ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματισμός για τα αυξημένα περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας στον Βόλο

προβληματισμός-για-τα-αυξημένα-περισ-751428

Απουσιάζει από τη Μαγνησία εξειδικευμένη δομή πρόληψης

Δεκάδες ανήλικοι θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου το νέο δικαστικό έτος. Κάθε μήνα το Δικαστήριο Ανηλίκων Βόλου συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά και συζητά κατά μέσο όρο τουλάχιστον είκοσι πέντε υποθέσεις. Το γεγονός προβληματίζει ιδιαίτερα τον κόσμο των δικαστηρίων που εκτιμά ότι η ανήλικη παραβατικότητα στον Βόλο σε σχέση με άλλες πόλεις είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός αυτό συνδυάζεται με τη λειτουργία του Ιδρύματος Αγωγής Ανήλικων Αρρένων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης Βόλου, που φιλοξενεί τροφίμους από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και με τη φτώχεια και την εξαθλίωση που διέρχονται οικογένειες Βολιωτών σε μέρες δεινούς οικονομικής κρίσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ανήλικοι παραβάτες απασχολούν κατ’ επανάληψη τις αστυνομικές αρχές και από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώνεται ότι οι ανήλικοι δεν έχουν κανένα συγγενικό ή άλλο περιβάλλον για τους προστατέψει από την παραβατικότητα και να τους υποστηρίξει.

Μετά από το λουκέτο που μπήκε λόγω της κρίσης στη Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων Βόλου το 2011 δεν υπάρχει καμία εξειδικευμένη δομή στη Μαγνησία που να λειτουργεί με βάση την πρόληψη όταν για κάποιο λόγο η οικογένεια νοσεί ή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο έργο της για κάποιο λόγο.

Από την άλλη, στις ακραίες περιπτώσεις, στα μεμονωμένα περιστατικά ανηλίκων που απασχολούν με κακουργηματικά αδικήματα, ο ποινικός κώδικας δένει τα χέρια των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι δεν μπορούν να παρέμβουν. Ο ποινικός κώδικας δεν προβλέπει κανένα μέτρο σωφρονισμού πέραν της επίπληξης ή του εγκλεισμού σε κατάστημα αγωγής με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις έφηβοι να ετοιμάζονται να ενηλικιωθούν και να είναι έτοιμοι εγκληματίες. Την ίδια στιγμή έχουν αρχίσει να απασχολούν πανελλαδικά πολύ σοβαρές υποθέσεις με ανήλιους παραβάτες.

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Τριαντάφυλλος Εμμανουηλίδης είπε ότι τα καταστήματα αγωγής δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές και το εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα θέματα που προκύπτουν.

«Γενικώς η ποινική νομοθεσία είναι ευμενής ως προς τους ανήλικους που διαπράττουν αδικήματα. Δεν υπάρχει αυστηρότητα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όσον αφορά στην πρόληψη της παραβατικότητας, αυτή για τον δικηγορικό κόσμο είναι ένα δύσκολο θέμα. «Η κυριότερη μέθοδος με την οποία η Πολιτεία αντιμετωπίζει την ανήλικη παραβατικότητα είναι να την απεύχεται. Δεν βλέπουμε να υπάρχουν σοβαρά μέτρα πρόληψης. Ο εγκλεισμός σε κατάστημα αγωγής δεν είναι λύση. Το κυριότερο είναι να υπάρχει ενημέρωση στα σχολεία. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των γονέων ριζικά», είπε ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι ο δικηγορικό κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με πολλές υποθέσεις, οι οποίες δεν φτάνουν ποτέ στα φώτα της δημοσιότητας και μπορεί να αφορούν ακόμη και σε αδικήματα κατά της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας ανθρώπων.

Απαιτούνται δομές

Οι κοινωνικές υπηρεσίες φωνάζουν με κάθε ευκαιρία ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν δομές που να προστατεύουν τα παιδιά πριν αυτά φτάσουν στην παραβατικότητα. Να υπάρχουν δομές που να διασφαλίζουν μία φυσιολογική ζωή μακριά από το ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον.

Οι υπάρχουσες δομές στον Βόλο και τη Μαγνησία δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Η Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων Βόλου αποτελούσε πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των κοινωνικών υπηρεσιών αλλά σταμάτησε να λειτουργεί.

Απασχολούν από την ηλικία των 13 ετών

Από την ηλικία των 13 και 14 ακόμη ετών αρχίζουν ανήλικοι να παρουσιάζουν στον Βόλο και τη Μαγνησία παραβατική συμπεριφορά και να απασχολούν την Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανήλικοι διαπράττουν κατά κύριο λόγο μικροκλοπές σε καταστήματα και κλοπές δικύκλων. Κάποιοι από τους ανήλικους απασχολούν επανειλημμένα και οι έρευνες των αστυνομικών «σκοντάφτουν» στις οικογενειακές τους ιστορίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αστυνομικοί διαπιστώνουν ότι υπάρχουν ανήλικοι που είναι πέρα για πέρα μόνοι καθώς ορισμένοι έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως από τις οικογένειές τους.

Αξιωματικοί εκτιμούν ότι ο περιορισμός στο ίδρυμα αγωγής είναι μία τιμωρία αλλά απαιτείται να υπάρχουν και εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να μπορέσει να στηρίξει τα παιδιά. «Το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων θα πρέπει να διαφέρει αισθητά σε σχέση με τα σωφρονιστικά καταστήματα», επισημάνθηκε.

Τι κάνει από την πλευρά της η Αστυνομία

Από την πλευρά της, η Αστυνομία βλέπε τη νεολαία ως ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου Γιώργος Ντιζές είπε ότι η Αστυνομία προσπαθεί να συνετίσει τη νεολαία όχι μόνο με τον κατασταλτικό της ρόλο.

«Κάνουμε συχνές επισκέψεις σε σχολεία και ενημερώνουμε για τους κινδύνους που υπάρχουν για την παραβατικότητα, ενώ το τελευταίο διάστημα η Αστυνομία έχει ανοίξει τις πύλες της και πολλά σχολεία επισκέπτονται τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας και βλέπουν τον τρόπο λειτουργίας της. Μας ενδιαφέρει ο κόσμος να είναι κοντά στην Αστυνομία και ιδιαίτερα η νεολαία», λέει ο ίδιος

Τα στατιστικά στοιχεία

Τα αδικήματα που απασχόλησαν την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Βόλου το 2017 ήταν 350. Από αυτά τα 174 αφορούσαν σε παραβιάσεις των όρων διαμονής.

Η πλειοψηφία των αδικημάτων για τα οποία δικάστηκαν το 2017 ανήλικοι παραβάτες εκτός των περιορισμών των όρων διαμονής αφορούν σε παραβάσεις του ΚΟΚ, κλοπές και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα από σύνολο 350 αδικημάτων που συζητήθηκαν στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Βόλου τα 55 αφορούσαν σε παραβάσεις ΚΟΚ, τα 43 σε κλοπή κατά συναυτουργία, τα πέντε σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, τα εφτά σε απόπειρα κλοπής, τα δέκα σε ναρκωτικά.

Ακόμη, δύο αφορούσαν σε πλαστογραφία, τέσσερα σε απλή σωματική βλάβη, είκοσι σε φθορά ξένης ιδιοκτησίας, ένα σε παράβαση του νόμου περί όπλων, ένα στον νόμο περί αλλοδαπών, πέντε σε λοιπά αδικήματα, 174 σε περιορισμούς των όρων διαμονής, δέκα έξι σε ληστεία, ένα σε προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, πέντε σε επαιτεία και ένα σε συγχώνευση ποινής για αδικήματα.

Στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Βόλου τέλος συζητήθηκαν δέκα πέντε υποθέσεις εκ των οποίων δύο αφορούσαν σε φθορά ξένης ιδιοκτησίας, μία σε ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεων και δυο σε υφ’ όρους απόλυση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου