ΤΟΠΙΚΑ

Παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» για το Π.Θ.

παραμένουν-οι-κόκκινες-γραμμές-για-751774

Εντός δεκαημέρου στα χέρια της πρυτανικής αρχής το Σχέδιο Νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο – Αυστηρό μήνυμα Ζήση Μαμούρη για ενδεχόμενες μικροπολιτικές παρεμβάσεις

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να αποσταλεί από το Υπουργείο Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Σχέδιο Νόμου για τη νέα αρχιτεκτονική του ιδρύματος που θα προκύψει μέσα από την απορρόφηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Το παραπάνω έκανε γνωστό ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε με αφορμή την παράδοση – παραλαβή της πρυτανικής αρχής. Η νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα είναι ίσως και η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα πρυτανική αρχή, με τον κ. Μαμούρη να επιμένει στις «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί ήδη από την προηγούμενη διοίκηση που έβαλε άλλωστε και τις βάσεις για το σχέδιο.

«Κόκκινες γραμμές για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι η παραμονή της έδρας της Γεωπονικής Σχολής στον Βόλο, η δημιουργία Οικονομικής Σχολής με έδρα τον Βόλο, αλλά και τα κριτήρια για τη μετακίνηση των καθηγητών των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», υπογράμμισε ο κ. Μαμούρης «απαντώντας» στις τοπικιστικές διεκδικήσεις της Λάρισας.

«Εμείς τις προτάσεις μας τις έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό και μετά από μεγάλη διαβούλευση που προηγήθηκε. Η πρόταση του Υπουργείου δεν απέχει πολύ από τις θέσεις του Π.Θ. Βεβαίως και τα δύο ΤΕΙ έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις που δεν συμπίπτουν, αντιθέτως μάλιστα αποκλίνουν. Καλώς ή κακώς έχουν εμπλακεί και πολιτικά πρόσωπα και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέλω να πιστεύω ότι το Σχέδιο Νόμου θα στηριχθεί σε ακαδημαϊκά κριτήρια και δεν θα αφήνει περιθώρια παρεμβάσεων σε μικροπολιτικά συμφέροντα που μας έχουν ταλαιπωρήσει κατά το παρελθόν», σημείωσε με νόημα ο κ. Μαμούρης.

Υπέρ των ακαδημαϊκών κριτηρίων για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τάχθηκε και ο τέως πρύτανης Γιώργος Πετράκος, ο οποίος στον απολογισμό της τετραετούς θητείας του υπογράμμισε τις παρεμβάσεις που έγιναν προς το Υπουργείο Παιδείας «ώστε στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η διαδικασία να μην οδηγηθεί σε μια απλή συνένωση των ιδρυμάτων όπως σε άλλες περιπτώσεις και να προβλέπει ακαδημαϊκά κριτήρια τόσο για την ένταξη του προσωπικού των ΤΕΙ στα τμήματα, όσο και για τη διοίκηση και ανάπτυξη των νέων τμημάτων, καθώς και για τη σημαντική ενίσχυση σε νέα μέλη ΔΕΠ για όλα τα τμήματα».

Σημειώνεται ότι έως τέλος του έτους θα πρέπει να έχει ψηφιστεί, εφόσον ολοκληρωθεί και ο β’ κύκλος διαβούλευσης, το Σχέδιο Νόμου το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται από τις αρχές του 2019 και να εφαρμόζεται από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου