ΤΟΠΙΚΑ

Αποπειράθηκε να ταξιδέψει με κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα

αποπειράθηκε-να-ταξιδέψει-με-κλεμμέν-765828

Στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου σταμάτησε το όνειρο για μία καλύτερη ζωή για έναν 26χρονο Αφγανό. Σε διαβατηριακό έλεγχο προχθές στις 10 το βράδυ ο αλλοδαπός, ο οποίος επρόκειτο να ταξιδέψει για Βιέννη, διαπιστώθηκε ότι έφερε ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία ανήκαν σε άλλο πρόσωπο.

Οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Αλμυρού προχώρησαν στη σύλληψη του 26χρονου. Σχημάτισαν δικογραφία εναντίον του για παράνομη παραμονή στη χώρα αλλά και για απείθεια καθώς ο Αφγανός δεν υπάκουε στις υποδείξεις των αστυνομικών και αρνούταν να δώσει τα στοιχεία του.

Ο αλλοδαπός κρατείται και σήμερα θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Βόλου.

Επισημαίνεται ότι κάθε καλοκαίρι αυξάνονται ραγδαία οι συλλήψεις παράνομων μεταναστών τόσο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου όσο και στο αεροδρόμιο της Σκιάθου. Οι αστυνομικοί της Σκιάθου και του Αλμυρού έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση για να ανταποκριθούν στο έργο τους.

Ο εγκλωβισμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα «στήνει» χρυσές δουλειές για κυκλώματα διακινητών.

Οι αλλοδαποί, οι οποίοι αναζητούν μία καλύτερη ζωή, είναι ευάλωτοι και πέφτουν στην παγίδα των κυκλωμάτων. Χάνουν οικονομίες μίας ζωής χωρίς να καταφέρουν να ταξιδέψουν. Οδηγούνται στα κρατητήρια, ενώ οι διακινητές- υποτιθέμενοι σωτήρες τους εξαφανίζουν τα ίχνη που αφήνουν πίσω τους. Εχουν γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα και μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα και με… γεμάτη τσέπη.

Τα κυκλώματα λαμβάνουν έως και 2.500 ευρώ για να διευκολύνουν την υποτιθέμενη έξοδο για κάθε άτομο. Από τις έρευνες, προκύπτει ότι οι περισσότεροι από τους διακινητές προέρχονται από τις ίδιες χώρες των αλλοδαπών – θυμάτων τους. Ετσι προσεγγίζουν τους μετανάστες και τους παράνομους αλλοδαπούς με εύκολο τρόπο. Προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται για τα προβλήματά τους και ότι αγωνιούν για τη χαρά των αλλοδαπών – στόχων τους επικαλούμενοι την καταγωγή τους. Προμηθεύουν τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και σε ορισμένες περιπτώσεις τους συνοδεύουν στον Βόλο όπου κλείνουν ξενοδοχείο. Οταν φτάνει, όμως, η ώρα του ελέγχου έχουν ήδη απομακρυνθεί από τα αεροδρόμια.

Εντούτοις, κανένας από τους παράνομους μετανάστες που συλλαμβάνονται για παράνομη έξοδο από τη χώρα δεν συνεργάζεται με τους αστυνομικούς και δεν δίνει στοιχεία για την ταυτότητα των κυκλωμάτων.

Οι αλλοδαποί που συλλαμβάνονται δεν μιλούν ποτέ για τα στοιχεία των διακινητών. Στις επίμονες ερωτήσεις των αστυνομικών συνήθως προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν. Περιορίζονται σε γενικόλογες απαντήσεις και ας έχασαν τα χρήματά τους. Αραγε απειλούνται; Εκβιάζονται; Απολογούμενοι στο Αυτόφωρο ισχυρίζονται ότι βρήκαν τα διαβατήρια από κάποιο άτομο στην Αθήνα που δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν τα ακριβή στοιχεία του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου