ΤΟΠΙΚΑ

Εννιά μήνες χωρίς καθαρίστριες στον ΕΦΚΑ Βόλου

εννιά-μήνες-χωρίς-καθαρίστριες-στον-ε-758272

Σε συνθήκες τριτοκοσμικές… συνυπάρχουν υπάλληλοι που εργάζονται και ασφαλισμένοι που επισκέπτονται τις Διοικητικές Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στον Βόλο, στο πρώην κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Ξενοφώντος, όπου στεγάζονται οι Υπηρεσίες του νέου ασφαλιστικού φορέα, εννέα μήνες τώρα.

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, οι Υπηρεσίες παραμένουν χωρίς καθαρίστριες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα κτίριο όπου σε τέσσερις ορόφους λειτουργούν διάφορες Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, τις οποίες επισκέπτονται πολίτες καθημερινά.

Οι υπάλληλοι, γυναίκες και άνδρες, μόλις λήξει το ωράριό τους αντί να επιστρέψουν στα σπίτια τους, παραμένουν και με τις σκούπες «επ’ ώμου» καθαρίζουν μόνοι τους γραφεία, διαδρόμους και χώρους υγιεινής, προκειμένου να διατηρήσουν όσο μπορούν τον χώρο σε ένα ανθρώπινο επίπεδο. Να σημειωθεί, ότι όλο αυτό το διάστημα οι χώροι υγιεινής για το κοινό είναι κλειστοί μέχρι νεοτέρας.

«Εκτός από υπάλληλοι, έχουμε μετατραπεί και σε καθαρίστριες. Δυστυχώς η διοίκηση του ΕΦΚΑ επιμένει να μας εμπαίζει, αδιαφορώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούμαστε καθημερινά να εξυπηρετήσουμε τους ασφαλισμένους» επισήμανε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ Μαρία Κότινα, που ρωτήθηκε σχετικά.

Το πρόβλημα της καθαριότητας των Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ προέκυψε από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν έληξε η σύμβαση με τον εργολάβο. Η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης αποφάσισε να προχωρήσει σε πανελλαδικό διαγωνισμό, ο οποίος όμως εννιά μήνες μετά, δεν έχει ολοκληρωθεί. Πριν από ένα περίπου τρίμηνο, προηγήθηκε επίσης τοπικός διαγωνισμός ο οποίος όμως απέβη άκαρπος.

Ο σύλλογος εργαζομένων στον ΕΦΚΑ Βόλου με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, έχει προβεί σε κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας, πως οι Υπηρεσίες δέχονται καθημερινά τεράστιο όγκο κοινού προς εξυπηρέτηση και αυτό το γεγονός από τη μία μεγεθύνει το πρόβλημα, ενώ από την άλλη εκθέτει εκτός από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους συναλλασσόμενους σε ευνόητους κινδύνους, αφού προκύπτουν σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας.

Από την αρχή της λειτουργίας του ενιαίου φορέα δεν έχει βρεθεί μόνιμη λύση για την έγκριση δαπάνης για την καθαριότητα με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με βάρδιες να καθαρίζουν τους χώρους αναμονής των ασφαλισμένων και τις τουαλέτες. Όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές του κλάδου παρά τις διαβεβαιώσεις και τις δεσμεύσεις όλων των υπευθύνων, η κατάσταση όχι μόνο παραμένει τραγική, αλλά επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.

Παρέμβαση στη διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει γίνει και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) που κατήγγειλε πως «ο ΕΦΚΑ αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί και να διεκπεραιώσει ακόμη και στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τη διευθέτηση του ζητήματος της καθαριότητας των εργασιακών χώρων μέσω της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών».

«Η κατάσταση υγιεινής στους χώρους εργασίας είναι άθλια, απαράδεκτη, αλλά και επικίνδυνη για την υγεία των εργαζόμενων, ενώ η αντιμετώπιση και τα σχόλια από το συναλλασσόμενο κοινό κάθε άλλο παρά κολακευτικά είναι για τη συνολική εικόνα του Οργανισμού» επισημαίνει επίσης η Ομοσπονδία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου