ΤΟΠΙΚΑ

Καταγγελία πυροσβεστών για παραβίαση δικαιωμάτων

καταγγελία-πυροσβεστών-για-παραβίασ-772512

Καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων και καταστρατήγηση του ωραρίου καταγγέλλει η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Μαγνησίας με αφορμή σειρά αποφάσεων μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι.

Συγκεκριμένα, μετά τη μετακίνηση οχτώ πυροσβεστών με δύο πυροσβεστικά οχήματα στην Αττική την Παρασκευή 10 Αυγούστου χωρίς να υπάρχει κανένα συμβάν και ενώ η Μαγνησία εντασσόταν στις περιοχές με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, η Ένωση Πυροσβεστικού Σώματος Μαγνησίας απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η Ένωση κάνει λόγο για αδικαιολόγητη καταπόνηση των δυνάμεων των πυροσβεστικών υπαλλήλων, αλλά και αδιαφορία για την κάλυψη των εξόδων διαμονής.

«Έχουμε γίνει αποδέκτες πολλών σοβαρών παραπόνων από το σύνολο των συναδέλφων και οφείλουμε να καταγγείλουμε το απαράδεκτο μέτρο της μαζικής μετακίνησης πυροσβεστικών οχημάτων και υπαλλήλων σε Υπηρεσίες της Αττικής χωρίς την ύπαρξη συμβάντος μόνο και μόνο για την προληπτική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής.

Δεν είναι δυνατόν να μετακινούνται πυροσβέστες για ολόκληρες μέρες χωρίς καν να υπάρχει η πρόνοια για το πού θα ξεκουραστούν και χωρίς να τους έχει χορηγηθεί φύλλο πορείας για να καλύψουν έστω ένα μέρος των προσωπικών τους εξόδων αφού δεν φρόντισε η ίδια η Υπηρεσία για τα παραπάνω», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Ένωση δεν θεωρεί ορθό να «αποδυναμώνεται από πυροσβεστικές δυνάμεις ο Νομός Μαγνησίας για να θωρακιστεί η περιφέρεια Αττικής σε μία περίοδο μάλιστα που η τουριστική κίνηση στον Νομό μας είναι αυξημένη και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σύμφωνα με τον δείκτη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν στο στάδιο 3 (υψηλός), ένας Νομός ο οποίος διαθέτει τρία νησιά (Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο) και ένα τεράστιο και δύσβατο δασικό ανάγλυφο (Πήλιο, Όθρυς)».

Ακόμη, καταγγέλλει ότι «είναι παράνομη η διαταγή με την οποία η Περιφέρεια Πυροσβεστικών Δυνάμεων Θεσσαλίας έθεσε σε μερική επιφυλακή όλες τις Υπηρεσίες του Νομού Μαγνησίας με τη δικαιολογία της μετακίνησης οχημάτων και προσωπικού στον Νομό Αττικής».

«Όλοι μας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τον ΚΕΥΠΣ για να γίνει εφαρμογή οποιουδήποτε σταδίου επιφυλακής θα πρέπει να υπάρχει κάποιο συμβάν που να τη δικαιολογεί», αναφέρει μεταξύ άλλων και επισημαίνει ότι «η έλλειψη υπαλλήλων και εξοπλισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν μπορούν να καλυφθούν με την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων και την καταστρατήγηση του ωραρίου».

Ζητεί λοιπόν να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, επισημαίνοντας ότι οι πυροσβέστες που μετέβησαν στην Αττική χωρίς να υπάρχει κάποιο συμβάν μετά από τρεις μέρες κλήθηκαν να επέμβουν στα Ψαχνά Ευβοίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου