ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Λύνουν κάβους τα πλοία για Σποράδες

λύνουν-κάβους-τα-πλοία-για-σποράδες-758636

Λύνουν και πάλι κάβους από σήμερα τα πλοία, μετά τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ, ενώ το αδιαχώρητο σημειώθηκε χθες στα πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων των νησιών, καθώς δεκάδες τουρίστες έσπευσαν να εξασφαλίσουν μια θέση, προκειμένου να επιστρέψουν σήμερα στον προορισμό τους. Δεν έλειψαν, ωστόσο, οι στιγμές έντασης και οι διαμαρτυρίες από όσους δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια θέση στα σημερινά δρομολόγια, με τους πράκτορες να γίνονται αποδέκτες παραπόνων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο δεν εκτελέστηκε χθες από τον Βόλο για Β. Σποράδες και το αντίθετο, με εξαίρεση το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Αχιλλέας» που εκτελεί το δρομολόγιο Κύμη – Αλόννησος Σκόπελος – Αλόννησος – Κύμη, που δεν συμμετείχε την απεργία. Το πλοίο πραγματοποίησε κανονικά το χθεσινό, προγραμματισμένο δρομολόγιο, μεταφέροντας 350 άτομα και 100 περίπου οχήματα στην Κύμη.

Τα πλοία και τα υδροπτέρυγα, εξάλλου, έμειναν και χθες δεμένα στα λιμάνια του Βόλου και της Αλοννήσου, λόγω της συμμετοχής των ναυτεργατών στην απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ναυτεργατών, που έληξε, τελικά, χθες το μεσημέρι.

Η ΠΝΟ γνωστοποίησε ότι τελικά δέχθηκε την πρόταση για αυξήσεις 2% από την 1η Ιανουαρίου 2019 που κατέθεσε τη Δευτέρα ο Συνδέσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

«Οι ναυτεργάτες, όμως, παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή, περιμένοντας χειροπιαστές λύσεις από τους κυβερνώντες και την εργοδοσία για την επίλυση και των λοιπών προβλημάτων του κλάδου σύμφωνα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μετά τη λήξη της απεργίας οι τουριστικές εταιρείες ενημέρωσαν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ότι σήμερα Τετάρτη τα δρομολόγια θα εκτελεστούν κανονικά.

Δεν έγινε τροφοδοσία

Αρχισαν να σημειώνονται χθες οι πρώτες ελλείψεις προϊόντων μαναβικής και ειδών διατροφής βραχείας κατανάλωσης στα ράφια των μάρκετ των νησιών, ενώ όπως εκτιμούν επαγγελματίες των νησιών, η σημερινή επανέναρξη των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, θα επαναφέρει τους ρυθμούς τροφοδοσίας στα συνήθη δεδομένα.

Η τροφοδοσία των επιχειρήσεων που λειτουργούν στα νησιά πραγματοποιείται τις πρώτες μέρες της εβδομάδας όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μανώλης Κανταράκιας, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων της Σκιάθου και του Συνεταιρισμού Παντοπωλών Βορείων Σποράδων.

Ο ίδιος επισήμανε ότι λόγω της απεργίας η προγραμματισμένη τροφοδοσία δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα αποθέματα σε είδη μαναβικής κυρίως, σε μια περίοδο κατά την οποία η τουριστική κίνηση διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, ο κ. Κανταράκιας ανέφερε ότι αρκετοί τουρίστες εξέφρασαν τα παράπονά τους στον Σύλλογο, υπογραμμίζοντας ότι είναι πρακτικά αδύνατο να παρατείνουν τη διαμονή τους στο νησί.

Δύσκολη μεταφορά στο αεροδρόμιο

Οι επαγγελματίες επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι επρόκειτο να ταξιδέψουν αεροπορικώς από το αεροδρόμιο της Σκιάθου. Για την εξυπηρέτηση των τουριστών που επρόκειτο να ταξιδέψουν αεροπορικώς, πραγματοποίησαν ειδικά δρομολόγια επιβατηγά τουριστικά σκάφη, αφού προηγουμένως έλαβαν τη σχετική άδεια από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Δεκάδες είναι οι ξένοι τουρίστες που μεταφέρθηκαν στη διάρκεια των δύο προηγούμενων ημερών από την Αλόννησο και τη Σκόπελο στη Σκιάθο, προκειμένου να ταξιδέψουν αεροπορικώς στον προορισμό τους. Σε αρκετές περιπτώσεις «επιστρατεύτηκαν» και ιδιωτικά πλωτά μέσα, θαλάσσια ταξί και ιστιοφόρα, μεταφέροντας κόσμο και στον Πλατανιά.

Τον έντονο προβληματισμό της εξέφρασε, εξάλλου, η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της Σκοπέλου, Μαίρη Διαμάντη, η οποία επισήμανε ότι πολλοί τουρίστες αναχώρησαν εμφανώς δυσαρεστημένοι και δήλωσαν σε όλους τους τόνους, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να επιβαρυνθούν με επιπλέον μέρες διαμονής, πέραν των προγραμματισμένων. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δεν έλειψαν οι περιπτώσεις των εν δυνάμει επισκεπτών οι οποίοι επιθυμούσαν να μεταβούν στα νησιά για λίγες μέρες διακοπών στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά παρέμειναν στη βάση τους, ελλείψει δρομολογίων, λόγω της απεργίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου