ΤΟΠΙΚΑ

Στο κυνήγι της πλήρους απασχόλησης το 30% των ανέργων στη Μαγνησία

στο-κυνήγι-της-πλήρους-απασχόλησης-το-30-750063

Στο κυνήγι της μισθωτής εργασίας πτυχιούχοι και γυναίκες στον Βόλο. Από τους αναζητούντες εργασία ανέργους το 30,6% ζητεί αυτή να είναι μισθωτή και μόνον πλήρους απασχόλησης, ένα 10% να είναι μισθωτή και μόνον μερικής απασχόλησης, ένα 7% ζητεί αυτοαπασχόληση, ενώ το 54% να είναι μισθωτή και οποιαδήποτε εργασία.

Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ ένα ποσοστό 10% των απασχολούμενων συνεχίζει να αναζητεί εργασία, παρ’ ότι εργάζεται, καθώς ελπίζει και προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής του με την αλλαγή απασχόλησης παρ’ ότι η περίοδος δεν προσφέρεται λόγω της παρατεταμένης ύφεσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το επίπεδο εκπαίδευσης των ανέργων στη Μαγνησία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ διαφοροποιείται από βαθμίδα σε βαθμίδα, παρατηρείται ωστόσο ότι η ποσοστιαία κατανομή των ανέργων είναι περίπου ομοιόμορφη.

Έτσι το μορφωτικό επίπεδο ειδικά όσων παραμένουν πάνω από 24 μήνες στην ανεργία και αναζητούν δουλειά στη Μαγνησία είναι απόφοιτοι Λυκείου τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των απόφοιτων του Δημοτικού την τελευταία 3ετία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυστοκία εξασφάλισης εργασίας για όσους δεν διαθέτουν επιπλέον εφόδια μόρφωσης, αλλά και κατάρτιση.

Όσον αφορά στους ανέργους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) σε σχέση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ). Ειδικότερα το 23% είναι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από τους οποίους το 12% είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και το 11% απόφοιτοι ΑΕΙ, το 36% απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το 31% απόφοιτοι ή μη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ στους λόγους για τους οποίους πρώην εργαζόμενοι σταμάτησαν να εργάζονται διαπιστώνεται ότι για το 1/5 αυτών ο κύριος λόγος διακοπής είναι η συνταξιοδότηση, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο ένας στους πέντε από όσους σταμάτησαν να εργάζονται διέκοψε την εργασία του επειδή συνταξιοδοτήθηκε. Οι υπόλοιποι σταμάτησαν να εργάζονται πλέον και οι κύριοι λόγοι διακοπής αυτών διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με τις απολύσεις, με το ότι η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε και με το ότι παραιτήθηκαν για λόγους προσωπικούς ή οικογενειακούς, αλλά και για λόγους που δεν θέλουν να αναφέρουν, όπως οι οικειοθελείς αποχωρήσεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου