ΤΟΠΙΚΑ

Έλλειψη αντιοφικού ορού στα δημόσια νοσοκομεία

έλλειψη-αντιοφικού-ορού-στα-δημόσια-ν-768712

Την έλλειψη αντιοφικού ορού στα νοσοκομεία της χώρας επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας, στις 22 Αυγούστου 2018, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος. Την ερώτηση του βουλευτή συνυπογράφει ο Τομεάρχης Υγείας και βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου.

Αφορμή στάθηκε το πρόσφατο περιστατικό, με το δάγκωμα του μικρού παιδιού από οχιά που συνέβη στο Βένετο, προκειμένου να βγει στο προσκήνιο το σημαντικό ζήτημα της έλλειψης αντιοφικού ορού στα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, η έλλειψη σωστού προγραμματισμού από πλευράς υπουργείου, για την έγκαιρη προμήθεια του αντιοφικού ορού στα δημόσια νοσοκομεία, οδήγησε στην εξάντληση των αποθεμάτων.

Επιπλέον, όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας, «Με πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, τροποποιείται ο κατάλογος των αντιδότων και ο αντιοφικός ορός τίθεται στην κατηγορία 3 από την κατηγορία 2. Ως εκ τούτου, θα είναι πλέον διαθέσιμος μόνο σε κάποια νοσοκομεία αναφοράς, τα οποία θα ορίζονται από τις ΔΥΠΕ.

Η απόφαση αυτή εύλογα δημιουργεί ανησυχία, καθώς στην Ελλάδα και κυρίως στην περιφέρεια η εμφάνιση φιδιών και μάλιστα οχιάς είναι πολύ συχνή. Επίσης, τα κρούσματα από δήγματα οχιάς και άλλων φιδιών είναι τακτικά, ιδιαίτερα σε όσους ασχολούνται με αγροτικές εργασίες. Για αυτούς τους λόγους, η προμήθεια όλων των νοσοκομείων με αντιοφικό ορό, αλλά και των Κέντρων Υγείας της περιφέρειας είναι απαραίτητη.

Εξάλλου, δεν είναι δυνατόν να υποβάλλονται σε μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων οι ασθενείς που έχουν δεχτεί δάγκωμα φιδιού, προκειμένου να λάβουν το απαραίτητο αντίδοτο, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι λόγω διαφορετικής αντίδρασης του κάθε οργανισμού στο δάγκωμα του φιδιού, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που ο χρόνος αποδεικνύεται πολύτιμος».

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας ζητά να ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό τους λόγους για τους οποίους δεν προμηθεύτηκαν, εγκαίρως, όλα τα νοσοκομεία της χώρας αντιοφικούς ορούς. Συγχρόνως, τονίζει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το πλαίσιο κατηγοριοποίησης και διαθεσιμότητας του αντιδότου, προκειμένου να έχουν πρόσβαση όλοι, και κυρίως όσοι βρίσκονται στην περιφέρεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου