ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης αρχιτέκτονας με πρότζεκτ -έκπληξη υποψήφιο για βραβείο

βολιώτης-αρχιτέκτονας-με-πρότζεκτ-έκ-751420

Διεθνή διαδρομή ακολουθεί ο Βολιώτης αρχιτέκτονας Δημήτρης Θέμελης, ο οποίος συμμετέχει στην 9η Biennale νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, με ένα πρότζεκτ – έκπληξη, που αποτυπώνει την διαδικασία μετατροπής μιας παλιάς αποθήκης του Βόλου σε σύγχρονη γκαλερί. Παράλληλα ήταν μέλος της ομάδας σχεδιασμού διάσημου βιοκλιματικού κτιρίου στο Λονδίνο, που είναι υποψήφιο για το βραβείο «Stirling Prize», από τις πιο αναγνωρισμένες διακρίσεις για αρχιτεκτονικά έργα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το στοιχείο της «έκπληξης» εμπεριέχεται σε όλες τις δημιουργίες και προτάσεις του ταλαντούχου Βολιώτη αρχιτέκτονα, ο οποίος ζει στο Λονδίνο τα τρία τελευταία χρόνια, μαζί με τη σύζυγό του, Μαργαρίτα Δουλκέρογλου, η οποία είναι εικαστικός με μεταπτυχιακό στο εσωτερικό design.

Η συμμετοχή του στη φετινή Biennale νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, έχει ως επίκεντρο μια καινοτόμα πρόταση, την αποκατάσταση και επανάχρηση παλιάς ισόγειας αποθήκης της οδού Χατζηαργύρη, στον Χώρο Tέχνης «δ».

Ο παλιός αποθηκευτικός χώρος, ιδιοκτησίας του Θανάση Δουλκέρογλου, πατέρα της συζύγου του, άλλαξε κυριολεκτικά όψη και μετατράπηκε σε έναν φωτεινό πολιτιστικό χώρο, μια γκαλερί σύγχρονων προδιαγραφών, που φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις, με πιο πρόσφατη την έκθεση έργων ζωγραφικής του γνωστού δημοσιογράφου Θανάλη Λάλα, που εγκαινιάστηκε χθες.

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Θέμελης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η φιλοσοφία της αρχιτεκτονικής παρέμβασης, εστιάζεται στην «δημιουργία ενός χώρου που θα αναδεικνύει τα εκθέματα του και θα προ(σ)καλεί τους καλλιτέχνες σε διάλογο με τη γεωμετρία των λεπτομερειών του, προσφέροντας στον επισκέπτη μια ιδιαίτερη εμπειρία ήταν πρωταρχικοί στόχοι κατά τη σύνθεση της μελέτης». Παράλληλα, ωστόσο, επιτρέπει «τη δημιουργία νέων καταστάσεων και δραστηριοτήτων που εμπλουτίζουν τη γειτονιά, δημιουργούν έναν πυρήνα πολιτιστικό, διαδραστικό, μια εκ νέου ανακάλυψη και επανοικειοποίηση ενός χώρου που ήταν παρών, αλλά κρυμμένος από τους γύρω του».

Η εικόνα του χώρου, συνάδει απολύτως με την αρχική πρόθεση του ιδιοκτήτη να συνδέσει «την φιλοσοφία του παραδοσιακού παρακείμενου τσιπουράδικου, με την τέχνη».

Διεθνής διαδρομή

Ο Δημήτρης Θέμελης είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ από το 2004. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Columbia University της Νέας Υόρκης στον τομέα του Advanced Architectural Design με υποτροφία από το ίδρυμα Fulbright.

Από το 2006 μέχρι το 2008 εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο «Foster + Partners» στο Λονδίνο, έχοντας σημαντικό ρόλο σε διάφορα έργα παγκοσμίως και μετά από δύο χρόνια συνεργασίας απέσπασε προαγωγή σε «Associate Architect».

Το 2008 συνίδρυσε μαζί με τον αδερφό του Μιχάλη αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα στον Βόλο. Αντικείμενο σχεδιασμού αποτέλεσαν, κτίρια κατοικιών και εξοχικές κατοικίες, διατηρητέα αρχοντικά στο Πήλιο, κτίρια Δημόσιας Εκπαίδευσης, και χώροι έκθεσης έργων τέχνης, την περίοδο 2008-2015.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχει επιστρέψει στο Λονδίνο στο γραφείο «Foster + Partners» όπου εργάζεται μέχρι σήμερα. Στη διάρκεια αυτή υπήρξε μέλος της ομάδας σχεδιασμού των γραφείων «Bloomberg» στο Λονδίνο, το πιο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων, το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα και είναι υποψήφιο για το βραβείο «Stirling Prize», από τις πιο αναγνωρισμένες διακρίσεις για αρχιτεκτονικά έργα.

Παλιά αποθήκη των αρχών του προηγούμενου αιώνα άλλαξε όψη

Διαπρέπει στο Λονδίνο

Η παρατεταμένη κρίση ήταν ο λόγος που οδήγησε στον Βολιώτη αρχιτέκτονα από τον Βόλο στο Λονδίνο και στο μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο της Αγγλίας.

Ο ίδιος διακρίνεται στο αντικείμενό του, εργάζεται με όραμα και έμπνευση, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Σχολιάζοντας την ελληνική κρίση, υπογραμμίζει ότι «είναι περισσότερο κρίση αυτογνωσίας, αυτοπροσδιορισμού, πλάνου και οράματος, παρά οικονομική. Επαγγελματικές διέξοδοι γενικότερα για οποιονδήποτε νεαρό επαγγελματία αποτελούν το ίδιο το πάθος και η όρεξη του καθενός σε συνδυασμό με το ευγενές θράσος και την τόλμη που απαιτείται για την αλλαγή ή την εξέλιξη των πραγμάτων με την πρόκληση του οτιδήποτε θεωρείται δεδομένο».

Ειδικότερα στον κλάδο της αρχιτεκτονικής εκτιμά ότι «βιώνουμε ραγδαίες αλλαγές από ποικίλους παράγοντες όπως τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας, την κλιματική αλλαγή, την έντονη αστικοποίηση και υπερμεγέθυνση των πόλεων. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτικά αναγκαίο όλοι οι αρχιτέκτονες να σκεφτόμαστε διαφορετικά».

Ο ίδιος προχωρά μπροστά, πειραματίζεται, διατυπώνει νέες προτάσεις, έχοντας την πεποίθηση ότι: « Ο ρόλος ενός αρχιτέκτονα μεταλλάσσεται διαρκώς. Ειδικά σήμερα έχει διευρυνθεί, αγγίζοντας πεδία όπως οι γλώσσες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών που συνεισφέρουν τόσο στη σχεδιαστική διαδικασία όσο και στην επίλυση σύνθετων γεωμετρικά μορφών, τη ρομποτική που πλέον συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση και την κατασκευή τμημάτων αρχιτεκτονικών έργων, την έρευνα στο κομμάτι της τεχνολογίας των υλικών, τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση κτηρίων με άμεση θετική επίδραση στην κλιματική αλλαγή, το σχεδιασμό σύγχρονων αυτοματοποιημένων δικτύων μεταφοράς και μετακινήσεων στα αστικά κέντρα που διευρύνονται συνεχώς, τη γενική οργάνωση δομημένου -αδόμητου χώρου μέχρι τον σχεδιασμό προσωρινής ή και μόνιμης διαμονής σε άλλους πλανήτες».

Σύγχρονη γκαλερί «αντικατέστησε» το παλιό κτίσμα

Οραμα για το μέλλον

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή του στην 9η Biennale που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, στο Μουσείο Μπενάκη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου.

Για τη συμμετοχή του στη Μπιενάλε νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων αισθάνεται: «Ιδιαίτερη τιμή και χαρά. Πρόκειται για μοναδικό έργο αυτής της κλίμακας και πιθανότατα το πρώτο υλοποιημένο έργο στον Βόλο που επιλέγεται να εκτεθεί στα πλαίσια της συγκεκριμένης έκθεσης. Επίσης αισθάνομαι τεράστια ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που οραματίστηκαν και βοήθησαν στην υλοποίηση του έργου με πρώτο από όλους τον Θανάση Δουλκέρογλου ιδιοκτήτη και εμπνευστή του όλου εγχειρήματος» επισημαίνει. Παράλληλα απευθύνει «ένα τεράστιο ευχαριστώ» σε όλους όσοι βοήθησαν στη δημιουργία του χώρου, αλλά και όσους τον στηρίζουν «με την αγάπη τους και τις εκθέσεις τους».

Οι αρχιτεκτονικές του προτάσεις, που παρουσιάζονται στην παραπάνω, κορυφαία διοργάνωση, αποτυπώνουν την φιλοσοφία του αλλά και την ευρηματική απόδοση των προτάσεών του.

Το στοιχείο της ευρηματικότητας, εμπεριέχεται, εξάλλου, σε κάθε πρότζεκτ που αναλαμβάνει. «Τα τελευταία χρόνια που εργάζομαι στο αρχιτεκτονικό γραφείο «Foster+Partners» στο Λονδίνο, έχω εργαστεί σε διάφορα έργα και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, την αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Η δημιουργία τόπων -χώρων που να δημιουργούν αναμνήσεις και να συγκινούν τον χρήστη προκαλώντας ποικίλα συναισθήματα, αποτελούν βασικά συστατικά της δουλειάς μου» υπογραμμίζει.

Για τον ίδιο, άλλωστε, η αρχιτεκτονική αποτελεί «προϊόν ζύμωσης πολλών ιδεών και συζητήσεων, ενορχήστρωσης πολλών ατόμων, παραγόντων και συνθηκών. Η σωστή επιλογή ανθρώπων που πλαισιώνουν κάθε έργο και η σωστή χημεία μεταξύ τους παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα».

Οι προσδοκίες του για το μέλλον, συνοψίζονται σε μια αρχή που προσπαθεί να ακολουθεί. «Κάθε μου έργο να εμπεριέχει μια «έκπληξη», κάτι διαφορετικό» σημειώνει ο ταλαντούχος αρχιτέκτονας, ο οποίος διακρίνεται διεθνώς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου