ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναβρασμό η παραλία Βόλου μετά την προκαταρκτική για αυθαίρετα

σε-αναβρασμό-η-παραλία-βόλου-μετά-την-π-770533

Σε αναβρασμό καταστηματάρχες εστίασης στην παραλία του Βόλου, μετά την εντολή από την Εισαγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για παράνομες κατασκευές στη ζώνη του αιγιαλού. Η εντολή δόθηκε μετά από έκθεση της Κτηματικής, η οποία προχώρησε σε αυτοψία κατόπιν καταγγελίας και η έρευνα ανατέθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.

Ηδη από το Κ.Λ.Β. λήφθηκαν τα στοιχεία καταστηματαρχών στη ζώνη της παραλίας που αφορά από το ύψος της Γκλαβάνη έως το τελευταίο κατάστημα πριν το Τελωνείο, προκειμένου να τους επιδοθούν επίσημα οι κλήσεις σε απολογία.

Η έρευνα που ξεκινά έχει αναστατώσει επιχειρηματίες εστίασης που εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα ακόμη φορομπηχτικό μέτρο. Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται κατασκευές με ξύλινο δάπεδο, κρεμαστά τζάμια που έχουν τοποθετηθεί επί του πεζοδρομίου και δεν είναι πακτωμένα. Πρόκειται για κατασκευές που δεν εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση των πολιτών, αφού εξασφαλίζεται το απαιτούμενο πλάτος διέλευσης μεταξύ εισόδου καταστήματος και ξύλινου δαπέδου και οι οποίες κυριαρχούν παντού στην Ευρώπη σε εξωτερικούς χώρους. Οι συγκεκριμένες κατασκευές, σύμφωνα με επιχειρηματίες της παραλίας που βρίσκονται ξαφνικά υπόλογοι, έγιναν κυρίως για να περιφρουρηθεί ο εξοπλισμός τους, που έχει γίνει πολλές φορές στόχος κλοπών από αγνώστους.

Ο Δήμος Βόλου, στο πλαίσιο εφαρμογής της Κανονιστικής, δεν έχει απαγορεύσει για το τμήμα της παραλίας που του ανήκει (πάνω στο πεζοδρόμιο) τους υαλοπίνακες υπό προϋποθέσεις. Υπάρχει όμως και η ζώνη που ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, για την οποία έκανε αυτοψία κλιμάκιο της Κτηματικής προ τετραμήνου.

«Πώς μας δίνουν άδεια για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τον Ο.Λ.Β. αν είμαστε παράνομοι;», διερωτήθηκε καταστηματάρχης της παραλίας που τις επόμενες ημέρες θα κληθεί να παρουσιάσει στοιχεία, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει με πρόστιμο αυθαιρέτου.

Καταστηματάρχες έχουν ήδη αρχίσει και «ξεσκονίζουν» τη Νομοθεσία προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Όπως εξηγούν αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν με πρόστιμα για παράβαση του Νόμου περί αιγιαλού. «Η παραλία δεν είναι αιγιαλός», επισημαίνουν. «Αιγιαλός είναι εκεί που σκάει το κύμα. Πού στην παραλία σκάει το κύμα;», αναφέρουν καταστηματάρχες και αναφέρονται και σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας βάσει της οποίας «η οριοθέτηση του αιγιαλού προκύπτει από φυσικά φαινόμενα κι όχι από νόμους». Επικαλούνται μάλιστα και άρθρο της τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού Γραμματής Μπακλατσή στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, που αναφέρεται: «Αιγιαλός είναι η ζώνη της ξηράς που βρέχεται από τη θάλασσα από τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της».

Οι καταστηματάρχες ζητούν πριν από ό,τι άλλο να γίνει ο επανακαθορισμός οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας και σε κάθε περίπτωση να υπάρξει καθολική εφαρμογή του Νόμου, παντού. «Η αυξημένη επταμελής σύνθεση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 3354/2014 απόφασή της ορίζει ότι τα αυθαίρετα κτίσματα ανεγειρόμενα εν μέρει ή εν όλω εντός του αιγιαλού ή εντός της θάλασσας, κατεδαφίζονται υποχρεωτικώς. Αν είναι να εφαρμοστεί ο Νόμος, να κατεδαφιστούν. Αλλά για όλους και παντού. Δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε επιβολή προστίμων και στη συνέχεια προστίμων διατήρησης αυθαιρέτων, τα οποία θα πληρώνουν όσοι μπορούν. Σε αυτή την περίπτωση θα επιβεβαιωθεί αυτό που λέμε ότι πρόκειται για ένα ακόμη φορομπηχτικό μέτρο. Ο,τι είναι να γίνει, να γίνει για όλους σε όλη τη χώρα. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά», έλεγε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επιχειρηματίας της περιοχής.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου