ΤΟΠΙΚΑ

Γιορτή τοπικών προϊόντων στη Συκή

γιορτή-τοπικών-προϊόντων-στη-συκή-772401

Με πολύ κόσμο και μεγάλη επιτυχία και φέτος, από πλευράς οργάνωσης και προσέλευσης επισκεπτών, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Αυγούστου, εντός και εκτός του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και την κεντρική πλατεία Συκής Νοτίου Πηλίου, η 2η γιορτή τοπικών προϊόντων , η οποία ήταν αφιερωμένη στην ελιά και έφερε τον τίτλο «Η ελιά και ο ευλογημένος καρπός της».

Οι διήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 17 Αυγούστου, στις 7.00 το απόγευμα, με Εσπερινό, στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου από τον ιερέα της Συκής π. Θεοχάρη Αλαμάνα και στη συνέχεια, στον προαύλειο χώρο του Ναού, ο Στέφανος Βαούτης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης», άνοιξε τις διήμερες εκδηλώσεις με ένα θερμό καλωσόρισμα προς τους επισήμους και το κοινό.

Στο βήμα τον διαδέχθηκε για ένα σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου Κώστας Λεγαντής, που εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία τόσων ανθρώπων στη Συκή και συγχάρηκε τους οργανωτές των εκδηλώσεων.

Ο γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης» Γιάννης Γκουμάκης, ανέγνωσε την κεντρική ομιλία, που είχε ως κύριο θέμα την ελιά, αλλά και τη διαχρονική και ανεκτίμητη η αξία των τοπικών προϊόντων.

Την επόμενη ομιλία έκανε ο Ιωάννης Διανελλάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου & Βορείων Σποράδων, που παρουσίασε πολλά στοιχεία από την καλλιέργεια της ελιάς το Πήλιο αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές κυρίως από τους νέους αγρότες.

Η Μαρία Αργυρογιάννη, φαρμακοποιός, ενημέρωσε τους παρισταμένους για τη διατροφική αξία της ελιάς και των παράγωγών της στην καθημερινή μας διατροφή.

Ποικίλες εκδηλώσεις

Όλοι οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν και να απολαύσουν στον προαύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής , το διήμερο αυτό, εκθέματα, χρήσιμες πληροφορίες για την ελιά, αλλά και οπτικοακουστικό υλικό, ευγενική χορηγία του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου και του ιδρυτή του Κωνσταντίνου Μοράρου.

Στη συνέχεια, στην όμορφη κεντρική πλατεία του χωριού, τη «σκυτάλη» πήραν, τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης», ενηλίκων και ανηλίκων, το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρίου και το χορευτικό τμήμα «Η Δημητριάς» της Ι.Μ.Δ. με παραδοσιακούς χορούς αλλά και με ξεχωριστά μουσικοχορευτικά δρώμενα επικεντρωμένα στην ελιά όπως το «Σαπούνι απ’ τον τόπο σου» με την παρασκευή ντόπιου σαπουνιού αλλά και έθιμα του γάμου στηριζόμενα στο ελαιόλαδο, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το Σάββατο 18 Αυγούστου, συνεχίστηκε με πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου, η έκθεση των τοπικών προϊόντων και η έκθεση του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου.

Στην κατάμεστη κεντρική πλατεία του χωριού, ο κόσμος διασκέδασε με το μουσικοθεατρικό δρώμενο «Η ελιά αφηγείται την ιστορία της», που συμμετείχαν παιδιά και νέοι του χωριού ηλικίας 5 έως και 20 χρόνων, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους με την άψογη καθοδήγηση της παιδαγωγού Αλίκης Κουκουμβρή.

Οι διήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαϊκό πανηγύρι με την παραδοσιακή ορχήστρα του Θανάση Δραγάνη.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η εκδήλωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Πάνω από 800 άτομα γεύτηκαν τα τοπικά προϊόντα στους προσεγμένους πάγκους των παραγωγών από όλους τους τομείς -οινοκαλλιέργειας, ελαιοκαλλιέργειας, μελιού, τυριού – και τις τοπικές επιχειρήσεις πέτρας-πλάκας και οικοτεχνίας.

Όλοι μαζί, διοργανωτές, παραγωγοί και κοινό, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και βγήκε για αυτό το ξεχωριστό αποτέλεσμα.

Οι συμμετέχοντες

Στην 2η γιορτή τοπικών προϊόντων συμμετείχαν οι: Γκουμάκης Γιώργος – εξόρυξη-εμπόριο πέτρας & πλακών Συκής-Πηλίου, εμπόριο ελαιών & ελαιόλαδου, Κωστούλιας Ευστάθιος, μελισσοκόμος, Ακριβός Αναστάσιος, μελισσοκόμος, οινοποιείο Πατιστή, Μαλιοκάπης Θανάσης, εμπόριο ελαιών & ελαιόλαδου, Ζαχαριάς Γιώργος, κτηνοτρόφος – τυροκόμος, παραδοσιακά προϊόντα Πηλίου «Αχιλλεία», Μαρία Γεωργαντζή, χειροποίητα κοσμήματα, Χορού Ελένη, οικολογική μελισσοκομία – παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα, παραδοσιακά προϊόντα Πηλίου «Λαμπιδώνα», Αργυρώ Ακρίβου, αγρόκτημα Βασιλειάδη, Μπανιάς Ευριπίδης , όσπρια, Ακρίβος Θανάσης, εξόρυξη-εμπόριο πέτρας & πλακών Συκής-Πηλίου, Αριάδνη Φώτη, χειροποίητα κοσμήματα, Καλτσογιάννη Ελένη , ανθοκομία, Φιλοπούλου Ειρήνη, κεραλοιφές, πέτρες, Ζαχαρής Κων/νος, Conifer Homebrewery, Ζαχαρού Γαρυφαλλιά, αμύγδαλα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης» ευχαριστεί θερμά όλους όσους βοήθησαν και κοπίασαν για την πραγματοποίηση της ξεχωριστής αυτής εκδήλωσης: Τον πολιτιστικό φορέα της Ι.Μ.Δ. , «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος» και τον κ. Αντώνη Βάλβη για την παρουσία του, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου & Βορ. Σποράδων, το Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου , στην Ανω Γατζεα και του ιδρυτή του Κων/νου Μοράρο, την Μαρία Αργυρογιάννη, τον Δήμο Νοτίου Πηλίου και ιδιαίτερα τον ηλεκτρολόγο Στάθη Κατσικαδάμο, το ΑΤ Μηλεών, τον ιερέα της Συκής, π. Θεοχάρη Αλαμάνα, την Αλίκη Κουκουμβρή, όλους τους χορηγούς για την οικονομική ενίσχυση τους και όλους τους κατοίκους της Συκής για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Επιδίωξη του Πολιτιστικού Συλλόγου είναι η καθιέρωση της γιορτής και τα επόμενα χρόνια με περισσότερες συμμετοχές, με απώτερο στόχο αυτή η εκδήλωση να αποτελέσει προβολή για την Συκή και συνολικά το Νότιο Πήλιο, μέσα από την προβολή των προϊόντων της περιοχής, των συνεταιρισμών, των παραγωγών όχι μόνο από την Συκή αλλά και από την ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου