και στον σύζυγό της.

Η ποινή είχε προκαλέσει αίσθηση στο πανελλήνιο και ταραχή σε υπόχρεους υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

Χθες, η υπόθεση εξετάστηκε εκ νέου από το Εφετείο Λάρισας, που αθώωσε παμψηφεί την αστυνομικό και τον σύζυγό της. Εξάλειψαν την ποινή φυλάκισης αλλά και το χρηματικό πρόστιμο.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου