ΤΟΠΙΚΑ

Στρέφονται στην ελαιοκαλλιέργεια νέοι στο Πήλιο

στρέφονται-στην-ελαιοκαλλιέργεια-νέ-772417

Στην παραδοσιακή καλλιέργεια της ελιάς που μετρά χιλιάδες χρόνια στρέφεται το ενδιαφέρον αρκετών νέων, οι οποίοι υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τους πεντακόσιους, στην περιοχή του Πηλίου. Σημαντική είναι, εξάλλου, η διαπίστωση, ότι αρκετοί νέοι παραμένουν πλέον στα χωριά τους, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα, αξιοποιώντας τις κτηματικές εκτάσεις που τους κληροδότησαν οι γονείς και οι παππούδες τους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία που υπάρχουν, υπερβαίνουν τους 2.000 οι ελαιοπαραγωγοί στο Πήλιο, πολλοί εκ των οποίων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε άλλους τομείς, με την ελιά και το λάδι, να προσφέρουν επιπλέον εισόδημα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Και ενώ το ενδιαφέρον για την παραγωγή λαδιού αυξάνεται, το ζήτημα της τυποποίησης και της εμπορίας του προϊόντος, με στόχο την καλύτερη δυνατή προώθησή του στην αγορά, παραμένει ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων μείζονος σημασίας για τον πρωτογενή τομέα.

Όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων, Γιάννης Διανελλάκης, «προοπτικές υπάρχουν για την προώθηση της ελιάς και του ελαιολάδου, αλλά πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία οι παραγωγοί».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου, κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Συκή, επισήμανε ότι «πρέπει να συνεταιριστούν οι παραγωγοί, να αλλάξουν νοοτροπία, να δημιουργήσουν ομάδες. Εχοντας υπόψη τον μικρό κλήρο, τη δυσκολία που υπάρχει στο Νότιο Πήλιο σε ό,τι αφορά στη γεωγραφική κατανομή, κανένας δεν υπερβαίνει τα τριάντα στρέμματα, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι παραγωγοί ότι δεν μπορεί ο καθένας μόνος του να τυποποιήσει τις ελιές, αλλά ούτε το ελαιόλαδο».

Πάγια άποψη του ίδιου είναι ότι η συνένωση δυνάμεων από την πλευρά των παραγωγών, θα αποφέρει τα προσδοκώμενα οφέλη και μέσω του Συνεταιρισμού «θα δώσουμε την επιθυμητή προστιθέμενη αξία στην ελιά και το λάδι». Παράλληλα τονίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να διαθέτουμε το λάδι και τις ελιές μας χύμα και να μην μπορούν τόσα χρόνια οι Συνεταιρισμοί της Ελλάδας να τυποποιούν και να εμπορεύονται το προϊόν τους».

Κλείνοντας, ο κ. Διανελλάκης επισήμανε ότι οι νέοι αγρότες είναι το μέλλον και «προσβλέπουμε σε αυτούς, γιατί πιστεύουμε ότι οι νέοι θα δώσουν δυναμική ώθηση στη γεωργία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου