ΤΟΠΙΚΑ

«Eχασαν» την ανήλικη κόρη τους

eχασαν-την-ανήλικη-κόρη-τους-760104

Σε σύγκρουση πολιτισμών με αρνητική κατάληξη οδηγούν σε αρκετές περιπτώσεις οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ Ρομά και μπαλαμών που λαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις όσο οι Ρομά εντάσσονται ακόμη πιο αποτελεσματικά στην τοπική πραγματικότητα και ξεπερνούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα ζητήματα αναλφαβητισμού τους.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Στα Δικαστήρια Βόλου κατατίθενται μηνύσεις για απειλές, εξυβρίσεις, ξυλοδαρμούς. Οι οικογένειες μη Ρομά απευθύνονται στην Εισαγγελία Βόλου και ζητούν παρέμβαση. Χάνουν τα παιδιά τους από τη μία στιγμή στην άλλη σε αθώες ηλικίες. Βλέπουν τραγικές αλλαγές.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με μητέρα που στο παρελθόν έζησε έναν απερίγραπτο εφιάλτη. «Περάσαμε πραγματικά πολύ άσχημα. Ένας Ρομά εμφανίστηκε μπροστά στην ανήλικη κόρη μου από το πουθενά και με έναν μαγικό τρόπο την έκανε να φύγει από το σπίτι και να πάει στον καταυλισμό. Έμεναν σε παράγκα. Όταν μάθαμε, προσπαθήσαμε να κάνουμε τα πάντα. Όμως, το παιδί ήταν ανένδοτο», περιγράφει.

Η οικογένεια ακόμη ενημερώνεται τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες αυτής της μικτής σχέσης. «Το παιδί φοβόταν και δεν μιλούσε ενώ ζούσε πραγματικά πολύ δύσκολα. Είχε αλλάξει ολόκληρη η προσωπικότητά της. Φορούσε ρούχα που ήταν βρόμικα. Υπέστη απερίγραπτες καταστάσεις. Έπεσε θύμα αλλεπάλληλων ξυλοδαρμών», περιγράφει η ίδια.

Κι όμως η ανήλικη ενώ βίωνε τα πάνδεινα δεν έλυνε τη σιωπή της. «Χρειάστηκε να συμβούν πολλά περιστατικά για να το πάρει απόφαση οριστικά. Πολλές φορές έκανε το βήμα αλλά στη συνέχεια για κάποιο περίεργο λόγο, μετάνιωνε. Σήμερα έχει τελείως διαφορετική συμπεριφορά. Εκείνος όμως, επεδίωκε για πολύ καιρό να την απειλεί και να προκαλεί επεισόδια», λέει η ίδια.

Η οικογένεια είχε χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο της. «Ως μητέρα προσπαθούσα να της δώσω ρούχα και φαγητό. Βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Είχε σταματήσει το σχολείο», περιγράφει η ίδια.

Η μητέρα της ανήλικης απευθύνθηκε παντού προκειμένου να βοηθήσει το παιδί. Αποτάθηκε σε κοινωνικούς λειτουργούς, στην Κοινωνική Μέριμνα, στο υπουργείο Υγείας, έγραψε γράμμα στον Συνήγορο του Πολίτη. Στα Δικαστήρια Βόλου προσφέρθηκε να δώσει την επιμέλεια του παιδιού στην Εισαγγελία Βόλου μήπως αυτός ο τρόπος βοηθούσε να φύγει το παιδί από την παράγκα, αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ευτυχώς ενώ ανέβαινε «Γολγοθά» η οικογένεια είχε τη στήριξη από δύο ειδικούς που την καθοδηγούσαν στον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να χειριστεί την κατάσταση. Το παιδί είχε μετατραπεί σε αγρίμι. Και τελικά έφτασε η στιγμή που η κατάσταση άλλαξε.

«Η Παναγία έβαλε το χέρι της και η κόρη μου γύρισε πίσω. Πραγματικά, χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Οι γονείς να είναι όσο πιο φιλικοί γίνεται με τα παιδιά τους. Να προσέχουν τις παρέες τους. Οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι», αναφέρει η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Το εν λόγω περιστατικό δεν είναι το μοναδικά που έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, από γνώστες των υποθέσεων οι μικτές σχέσεις έχουν αρχίσει να διπλασιάζονται και να τριπλασιάζονται στα πέντε τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς, τέτοιες σχέσεις έχουν τραγικές διαστάσεις. Η Εισαγγελία Βόλου ενημερώνεται σε ακροάσεις για τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές από τις εμπλεκόμενες οικογένειες καταλήγουν να αλληλομηνύονται και να σύρονται στα Δικαστήρια. Στην Εισαγγελία Βόλου υποβάλλονται μηνύσεις για απειλές, εξυβρίσεις, ξυλοδαρμούς.

Μία παρόμοια υπόθεση ήταν και αυτή που αποκαλύφτηκε πρόσφατα με έναν 24χρονο Ρομά που καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου για απειλή σε ανήλικη. Το Δικαστήριο επέβαλε στον δράστη ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή με την προειδοποίηση ότι θα πάει φυλακή αν απασχολήσει ξανά την ανήλικη. Ο 24χρονος αρνείται να χωρίσει και δημιουργεί προβλήματα. Την ημέρα της σύλληψή του είχε βρει την κοπέλα σε προαύλιο εκκλησίας. Την έπιασε από το μπράτσο, την οδήγησε στο πίσω μέρος της Εκκλησίας και στη συνέχεια την απείλησε ότι θα τη σκότωνε στο ξύλο αν δεν τον ακολουθούσε.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρομά και μπαλαμών το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχουν μία τάση να εξελιχθούν σε μόδα. Όταν όμως παρουσιάζονται προβλήματα, δεν μπορεί να παρέμβει ούτε και η ίδια η Εισαγγελία. Όταν το παιδί έχει συμπληρωμένο τα 15 χρόνια ηλικίας του, έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης της γενετήσιας ελευθερίας.

Τι λένε οι επιστήμονες

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε σε επιστήμονες που έρχονται σε επαφή με τους Ρομά και παρακολουθούν την εξέλιξή τους.

«Όσο γίνονται παρεμβάσεις στις κοινότητες σίγουρα τα πράγματα αλλάζουν. Πριν χρόνια δεν υπήρχε περίπτωση ένας άνθρωπος, μία κοπέλα μη Ρομά να έχει σχέση με κάποιον ή κάποια Ρομά. Ήταν κάτι το εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί και από τις δύο πλευρές. Οι ίδιες οι κοινότητες ήταν πολύ πιο κλειστές. Όσο όμως, ανοίγονται απέναντι στην κοινωνία και λαμβάνουν ερεθίσματα μέσα από τα διάφορα προγράμματα, οι δύο κόσμοι έρχονται πιο κοντά», ανέφερε επιστήμονας.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους μπαλαμούς, που σήμερα είναι πολύ πιο εξοικειωμένοι με άτομα μη Ρομά. Σήμερα υπάρχει μία πολύ πιο θετική αντιμετώπιση. «Είναι λοιπόν φυσικό να υπάρχει «σύγκρουση» μεταξύ των δύο κόσμων. Σε άλλες περιοχές της χώρας όπου οι Ρομά είναι ακόμη περισσότερο ενταγμένοι, αυτό το φαινόμενο είναι πιο συχνό και απασχολεί και από παλαιότερα», επισημάνθηκε.

Η σύγκρουση πολιτισμών, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες, αφορά στον τρόπο σκέψης, τον τρόπο που στήνει κανείς τη ζωή του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως επισημάνθηκε, τα κοινωνικοοικονομικά στοιχεία δεν διαφέρουν και πολύ.

«Νέα παιδιά Ρομά έχουν πολύ μεγάλη αύξηση του μορφωτικού τους επιπέδου. Αντίθετα, οι κοινότητες στις οποίες δεν υπάρχουν παρεμβάσεις λειτουργούν ως θύλακες κοινωνικού αποκλεισμού.

Σίγουρα πάντως, είναι δύσκολο για έναν μη Ρομά είτε είναι κοπέλα ή αγόρι να ζήσει σε συνθήκες ενός οικισμού που ζει σε παράγκες», τονίστηκε.

Επισημαίνεται ότι οι Ρομά έχουν πολύ συντηρητικά ήθη και έθιμα. Παντρεύονται σε πολύ νεαρή ηλικία, ενώ το οικογενειακό έθιμο θέλει την κοπέλα να μένει στο σπίτι της πεθεράς.

«Είναι μία κοινωνία που ακολουθεί τα βήματα ευρύτερης κοινωνικής ομάδας στην οποία εντάσσεται με κάποια χρόνια καθυστέρησης. Όμως, εξελίσσονται», επισήμανε επιστήμονας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, που διευκρίνισε ότι σύγκρουση πολιτισμών υπάρχει σε όλες τις μικτές σχέσεις όχι μόνο μεταξύ Ρομά και μη Ρομά αλλά και Ελλήνων με άτομα -υπηκόους άλλων κρατών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου